Kdo bo postal novi državni prvak, je po bledi sezoni v Ligi Ebel in zadnjih dogodkih skorajda postranskega pomena za prihodnost slovenskega hokeja. Foto: Iztok Novak
Kdo bo postal novi državni prvak, je po bledi sezoni v Ligi Ebel in zadnjih dogodkih skorajda postranskega pomena za prihodnost slovenskega hokeja. Foto: Iztok Novak
Žiga Pance
Še najbolj razveseljivo je, da kriza ponuja priložnost za uveljavitev mladih igralcev kot so Žiga Pance, Boštjan Goličič in Rok Tičar. Foto: Iztok Novak

Predigra v Tivoliju je vsekakor vplivala tudi na obisk in na predstavo Jesenic in Olimpije, ki se že tradicionalno merita za naslov slovenskega prvaka. Pomladanska hokejska ponudba naj bi se z uspehom končala ob koncu svetovnega prvenstva skupine B, ki bo znova v Tivoliju v Ljubljani.

Dve leti poraznih izidov
Slovenski hokej na ledu je v zadnjem obdobju vajen klofutanja z vseh strani. Od zadnjega uspeha Olimpije v avstrijskem prvenstvu, od tega pa sta že dve leti, je le malo stvari, s katerimi bi se slovenski hokej zares lahko pohvalil. V obeh zadnjih sezonah sta naši moštvi že omenjeno tekmovanje, ki bo danes dobilo drugega finalista, končali na zadnjem mestu.

Slovence prehiteli tudi Hrvati in Madžari
Letos celo obe. Ko smo ob tem spremljali kako, denimo, cveti hokej v hrvaški prestolnici, kako so nas lepo in dostojno prehiteli tudi Madžari, je bilo tem za razmislek iz tedna v teden več. Ponesrečeno izpeljana končnica letošnjega domačega tekmovanja pri tem niti ni tako ključna kot sinočnje soočenje z realnostjo, ki jo je ponudila prva finalna tekma 19. državnega prvenstva. Večna tekmeca v rdečih in zeleno-belih opravah finalne tekme pred tako malo gledalci še nikdar nista igrala.

Policijska racija pod Rožnikom
Za uvod so hram slovenskega športa ob Celovški v Ljubljani obiskali še možje postave in trojica ljubljanskih hokejistov severnoameriškega rodu je vsaj za 24 ur morala zapustiti državo. Vzrok so bili neurejeni papirji za omenjene fante, ki so zdaj mesec in pol čakali na finale in ga niso začeli. Administrativna napaka ali ne, to niti ni tako pomembno. Pomembneje je, da je več kot očitno pri vsem šlo za nagajanje in da je vrsto let veljal tihi dogovor, da se v to vprapšanje pretirano ne bo posegalo. Niti v hokeju niti v drugih športih. Spet vprašanje, je to prav ali ne? Odgovore naj prinesejo za to pristojni, ta dogovor so na eni strani zagotovo vsaj z namigi podprli tudi tisti, ki skrbijo za slovenski šport in ki dobro vedo, v kakšnem položaju se je ta znašel.

Seveda si lahko zatiskamo oči ali glavo potiskamo v pesek, ampak tisti, ki delujejo v posameznih klubih, si za svoje delo v največji meri zaslužijo le pohvale. Predvsem zato, ker je na tem področju pri nas marsikaj povsem nedorečenega.

Neurejenost športa le odsev družbe
Po včeraj videnem je slovenski hokej trenutno na zelo nizki ravni. In če je ta raven najnižja mogoča, potem smo nekako lahko pomirjeni. Praviloma bi se zdaj stvari morale začeti vrteti v boljšo smer. Toda bojim se, da ni tako, čeprav je pred nami hokejski dogodek leta za Slovenijo, ki bi jo večina še vedno rada enačila s pojmom hokejska dežela. Žal se trenutno razpoloženje v družbi vse bolj kaže tudi v športu, tudi v tistih, ki so nam bili nekdaj pojem našega slovenstva in so nam bili vedno v ponos. Brez dvoma je hokej dobil novo močno klofuto, le upamo lahko, da ne premočno, da se ne bi znova pobral.