Jan Muršak je edini slovenski hokejist, ki je igral tako v Ligi NHL kot KHL. Foto: MMC RTV SLO
Jan Muršak je edini slovenski hokejist, ki je igral tako v Ligi NHL kot KHL. Foto: MMC RTV SLO

Gre za izkušene hokejiste, ki so prve korake naredili ravno v tem delu Slovenije. Četverica bo pomagala, da bodo lahko v centru z osnovami drsanja in hokeja seznanili otroke iz vrtcev in prve triade osnovne šole.

Igralci so tako podarili sredstva, s katerimi bodo kupili hokejske komplete za začetnike, zagotovili jih bodo lahko približno 30. V centru upajo, da bodo tudi tako lahko pomagali ustvariti prihodnje igralce slovenskega hokeja, ki bodo šle po stopinjah Muršaka, Robarja in bratov Verlič.

Vsi štirje donatorji so hokejsko pot začeli v Mariboru; Muršak jo je nadaljeval v ZDA, kjer je igral tudi v najprestižnejši ligi NHL, zdaj pa uspešno zastopa barve moskovskega CSKA v ruski ligi KHL, med drugim pa je kot slovenski reprezentant igral tudi na olimpijskih igrah v Sočiju.

Robar je na SP za slovensko reprezentanco igral že enajstkrat, tudi on pa je nastopil na olimpijskem turnirju. Profesionalno kariero je začel leta 2000 Mariboru, med sezonama 2011/12 in 2013/14 je branil barve Krefelda v prvi nemški ligi, zadnjo pa odigral za Mlado Boleslav v češki prvi ligi.

Miha Verlič je Maribora odšel na Češko, nato tri sezone prebil pri ljubljanski Olimpiji, sezono 2014/15 je odigral za Gradec v ligi Ebel, naslednjo pa bo v Beljaku. Tudi on je nastopil za Slovenijo v Sočiju. Starejši izmed bratov Verlič, 28-letni vratar Jure, pa je osem sezon igral za Maribor, od sezone 2012/13 pa je član kluba Courbevoie v francoski drugi ligi.