Marc Cavosie je bil prvo ime uvodne tekme finala. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marc Cavosie je bil prvo ime uvodne tekme finala. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Michal Fikrt
Michal Fikrt je v zadnjih minutah rednega dela ustavil nekaj težkih strelov. Foto: Iztok Novak
Petr Šachl
Petr Šachl je v 4. minuti poslal plošček pod prečko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Rok Tičar
Rok Tičar je s prodorom čez pol igrišča in zadetkom pod prečko poskrbel za potezo tekme, vendar so mu sodniki zadetek neupravičeno razveljavili. To na srečo železarjev zanje ni bilo usodno. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tomi Mustonen
Finec Tomi Mustonen je izenačil na 2:2. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Acroni Jesenice
Acroni Jesenice so uspešno začele lov na skupno 32. zvezdico in 9. v samostojni Sloveniji. Foto: Iztok Novak

29-letni Američan je v protinapadu med dvema Olimpijinima branilcema silovito sprožil pod prečko nemočnega Matije Pintariča. S tem je bilo zadoščeno "pravici", saj sta glavna nemška sodnika Schimm in Haupt pri izidu 2:2 razveljavili popolnoma veljaven gol Roka Tičarja. V Tivoliju namreč ni bilo nobenega televizijskega sprejemnika (!), na katerem bi se Nemca prepričala, da ob Tičarjevem zadetku Žiga Jeglič ni stal v vratarjevem prostoru.

Srečanje pričakovano ni postreglo z vrhunskim hokejem, saj je bilo na obeh straneh veliko napak, ki so bile najbrž posledica pritiska uvodne tekme. Nekaj več strelov so na nasprotna vrata sprožili zmaji - 39:33.

Jeseničani zaostanek hitro preobrnili v vodstvo
Olimpija je povedla v 4. minuti, ko je številčno prednost na ledu izkoristil Petr Šachl. Robert Sabolič je plošček nespretno izbil do Čeha, ki ga je nato poslal pod prečko. A že v naslednji minuti so se železarji veselili izenačenja. Po nespametni podaji Žige Pavlina izza domačega gola in izletu Matije Pintariča iz vrat je zadetek dosegel Mike Bayrack. Zmeda v obrambi zmajev je bila vzrok tudi za vodstvo Jeseničanov, za katerega je v 8. minuti poskrbel Cavosie, ki je z leve strani prodrl pred ljubljanski gol, nato pa matiral Pintariča. Prvi jeseniški napad je imel minuto pred koncem tretjine izjemno priložnost za povišanje vodstva, a je Pintarič ubranil zaporedna poskusa Bayracka in Cavosieja.

Mustonen v polno; Kralj se je "ustrašil"
Drugi del so boljše začeli Jeseničani, vendar so prvi zadeli domači. John Huges se je za jeseniškim golom dokopal do ploščka in ustrelil proti vratom. Michal Fikrt je plošček odbil, a le do Tomija Mustonena, ki ga je poslal v mrežo. Po zadetku se je igra razživela, sledilo je kar nekaj priložnosti na obeh straneh. Še posebej lepa se je v 33. minuti ponudila Juretu Kralju, vendar se jo je očitno ustrašil, saj je ustrelil izjemno slabo, tako da Fikrt ni imel veliko dela. Na drugi strani je v 38. minuti podobno "smrtno" priložnost zapravil Mitja Robar. Po drugi tretjini je bilo razmerje strelov rahlo na strani Jesenic: 26:27. Jeseničani so pred zadnjo tretjino ostali brez branilca Douga Nolana, ki je zaradi močnega udarca v prsi ostal v slačilnici.

Nemca razveljavila "čisti" gol Tičarja
Že prvi napad v zadnji tretjini je Gorenjcem prinesel lepo priložnost, ki pa je Cavosie ni izkoristil. Malo pozneje je Rok Tičar po izjemnem prodoru dosegel sijajen gol, a ga nemška sodnika nista priznala, ker v dvorani ni bilo mogoče pogledati videoposnetka (!), na katerem bi se Nemca prepričala, da Žiga Jeglič ni stal v vratarjevem prostoru. Kakšna blamaža, saj je bil zadetek Tičarja čist kot solza!

Fikrt reševal Jeseničane
Sredi tretjine je Jeglič po naletu na Žigo Panceta dokaj strogo dobil desetminutno kazen, kar je pomenilo, da do konca rednega dela ni smel več na led. Zmaji številčne prednosti niso izkoristili. V 15. minuti je vratar Michal Fikrt zapored ustavil dva težka strela Hughesu in Mattu Higginsu. Sledilo je še nekaj priložnosti na obeh straneh, a se mreži nista zatresli, tako da je bil na vrsti podaljšek ...

IZJAVI PO TEKMI

Matija Pintarič: "Za nas ni izgovor, da nismo imeli težkih tekem, ker so imeli oni še kakšen teden več premora. V tekmo smo šli živčno in zadržano, igra se ni prav razvila, bolj smo igrali na napake nasprotnika kot na svoje dobre stvari. Na koncu je pač padel takšen gol in tako se odločajo tekme. Prepričan sem, da ko se bomo sprostili in začeli igrati bolje, se bo dvignila tudi kakovost finala."
Žiga Jeglič: "Vsi smo veseli, da smo dosegli prvo zmago, sploh tukaj v Ljubljani. Tekma je bila težka, dvorana vroča, led pa slab. Zaslužili smo si zmago že po rednem delu, ko smo dosegli regularen zadetek, ampak iz nekakšnega razloga ni delala kamera. Malo je bilo nejevolje, a smo se zbrali, naš vratar pa je v zadnjih minutah ubranil nekaj nevarnih strelov domačih. Zasluženo smo zmagali in gremo naprej."

DRŽAVNO PRVENSTVO
FINALE

Prva tekma:
TILIA OLIMPIJA - ACRONI JESENICE 0:1
*2:3 (1:2, 1:0, 0:0)
2.500; Šachl 4., Mustonen 25.; Bayrack 5., Cavosie 8., 61.
* - v podaljšku

Druga tekma, nedelja ob 18.00:
TILIA OLIMPIJA - ACRONI JESENICE

Tretja tekma, torek ob 19.15:
ACRONI JESENICE - TILIA OLIMPIJA

Četrta tekma, četrtek ob 19.15:
ACRONI JESENICE - TILIA OLIMPIJA

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage. Morebitna peta tekma bo 9., šesta 11., sedma pa 13. aprila.