Aleš Mušič se veseli gola za 2:0, ki je tehtnico dokončno nagnil na stran Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Aleš Mušič se veseli gola za 2:0, ki je tehtnico dokončno nagnil na stran Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani, ki so pred dvema tednoma osvojili Alpsko ligo, so bili pod velikim pritiskom. Po porazu v sredo v Tivoliju z 0:4 popravnega izpita ni bilo več. Sezono so že končali Gal Koren, Mark Čepon, Miha Logar, Miha Zajc, Zobe je močno stiskal Anže Ropret. Najboljši strelec končnice Alpske lige je tokrat še lahko igral, a je prejel močan udarec v operirano ramo in na odločilni tekmi ga ne bo.

Jeseničani so blesteli na obeh tekmah v Tivoliju, v Podmežakli pa so bili neprepoznavni. Na dveh tekmah skupaj so sprožili le 31 strelov, tokrat le 12. Bili so za korak počasnejši. To je bila njihova najslabša predstava v finalni seriji. Vrnil se je kapetan Andrej Tavželj, mnajkal je torej le Gašper Seršen, ki je že končal sezono.

Žiga Pance Olimpijo popeljal v vodstvo

Spretni Pance zadel z igralcem manj
Zmaji so dobro odprli srečanje v Podmežakli, saj so povedli v šesti minuti – in to ob igralcu manj (izključitev Nika Simšiča). Kapetan Ljubljančanov Žiga Pance se je dokopal do ploščka oziroma ga je prestregel v svoji obrambni tretjini, Bine Mašič ga ni uspel zaistaviti, nato pa sam pridrsal pred Žana Usa in ga s polvisokim strelom ob desni vratnici matiral. V nadaljevanju je sledila dinamična predstava na obeh straneh z nekaj polpriložnostmi, a se mreži nista več zatresli. Streli na gol po prvi tretjini 9:7 za Olimpijo.

Us je večji del tekme odlično opravil svojo nalogo. V 57. minuti pa je napravil napako. Foto: www.alesfevzer.com
Us je večji del tekme odlično opravil svojo nalogo. V 57. minuti pa je napravil napako. Foto: www.alesfevzer.com

Hölsä dobil dvoboj z Đumićem
V drugi tretjini so domači vzpostavili ravnotežje in bili nevarnejši kot v prvi, še enkrat pa niso izkoristili prednosti igralca več. Priložnosti sta imela Andrej Hebar in dve Mirko Đumić. Ta se je v 32. minuti po protinapadu sam znašel pred vratarjem Paavom Hölsäjem, a ni bil uspešen. Na drugi strani so gostje močno protestirali v 36. minuti, ko so sodniki dosodili prepovedani položaj v akciji, ko bi se dva njihova igralca znašla sama pred Usom. Gostje pa bi prednost lahko povečali v zadnji minuti, ko se je odbiti plošček znašel tik ob vratnici, a Aleš Mušič ni bil dovolj hiter, da bi ga pospravil v gol.

Olimpija po napaki Usa povedla z 2:0

Mušič kaznoval oklevanje Usa
V 43. minuti se je na desni strani velika priložnost ponudila Anžetu Ropretu, a je njegov strel Us ubranil. Malo pozneje je Us ustavil še poskus Panceta. Olimpija je pritiskala za drugi gol, ki bi že odločil trdo srečanje. In zmaji so ga dočakali v 57. minuti. Vratar Us je pri izbijanju ploščka preveč okleval, tako da je njegov strel blokiral Aleš Mušič. Blokirani plošček je nato v loku preletel Usa in končal v mreži z 2:0. Jeseničani so nato do konca poskusili brez vratarja, a neuspešno. V zadnji tretjini so zmogli le dva strela, zmaji so bili za razred boljši. Končno razmerje strelov na vrata je bilo 28:12 (skupaj streli 43:21) za zmaje. Jeseničani niso imeli niti ene kazni in trener Raimo Summanen je bil znova zelo jezen na glavna sodnika.

Mušič: Odločila je naša večja želja

Kocka bo padla v ponedeljek
Odločilna peta tekma bo v ponedeljek ob 20.00 v Tivoliju. Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.


FINALE, četrta tekma:
SIJ ACRONI JESENICE – SŽ OLIMPIJA 2:2
0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Pance 6., Mušič 57.


Tretja tekma:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE
0:4 (0:3, 0:0, 0:1)

Druga tekma:
SIJ ACRONI JESENICE – SŽ OLIMPIJA
1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Prva tekma:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE
2:5 (0:2, 2:3, 0:0)

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na tri zmage.


Zaplet pred četrto tekmo: Ljubljanski očitki glede Tomaževiča
Iz ljubljanskega tabora so pred petkovo tekmo sporočili, da so Jeseničani na tretji tekmi nastopili z igralcem, ki ni imel ustreznega testa na koronavirus. "Na tekmi v Ljubljani ne bi smel nastopiti igralec HDD-ja SIJ-ja Acroni Jesenice Blaž Tomaževič, saj ni imel testa, novejšega od 48 ur. Jeseničani so s tem huje kršili pravila in bistveno vplivali na potek srečanja. O tem smo v klubu že med tekmo obvestili tako delegata tekme kot Hokejsko zvezo Slovenije (HZS), ki med tekmo nista odreagirala," so sporočili iz ljubljanskega kluba. Ob tem so opozorili, da "so takšna dejanja nevarna in v posmeh vsem, ki se trudimo zajeziti epidemijo".

Jesenice: Gre za napad na klub in igralca
Na odgovor z Jesenic ni bilo treba dolgo čakati. Iz vodstva kluba sporočajo, da so se na pritožbo, ki jo je vložila Olimpija na Hokejsko zvezo Slovenije, odzvali z vso ustrezno dokumentacijo, ki dokazuje, da izpostavljen igralec s svojim zdravstvenim stanjem ni ogrožal okolice, kar dokazuje tudi negativni izvid PCR-testa. "Trenutno dogajanje v klubu ocenjujemo, kot napad na celoten klub in dotičnega igralca, s katerim se želi osvojiti nekaj, kar se ne da na ledeni ploskvi. Želimo si, da bi se ta trenutek vsa energija in moč usmerila na ledeno ploskev in ne na medije," so med drugim zapisali Jeseničani.

Pogačar: Tomaževič je lani oktobra že prebolel covid
Pred večerno tekmo je stališče oziroma pojasnilo jeseniškega kluba ob ledeni ploskvi podal direktor Anže Pogačar. Pojasnil je, da tudi zaradi izkušenj v zadnjem letu, ko so imeli v moštvu veliko okužb, vedno zelo resno obravnavajo vse postopke in protokole glede koronavirusa. "Tomaževič je bil okužen in je prebolel covid konec oktobra, a nas je 21. aprila obvestil, da se slabše počuti. Klub mu je odredil samoizolacijo, 24. aprila je bil pri zdravnici, ki mu je povedala, da je asimptomatski in mu ni odredila karantene. Pozneje smo ga na PCR-test poslali v klubu, opravil ga je 26. aprila in je bil pozitiven."

Pogačar: Tomaževič je bil na testu negativen. Ni bilo potrebe po še enem testiranju.
Igralec je dobil deset dni karantene, ki se je iztekla deset dni po prvih simptomih, torej 1. maja. V klubu so ga nato v nedeljo poslali še na en test, ki je bil negativen, je dejal Pogačar. "Ni opravil testa pred drugo tekmo v Ljubljani, ker so rekli, da nima smisla, da ga en dan po negativnem testu še enkrat testiramo. To so nam včeraj, ko smo oddajali dokumente za pritožbo na HZS, tudi potrdili. Mi smo zvezi podali vse, kar je zahtevala, teste, odločbe o karanteni in mnenje NIJZ-ja, zakaj se mu ni bilo treba še enkrat testirati," je Pogačar pojasnil dogajanje. Poudaril je, da so v tej sezoni vložili preveč, da bi zaradi enega testa vse podrli, še posebej, ker se vsi v klubu testirajo na dva dni ter da niso ničesar skrivali. "Za nas je zadeva končana," je pojasnilo končal Pogačar.

HZS zavrnil pritožbo Olimpije
Ugovor Olimpije je že obravnavala Hokejska zveza Slovenije (HZS) in ga zavrnila. "Tehnični direktor HZS-ja Jure Penko je na podlagi 70. člena Pravilnika o tekmovanju hokeja na ledu HZS v povezavi z 42. členom Disciplinskega pravilnika HZS v ugovornem postopku izdal odločbo, s katero se ugovor HK Olimpija zavrne, tekma pa se registrira z doseženim rezultatom. Po skrbnem pregledu vse posredovane dokumentacije po oceni HZS ni šlo za enega od taksativno naštetih prekrškov iz 72. člena Pravilnika, ki bi utemeljeval ugovor HK Olimpija. Zoper odločitev tehničnega direktorja HZS je možna pritožba na Pritožbeni senat HZS v roku osem dni od prejema odločbe," pa so zapisali pri HZS-ju.