Robert Kristan je pustil neizbrisen pečat v vratih slovenske reprezentance. Blestel je tudi na olimpijskih igrah v Sočiju pred štirimi leti. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Kristan je pustil neizbrisen pečat v vratih slovenske reprezentance. Blestel je tudi na olimpijskih igrah v Sočiju pred štirimi leti. Foto: www.alesfevzer.com
Kristan je v letošnji sezoni branil za SŽ Olimpijo. V rednem delu Alpske lige je bil odličen, potem pa ga je zaustavila poškodba kolena. Foto: www.alesfevzer.com

"Ni bilo čez noč. Razmišljal sem že tisto leto, ko sem 'pavziral', potem mi je Olimpija dala še eno priložnost. Potihoma sem upal, da bom še malo potegnil kariero. A ugotovil sem, da je treba obrniti list v življenju in se lotiti še česa drugega, ni samo hokej," je pojasnil Kristan, ki je med letoma 2000 in 2018 stal v vratih Jesenic, Olimpije, Brynäsa, More, Nitre, Medveščaka, Pardubic, Chomutova in SŽ Olimpije.

Za Slovenijo je branil na devetih svetovnih prvenstvih. Blestel je na kvalifikacijskem olimpijskem turnirju v Vojensu ter nato na olimpijskih igrah v Sočiju februarja 2014, kjer je Slovenija izpadla šele v četrtfinalu.

Če ni stoodstotno zraven, potem nima smisla
V finalu državnega prvenstva ni bil v vratih zmajev, ki so izgubili proti Jeseničanom z 1:3 v zmagah. Branil je mladi Tilen Spreitzer. Lažja poškodba, ki jo je staknil, ni vplivala na odločitev o koncu. "Ne, ni povezano s poškodbo, gre za meniskus, to bi bilo urejeno v enem mesecu. Povezano je tudi s tem, kako se vse stvari obračajo v hokeju. Zdaj mi je pomembna družina, imam druge prioritete, zdaj se bom obrnil k stvarem, ki so zame pomembnejše kot hokej. Če pa nisi stoodstotno zraven, pa nima smisla," je dejal Kristan.

Rad bi ostal v hokeju
"Kariera je bila dolga, zgodba tudi, če bi začel naštevati, bi trajalo kar nekaj časa. Bilo je veliko dobrih in slabih trenutkov, ne obžalujem pa niti ene stvari. Zadovoljen sem, da se je obrnilo tako, kot se je," je razmišljal Kristan. "Želja je, da bi še ostal v hokeju. A trenutno še ne vem, kaj bom počel. Načrti so, rad bi ostal v hokeju, te stvari obvladam."

V pretekli sezoni je zadnjič nastopil za Slovenijo novembra lani na turnirju v Franciji, potem pa ni dobil vabila na olimpijski nastop v Pjongčangu in na svetovno prvenstvo v Budimpešti. Kot pravi, zaradi tega ni bilo pretiranega razočaranja in samo neuvrstitev na igre tudi ni bila vzrok za konec kariere.

Na vrsti je mladi val
"Zdaj je na vrsti mladi val, ki prihaja. Malo razočaranja je bilo, a bistveno je bilo, da sem sezono izpeljal pri Olimpiji, žal se nam na koncu ni izšlo," je poudaril o uradno zadnji sezoni, ki jo je preživel v dresu SŽ Olimpije.

Kristan je dodal, da je vedno pripravljen pomagati slovenskemu hokeju, predvsem na reprezentančni ravni, ne izključuje pa niti možnosti trenerskega dela nekoč v prihodnosti.