Pred Nikom Zupančičem je največji izziv v trenerski karieri. Foto: www.alesfevzer.com
Pred Nikom Zupančičem je največji izziv v trenerski karieri. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Zupančič o pripravah na kvalifikacije
Hokejisti se pripravljajo na kvalifikacije za OI
Risi v Minsk po Pjongčang

Nasprotniki Slovenije bodo v Minsku poleg gostiteljev še Danci in Poljaki. V Pjongčang pelje le prvo mesto na turnirju, ki bo potekal med 1. in 4. septembrom. "Če začnemo s Poljsko, to bo naša prva tekma, razpored je kar ugoden. Kakor je bilo na svetovnem prvenstvu slabo, da smo z njimi izgubili, je mogoče v tem primeru to dobro. Da se zavemo, da to ni reprezentanca drugega razreda, ampak so kakovostni in so nepopustljiva ekipa. Danci pa ... Zmeraj pravim, da so zelo neugodni, če igraš proti njim. So pa zelo sproščeni, od Skandinavcev še najbolj kreativni in s kakovostnimi igralci iz NHL-a se njihova vrednost še poveča. Zame so še večji favoriti kot Belorusi," je povedal Zupančič.

Risi imajo še en teden za pripravo, v ponedeljek pa jih čaka pripravljalna tekma z Italijo. Nekateri najmočnejši aduti se bodo ekipi pridružili šele tik pred turnirjem: "Zdaj smo šele v drugem dnevu priprav. Nekaj je zarisanega, iz dneva v dan bomo videli, kako in kaj. Prvi vtis pa je, da so fantje zavidljivo fizično pripravljeni. O vratarjih in sestavi ekipe je težko kaj reči. Imamo še tekmo z Italijani, po njej bomo skušali izbrati najboljše."

"Pokazali smo, da smo povsem konkurenčni"
Pred tremi leti so na podobnem turnirju v Vojensu zmagali in prišli na olimpijske igre v Soči. Tedaj se je turnir igral februarja, Zupančič pa je bil selektorjev pomočnik: "Za nas je bil februar v Vojensu idealen, fantje so bili v tekmovalnem pogonu, odigrali smo tri, štiri treninge in odigrali svoj posel. Morda je to zdaj tudi poteza IIHF, da so kvalifikacije prestavili na zgodnejši čas. Presenečenja v narekovajih neradi vidijo, raje imajo stalne udeležence. A zakaj ne bi dali priložnosti manjšim ekipam, da se dokažejo? Pokazali smo že, da smo lahko povsem konkurenčni."

"Lahko gledamo z dveh plati, lahko začnemo 'jamrati', da nimamo celotne ekipe, nekateri nimajo klubov ... A če bomo tako gledali, se lahko kar zberemo na Brniku in odigramo, kot pač bomo. Lahko pa pogledamo z druge strani, fantje so septembra spočiti, prihajajo dobro pripravljeni, so večinoma zdravi in brez poškodb. Treba je gledati pozitivno, en takšen turnir smo že dobili in mislim, da se lahko Vojens ponovi," je prepričan selektor.

Kapetan bo Jan Muršak
Turnir za olimpijske igre je zanj največji izziv doslej, odkar je prevzel mesto selektorja. A se izziva ne boji: "Kdor koli se loti selektorske vloge, hoče takšne izzive. Če se jih bojiš, to ni služba zate. Vesel sem, da imamo možnost uvrstiti se na OI. Naredili bomo vse, da to ustvarimo, potem bomo pa videli, kaj se bo zgodilo. A če ne vložiš truda, je malo verjetno, da bo uspeh."

Nazadnje je na svetovnem prvenstvu na Poljskem kapetansko vlogo opravljal Jan Urbas. Predviden za to mesto je bil Jan Muršak, ki bo, tokrat zdrav, nosil kapetansko oznako tudi tokrat, čeprav je v postavi tudi Anže Kopitar: "V vlogi kapetana bo Jan Muršak. Že lani smo rekli, da bo kapetan. Bil sem malo v dvomih, ker je Anže dobil kapetanski znak v Los Angelesu. A mislim, da je prav, da je v tej vlogi Muršak. Je le v Evropi in bližje, več bo z reprezentanco. Upam, da ne bo prišlo kaj vmes. Ampak mislim, da je že 'pokuril' svojo smolo s poškodbami. On je pravi."

Selektor Zupančič o pripravah na kvalifikacije
Hokejisti se pripravljajo na kvalifikacije za OI
Risi v Minsk po Pjongčang