Rakovec je zadovoljen z delom, ki ga je zveza opravila v letu dni, odkar jo vodi. Foto: MMC RTV SLO
Rakovec je zadovoljen z delom, ki ga je zveza opravila v letu dni, odkar jo vodi. Foto: MMC RTV SLO
HZS
Zunanja podoba zveze in reprezentančnih simbolov naj bi doživela splošno prenovo. V kratkem naj bi prenovili in nagradili uradno spletno stran, zamenjali logotip risa, ki je star že deset let in bo predvidoma dobil novo, agresivnejšo podobo, nov pa naj bi bil tudi reprezentančni dres, na katerem bo imel osrednje mesto na prsih državni grb, logotip HZS-ja pa bi se preselil na rokav. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Rakovec tako po večurni burni razpravi in glasovanju, na katerem je prejel 16 glasov proti desetim, ostaja predsednik Hokejske zveze Slovenije.

Nesoglasja med vodilnimi na HZS-ju so enega izmed vrhuncev dosegla junija, ko je Rakovec na redni skupščini z minimalno podporo prestal glasovanje o zaupnici. Nadzorni odbor zveze (NO HZS) je zatem s sporočilom za javnost podvomil o zakonitosti glasovanja. Predsednik nadzornega odbora HZS-ja Janez Potočnik je avgusta našel vrsto nepravilnosti, ki naj bi jih naredili na HZS-ju in na sami skupščini. Potočnik in NO, v katerem je tudi nekdanji dolgoletni predsednik HZS-ja Ernest Aljančič, sta zato zahtevala izredno skupščino, na kateri naj bi spet glasovali o zaupnici predsedniku Rakovcu, ki jo je zdaj (znova) dobil.

"Aljančič za slovenski hokej naredil veliko"
Po takšnem razpletu je Aljančič, ki je med razpravo zavrnil namigovanja o provizijah v času svojega predsedovanja, Rakovcu pa očital nepravilnosti pri prekinitvi sodelovanja z nekdanjim selektorjem Johnom Harringtonom in nekaterimi nekdanjimi vodilnimi pri HZS-ju, razočaran napovedal, da se dokončno umika iz hokeja in iz te hokejske zveze ter da ne bo nikoli več njen član, je pa čestital Rakovcu in mu zaželel vse najboljše v prihodnosti.

"Razpletlo se je, kot sem zastavil štiriletno obdobje: delo s stroko, delo z mladimi in tudi, kar se tiče uvrstitve ekipe na olimpijske igre. To je tudi zmaga gospoda Kopitarja, ker ima dober program in ker mu lahko zaupamo. Zanesljivo je gospod Aljančič za slovenski hokej naredil veliko. A zameram, ki so v športu in ki so v slovenskem hokeju, ki so tudi v gospodarskem sektorju, se je treba izogniti. Če želimo zapeljati zgodbo na pozitivno stran, je treba začeti delati na novih temeljih," je bil bolj zgovoren Rakovec.

Rakovca zanimajo dolgoročni cilji
Še pred izrednim zasedanjem o zaupnici je HZS predstavil prvo nepolno leto delovanja v novi zasedbi in nakazal načrte v prihodnosti. Rakovec je pojasnil, da je zadovoljen z opravljenim v slabem letu dni, odkar je na čelu zveze. Poudaril je, da so zmanjšali dolgove za 950.000 evrov ter da HZS nima več zamrznjenih računov in izvršb.

"Kaj smo v tem obdobju naredili? Lahko smo zadovoljni - ne glede na zadnje dogodke - s storjenim. Uredili smo razmere v članski reprezentanci, kar pa je samo mozaik v urejanju razmer. Oblikovali smo strokovni svet, ki povezuje vse, kar je povezano s stroko. Ta je imenoval trenerje za vse selekcije, tako da zdaj res stroka določa najboljše. Glede reprezentance sem poudaril, da me enoletni cilji ne zanimajo. Tudi ideja selektorja Matjaža Kopitarja je, da so cilj olimpijske igre in da smo stalni člani elitne skupine. A tega ne moremo storiti čez noč. Je pa ustvaril moštveni duh in ekipa je delovala kot eden," meni Rakovec.

Direktor HZS-ja Dejan Kontrec je predstavil delovanje na področju reprezentanc. Že avgusta sta mladinski ekipi do 18 in 20 let začeli priprave na Bledu, člani bodo decembra igrali prijateljsko tekmo s Švico, nato bodo nastopili na močnem turnirju v Belorusiji ter še na domačem pripravljalnem tekmovanju v Ljubljani.

Ženski SP v Mariboru
Na HZS-ju so pojasnili, da so vse bližje izpolnitvi zamisli, da bi svetovno prvenstvo divizije I, ki ga bo leta 2012 gostila Slovenija, priredili v Stožicah namesto v dvorani Tivoli. Dokončno se bodo morali odločiti do kongresa Mednarodne zveze IIHF-a konec septembra. Rakovec in strokovni sodelavec HZS-ja na tem področju Robert Verlič sta pojasnila, bi lahko nova športna dvorana v Ljubljani postala tudi hokejska. Za ženski SP, ki ga bo konec marca gostila Slovenija, so za prireditelja izbrali Maribor.