Jeseničani so zmagali v Tivoliju prvič po 14. aprilu 2018. Izkazali so se z disciplinirano in učinkovito igro. Foto: www.alesfevzer.com
Jeseničani so zmagali v Tivoliju prvič po 14. aprilu 2018. Izkazali so se z disciplinirano in učinkovito igro. Foto: www.alesfevzer.com

55 dni je minilo od poloma železarjev na derbiju v Podmežakli z 0:7. Močno jih je peklo in že 20. decembra je bilo jasno, da bodo na naslednjem derbiju pokazali zobe.

Tekma v Tivoliju je prišla v idealnem trenutku zanje, saj so končali redni del z desetimi zmagami in samozavesti jim zares ne manjka. Po rednem delu so zaostali za Olimpijo ogromnih 21 točk, zdaj zaostanek znaša le še točko. Železarji so v silovitem naletu in imajo lepe možnosti, da končajo med najboljšo trojico, kar bi pomenilo, da bi si lahko izbrali tekmeca za četrtfinale.

Šivic: Bonvalot je najboljši vratar Alpske lige
Trener Mitja Šivic je po začetnih težavah sestavil pravi mozaik. Pripeljal je vratarja Antoina Bonvalota, ki je zares prava okrepitev. Francoz je zbral 24 obramb in ni odbijal ploščkov po nevarnih strelih zmajev, ampak mu jih je uspelo zadržati.

"Bonvalot je v zadnjih treh sezonah igral za Grenoble. To je vrhunski klub, ki ima fantastično organizirano delo. Zelo je priden in komunikativen. Ima jasne cilje na Jesenicah. Mislim, da je najboljši vratar Alpske lige," je bil zadovoljen Šivic.

Železarji so imeli precej več želje
V lanski sezoni sta se najboljši slovenski ekipi srečali osemkrat. Jeseničani so dobili le eno tekmo, 23. aprila so prvo finalno tekmo državnega prvenstva v Podmežakli dobili s 4:2. V letošnji sezoni je uvodne štiri tekme dobila Olimpija.

"S psihološkega vidika je to velika zmaga. Lani fantje niso bili uspešni proti Olimpiji in tudi v tej sezoni jih do te tekme še nismo premagali. Imeli smo precej več želje kot Olimpija. Drsalno nismo bili najboljši, letos smo bili že večkrat precej boljši. Zelo dobri smo bili v dvobojih. Blizu smo stali, blokirali smo veliko strelov. Preprečili smo kroženje igralcev Olimpije po naši tretjini s ploščkom, kar je njihova velika odlika," je navdušeno razlagal Šivic.

V Tivoliju se je zbralo 2.372 gledalcev. Vzhodna tribuna je bila razprodana in vzdušje sijajno. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
V Tivoliju se je zbralo 2.372 gledalcev. Vzhodna tribuna je bila razprodana in vzdušje sijajno. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Obrambna taktika obrodila sadove
"Seveda smo v zadnjih minutah trpeli. Naredili smo nekaj napak. Pri vodstvu s 3:0 nismo mislili, da je tekme konec. Ob prednosti igralca več smo se slabo vračali v tretjino. Res smo imeli samo 16 strelov na vrata, vendar pa smo imeli približno toliko priložnosti kot Olimpija. Odločil sem se, da najprej mislimo na obrambo, zato smo pritiskali spredaj le z enim napadalcem. Koncentracija je bila na obrambi in disciplini," je zaključil trener železarjev.

Hebar: Ploščki se odbijajo po naših željah, ker imamo izjemno samozavest
Andrej Hebar je bil 26. oktobra najbolj potrt po porazu v Tivoliju po kazenskih strelih. Jeseničani so imeli zmago že skoraj zagotovljeno, a je izkušeni napadalec moral na kazensko klop zaradi spotikanja in Luka Zorko je izsilil podaljšek 21 sekund pred koncem. Tokrat Olimpiji ni uspelo priti do dodatnih pet minut igre.

"Bili smo v "dreku", popolnoma na tleh. Po porazu z 0:7 proti Olimpiji smo se naslednji dan pobrali na Dunaju. S serijo zmag je narasla samozavest. Na začetku sezone smo vedno izgubljali v zadnjih minutah, zdaj se nam to ne dogaja več. Vratar Bonvalot je res neverjeten. Prvič v življenju sem doživel tak preskok iz dna na vrh. Ploščki se odbijajo po naših željah, ker imamo izjemno samozavest. Upam, da bo vse skupaj trajalo še kar nekaj časa," je poudaril Hebar.

V garderobi ni evforije
Zaveda se, da zdaj ni čas za pretirano veselje, saj pokalov še ni v vitrini: "Tudi v soboto proti Pustertalu želimo zmagati. Moramo ostati realni in trdno na tleh. V naši garderobi ni evforije. Drugi del je dobra priprava za končnico. Ničesar še nismo osvojili."

Polončič: Prejeli smo klufuto ob pravem trenutku
Popolnoma drugačno je bilo seveda vzdušje pred garderobo Olimpije. Ekipa ni vajena porazov. Tako grenkega v letošnji sezoni še ni doživela.

Dolgoletni navijač Olimpije Grega Skočir je vrgel začetni plošček. Pevcu je ob prihodu na led skoraj spodrsnilo. Verjetno si ni mislil, da bo zmajem tako spodrsnilo na derbiju. Nekateri igralci so imeli zares slab večer. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Dolgoletni navijač Olimpije Grega Skočir je vrgel začetni plošček. Pevcu je ob prihodu na led skoraj spodrsnilo. Verjetno si ni mislil, da bo zmajem tako spodrsnilo na derbiju. Nekateri igralci so imeli zares slab večer. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Zmaji so bili boljši v uvodnih sedmih minutah. Žan Jezovšek in Gal Koren iz ugodnih položajev nista zadela in kazen je prišla hitro. Po golu Gašperja Glaviča je Olimpija popustila in vse do zadnje tretjine je bila neprepoznavna. Ljubljančani so izgubljali vse dvoboje v srednji tretjini, večino sodniških metov, tudi ob ogradi jim ni šlo prav nič po načrtih.

Gregor Polončič je na torkovi novinarski konferenci napovedal, da pričakuje na derbiju pravo zeleno mašino. Videl jo je le v zadnji tretjini, ko je voda že pošteno tekla v grlo. Po tekmi je bil besen. Niti ene pohvalne besede ni našel za svoje varovance.

"Nismo bili niti G od "Green machine". 14 minut hokeja smo igrali, in to je na derbiju premalo. Zelo zaslužena zmaga Jesenic. Stali smo in gledali, kako Jeseničani igrajo. Morda smo dobili klufuto v pravem trenutku. Pogledati se moramo v ogledalo. Drsali smo slabo. Če se samo pojavimo na ledu v zelenem dresu, se nas tekmeci pač ne bodo ustrašili. Današnja predstava je bila katastrofalna. Zdaj bo treba pljuniti v roke in delati," je bil razočaran 39-letni strateg, ki je tudi velik ljubitelj kolesarstva. Oče Vinko je bil odličen kolesar v osemdesetih letih in izkazal se je tudi na Dirki po Italiji.

Popravni izpit v soboto v Asiagu
Olimpija je izgubila prvo mesto na lestvici, že v soboto pa gre na težko gostovanje v Asiago.
"Vedno sem dejal, da se zmage in poraze hitro pozabljajo. Že v Asiagu v soboto pričakujem kakovosten hokej in agresivnejši pristop. Na ledu je treba garati. Časa za objokovanje je malo," je dodal Polončič.

Koren: Manjkal je ogenj
Gal Koren je znižal na 2:3 ob prednosti igralca več v 56. minuti: "Zaspali smo predvsem v drugi tretjini in prejeli smo tri gole. Nič se nam ni poklopilo. Manjkal je ogenj in Jeseničani so to unovčili. Že kar nekaj časa smo vedeli, da smo prvi po rednem delu in ne smemo iskati izgovorov, da smo imeli v zadnjem mesecu malo težkih tekmah."

Žiga Pešut je znižal na 1:3, ko je imela Olimpija igralca manj na ledu. Začel se je popoln napad zmajev, ki pa ni prinesel podaljška. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Žiga Pešut je znižal na 1:3, ko je imela Olimpija igralca manj na ledu. Začel se je popoln napad zmajev, ki pa ni prinesel podaljška. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Pešut: Premor nam ni koristil
Prvi gol za Olimpijo je dosegel Žiga Pešut, ko so imeli zmaji celo igralca manj. "Ni bilo prave želje od prve minute. Prepozno smo se zbudili. Šele v zadnji tretjini smo prikazali svoj pravi hokej, ki ga želimo igrati tudi v končnici. Premor nam ni koristil, a to ne sme biti izgovor. Bolje je izgubiti zdaj kot pa v končnici. Naš cilj ostaja prvo mesto in s tem prednost domačega ledu do konca."

Le v zadnji tretjini so navijači videli pravo Olimpijo: "Pred zadnjo tretjino je bil izid 0:3 in šli smo na glavo. Skoraj bi nam uspelo izsiliti podaljšek. Jeseničani so dosegli dva zadetka izza vrat, mi pa tudi iz ugodnih položajev nismo znali ukaniti odličnega Bonvalota."

Zajc znova poudarja, da je Alpska liga potop slovenskega hokeja
Na derbijih se vedno zbere največ navijačev, novinarjev, funkcionarjev, nekdanjih hokejistov, oglednikov in drugih znanih osebnosti. Tokrat je bila glavna tema znova Liga Ebel. "Četrta tretjina" je bila zelo zanimiva ...

Direktor Olimpije Tomaž Vnuk je na sestanku Alpske lige jasno napovedal, da bodo zmaji tudi naslednjo tekmo igrali v tej ligi, ki bo imela zelo podobno zasedbo in tudi sistem tekmovanja bo le malce drugačen.

Največji nasprotnik igranja Olimpije v Alpski ligi je nekdanji branilec in dolgoletni trener Bojan Zajc. Prepričan je, da je Alpska liga potop slovenskega hokeja.

Januarja 2017 je v pogovoru za MMC povedal: "Alpska liga je 'no way'. Poglejte, kakšna je kakovostna razlika med Ligo Ebel in Alpsko ligo. Alpska liga je potop slovenskega hokeja. Tega ne govorim kar tako, saj sem že 40 let v hokeju. Tega se mora zavedati Hokejska zveza Slovenije. Kdor misli drugače, se je pošteno zmotil. Mi potrebujemo derbi, a ne v Alpski ligi. Tam igrajo ekipe z italijanskih vasi in podmladek Salzburga in KAC-a."

Njegovo mnenje se ni prav nič spremenilo. Srečen je, da njegov sin Miha igra v Ligi Ebel, kjer se z Innsbruckom bori za mesto v končnici. Zanimivo, da Jeseničani raje slišijo pogovore o Ligi Ebel. Športni direktor Marcel Rodman je večkrat poudaril, da je to edina prava rešitev za oba najboljša slovenska kluba.

Jeseničani prvič v tej sezoni premagali Olimpijo