Bodo hokejisti Telemacha Olimpije v četrtek vendarle zaigrali na Trgu republike? Foto: Twitter HDD Olimpija
Bodo hokejisti Telemacha Olimpije v četrtek vendarle zaigrali na Trgu republike? Foto: Twitter HDD Olimpija
Hunter Bishop
Hunter Bishop je poleg vratarja Andyja Chioda najbolj zaslužen za uspehe Ljubljančanov v zadnjem mesecu. Največja težava bo Američana zadržati v Tivoliju tudi v naslednji sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

Z našo solidno igro ne bi smelo biti vprašanja o zmagovalcu na četrtkovem derbiju. Liga Ebel je precej na višji ravni od Lige INL, a na takih derbijih se lahko marsikaj zgodi. Naš pristop bo maksimalen, že zaradi gledalcev, ki jih bo zagotovo veliko.

Igor Cvetek pred četrtkovim derbijem proti Jeseničanom
Andy Chiodo
Andy Chiodo je zbral 40 obramb in drugič v letošnji sezoni zaklenil vrata. To mu je uspelo tudi v Innsbrucku 22. novembra (0:3). Predtem je Olimpija zadnjič mrežo ohranila nedotaknjeno 29. januarja 2013 v Tivoliju proti Dornbirnu (4:0). Takrat je blestel Jerry Kuhn, ki je v torek prišel na tekmo in se pozdravil z nekdanjimi soigralci. Kuhn zdaj brani v italijanski ligi za Brunico. Foto: www.alesfevzer.com
Michael Siklenka, Luka Kalan in Thomas Koch
Robustni branilec Michael Siklenka in glavni zvezdnik KAC-a Thomas Koch nista imela svojega večera. Celovčani so bodo zelo težko prebili med najboljšo šesterico. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija v Tivoliju matirala Kac
Hokejski spektakel v središču Ljubljane

V nedeljo in torek v središču Ljubljane ni deževalo. Tekmi proti Sapi Fehervar in proti KAC-u pa sta bili vseeno preloženi v Tivoli, saj je bila ledena ploskev na Trgu republike neprimerna. Za postavitev ledenega igrišča je odgovoren Luka Klasinc, ki je s svojim podjetjem Lucky Luka že ob predstavitvi projekta zagotovil postavitev kakovostnega igrišča.
Za Bežigradom so se dela lotili veliko prej
Ko je Olimpija januarja lani gostila zimsko klasiko na stadionu za Bežigradom, je bilo vse pripravljeno že precej pred novim letom, tekme pa so bile na sporedu 4., 6. in 8. januarja 2013. Tokrat so delavci postavljati začeli šele prejšnji ponedeljek, v sredo zvečer pa so jim zagotovili priklop električne energije. V soboto je bilo jasno, da nedeljske tekme ne bo, saj led na sredini igrišča ni bil debel niti centimeter. Okvara hladilne naprave in previsoke temperature zagotovo niso pomagale, a malce več profesionalnosti je pa zagotovo potrebno pri tako velikem projektu.
V ponedeljek so zeleno-beli izpeljali trening, a sodniki nato niso dovolili tekme mladinske Lige Ebel med Slavijo in Jesenicami, ki je bila prestavljena v Zalog. To je že napovedalo tudi odpoved torkove tekme, morebitni dež pa bi pomenil le še dodatno veliko oviro.
Januarja kar sedem tekem doma
Tokrat Ice Fest traja kar dva meseca, drsališče nasproti parlamenta bo postavljeno do 1. februarja. V januarju bo Olimpija igrala kar sedem tekem na domačem igrišču in precej bolj smiselno bi bilo, če bi že v prvotnem načrtu zimske klasike izbrali januarski termin. Decembra bi se lahko na manj pomembnih tekmah preizkusila ledena ploskev. 30. januarja bo na Trgu republike na sporedu tekma proti Salzburgu, v tednu pred tem pa sta še tekmi proti Orlom iz Znojma (23. januar) in Linzu (25. januar). Vse tri ekipe so v zgornjem delu lestvice in igrajo odličen hokej.

Bodo izpeljali vsaj derbi državnega prvenstva?
Po trenutnem sporedu naj bi v četrtek na Trgu republike videli derbi med Telemachom Olimpijo in Sijem Acronijem Jesenicami za prvo mesto v rednem delu državnega prvenstva. Naslednji torek je na sporedu tekma proti Dornbirnu, naslednjo nedeljo pa proti Bolzanu, a je isti dan tudi košarkarski All Star v Stožicah. Veliko dela za predsednika Marka Popoviča, ki ga skrbi tudi morebitni finančni primanjkljaj, od tega dogodka pa je Olimpija zagotovo načrtovala nekaj prihodka.
Po odhodu Muršaka takih predstav ni bilo več
Res škoda, da so Ljubljančani tako slabo začeli sezono (tri zmage in 13 porazov), saj so v zadnjem mesecu presegli vsa pričakovanja. 15 točk na 12 tekmah je izjemen izkupiček za ekipo z najnižjim proračunom v Ligi Ebel. Tako dobro so zmaji nazadnje igrali, ko je bil njihov član še Jan Muršak, ki se je poslovil prav 6. januarja na stadionu za Bežigradom po gala predstavi proti Medveščaku (8:4). Lani so v celotnem rednem delu zbrali 21 točk, toliko jih imajo zdaj že 16 tekem pred koncem.
Niti ene kazni na srečanju
V torek so drugič v treh tednih na kolena spravili KAC (2:0). Vzdušje je bilo najboljše v letošnji sezoni, Tivoli je bil do polovice napolnjen. Na celotnem srečanju niso prejeli niti ene same kazni, kar je neverjetna redkost v hokeju. Trener Fabian Dahlem je bil navdušen, saj Nemec zagovarja predvsem disciplino v igri.
Druga tretjina najboljša v tej sezoni
"To je bila res lepa zmaga. V prvi tretjini nam igra še ni stekla, v drugi pa smo prikazali najboljšo predstavo v letošnji sezoni. Naredil sem nekaj sprememb, ki so se obrestovale. Zelo sem zadovoljen, še posebej, ker smo se vrnili po porazu proti Madžarom v nedeljo," je bil nasmejan nemški strateg.
Dahlem je srečen, da so njegovi izbranci ujeli pravi ritem in zelo dobro izpolnjujejo njegov sistem igre. Prav nič ga ne moti, ker sta odpadli dve tekmi na Trgu republike: "Nič mi ni žal, ker nismo igrali na prostem. Upam, da bo v četrtek dobro vreme. Fantje so si že v nedeljo res želeli igrati zimsko klasiko, nato so bili kar malce potrti, ker je bila odpovedana. Tokrat smo se že zgodaj pripravili na tekmo v Tivoliju. Morda nam je pomagal tudi svež zrak na ponedeljkovem treningu. To je bila dobrodošla sprememba na treningu. Verjetno smo še malce dodatno uničili led."
Dahlem še razmišlja o postavi za četrtkov derbi
Olimpija ima zelo zgoščen ritem tekem v naslednjih treh tednih. Po derbiju z Jesenicami v četrtek je že v petek na sporedu gostovanje na Dunaju, v nedeljo pa tekma s Playboy Slavijo v državnem prvenstvu. Tudi naslednji teden so tri tekme v Ligi Ebel.
"Gledalci počasi začenjajo verjeti v našo ekipo. Vsako tekmo se zbere več navijačev, tokrat je bilo vzdušje že zelo dobro. Računam, da se bo tudi na zimski klasiki zbralo veliko gledalcev. Zavedam se, da je tekma med Olimpijo in Jesenicami posebna. Fantje se je že veselijo. O postavi se bom odločil v četrtek zjutraj, saj je v petek na sporedu pomembna tekma na Dunaju. Vsekakor želimo izvleči največ z obeh tekem, scenarij dveh tekem v dveh dneh pa seveda ni najbolj ugoden," je še dodal Dahlem, ki ni preveč navdušen nad igranjem z vsemi najboljšimi na četrtkovem derbiju.
Bishop v izjemni formi
Na hodniku pred garderobo smo srečali Hunterja Bishopa, ki je v zadnjem mesecu razigran. Pred golom je izjemno nevaren, iz težkih položajev mu uspe usmeriti plošček proti vratom.
"Star pregovor pravi, da je manj lahko tudi več. Med reprezentančnim premorom smo malce pozabili na hokej in na naše številne poraze. Vrnili smo se sveži, bolj smo stopili skupaj, naše misli so bile bolj pozitivne. Igramo precej bolj moštveno. Sezona je zelo dolga. Imeli smo zelo slab štart in vedeli smo, da je mogoča le ena pot in ta pelje navzgor. Zdaj nam veliko stvari uspeva, tako moramo nadaljevati. Februarja bodo na sporedu odločilne tekme in takrat bo treba prikazati najboljše igre," je poudaril 27-letni napadalec.
"Naš napad je vse boljši. Po odmoru sem igral z Rokom Lebrom, a se je žal poškodoval. Žiga Pešut ga je sijajno nadomestil, z Gregorjem Koblarjem se tudi odlično ujameva. Oba imata zelo dobre podaje, moja naloga pa je doseganje zadetkov. Trener vedno poudarja, da ne smem oklevati pred vrati, ampak moram igrati enostavno. Pred vrati odločajo malenkosti, moraš biti iznajdljiv," je dodal najboljši strelec Olimpije, ki je dosegel že 14 golov in prispeval še 10 podaj, skupno pa je na 16. mestu lestvice strelcev, na kateri vodi Rob Hisey (Linz) s 35 točkami.
Rad bi zaigral proti železarjem
V ponedeljek zaradi lažje poškodbe ni vadil na Trgu republike, kjer pa si zelo želi zaigrati že v četrtek. "Žal nisem mogel trenirati na Trgu republike. Odrasel sem na Aljaski in dobro vem, kako je igrati pod milim nebom. Ledena ploskev nikoli ni taka, kot je v dvorani. To so popolnoma drugačne tekme, vedno se najde kakšna luknja v ledu. Ključno je, da igraš enostavno, brez odvečnih potez. Pričakujem polne tribune, navijačev je vse več tudi v Tivoliju. To me zelo veseli," je razlagal Američan, ki je že veliko slišal o velikem rivalstvu med Olimpijo in Jesenicami. "Pred začetkom sezone sem igral prijateljsko tekmo na Jesenicah. Vzdušje je bilo izjemno. Zelo dobro se zavedam, kaj ta derbi pomeni za navijače. Zelo rad bi igral v četrtek, a o tem odloča naš trener."
Bishop se je prvič preizkusil v Evropi. Hitro se je dokazal in njegovemu menedžerju že zvoni telefon: "Želim se dokazati v Ljubljani, ne razmišljam še o naslednji sezoni. Želim si, da bi se prebili v končnico. O načrtih za sezono 2015/16 bom razmišljal po koncu letošnje."

Lestvica:                *          
SALZBURG           27 19 2  6 +43 40
LINZ               27 16 2  9 +20 34
DUNAJ              27 16 2  9  +8 34
SAPA FEHERVAR      27 16 1 10  -1 33
ORLI ZNOJMO        27 15 1 11 +21 31
GRADEC             27 14 3 19  +7 31
VSV BELJAK         27 14 1 12  -2 29
KAC CELOVEC        28 11 4 13 -15 27
BOLZANO            27 12 1 14  -5 25
DORNBIRN           27 11 2 14 -24 24
INNSBRUCK          27  9 5 13 -20 23
TELEMACH OLIMPIJA  28 10 1 17 -32 21

Pred reprezentančnim odmorom (2. 11.):
DUNAJ              17 14 0  3 +16 28
SALZBURG           16 12 1  3 +32 25
GRADEC             16 10 2  4 +15 22
SAPA FEHERVAR      16 10 0  6  +4 20
LINZ               15  9 2  4 +20 20
ORLI ZNOJMO        16  9 0  7 +19 18
BOLZANO            16  7 1  8 -11 15
VSV BELJAK         17  7 1  9  -5 15
KAC CELOVEC        15  6 2  7  -9 14
INNSBRUCK          17  6 1 10 -14 13
DORNBIRN           17  4 1 12 -36  9
TELEMACH OLIMPIJA  16  3 0 13 -29  6
                                    
* - poraz po podaljšku oz. kazenskih
    strelih prinaša eno točko  

Z našo solidno igro ne bi smelo biti vprašanja o zmagovalcu na četrtkovem derbiju. Liga Ebel je precej na višji ravni od Lige INL, a na takih derbijih se lahko marsikaj zgodi. Naš pristop bo maksimalen, že zaradi gledalcev, ki jih bo zagotovo veliko.

Igor Cvetek pred četrtkovim derbijem proti Jeseničanom
Olimpija v Tivoliju matirala Kac
Hokejski spektakel v središču Ljubljane