Risi so z odliko opravili vse pripravljalne tekme. Foto: Drago Cvetanovič/HZS
Risi so z odliko opravili vse pripravljalne tekme. Foto: Drago Cvetanovič/HZS

Izbranci Nika Zupančiča so tako zanesljivo dobili vse štiri prijateljske tekme. Dvakrat so ugnali Hrvate (8:3 in 9:1), nato pa še Japonce (4:0). Madžari se pripravljajo na nastop v elitni diviziji čez dva tedna.
Slovenci so v srečanje v dvorani Tüskecsarnok vstopili zelo napadalno. Nevaren je bil poskus Roka Tičarja, nekaj kasneje tudi Jakoba Milovanoviča. Po dobrem prodoru je nevarno poskusil še kapetan Jan Urbas, a ostalo je pri 0:0.
Šele po dobrih sedmih minutah igre so Madžari ujeli nekaj sape in sprožili proti vratom Slovenije, ki jih je čuval Gašper Krošelj. Pri domačih je priložnost za vodstvo zamudil Tamas Sarpatki, nato pa še veteran Frank Bankahm. Po odlični podaji Žige Pešuta se je v priložnosti pred golom Madžarov znašel Sabahudin Kovačevič, zadel pa je vratarja Adama Vaya. Do konca prve tretjine sta mreži mirovali.

Kranjc v vratnico, Pretnar v polno
Razmerje moči v drugi tretjini je bilo veliko bolj izenačeno. Ob izključitvi na strani domače reprezentance je Aleš Kranjc zadel le vratnico, ob polnih močeh pa je Kevin Wehrs zamudil veliko priložnost za Madžare. Njegovo namero je Krošelj odlično predvidel. Klemen Pretnar je v 34. miniti popeljal Slovenijo v napad, razigral napadalce in se ob veliko prostora pred golom Madžarske odlično znašel in zadel. Pred zadetkom sta oba trenerja menjala vratarja, Kristan pa je kmalu za tem rešil napako slovenske obrambe.

Pance in Tičar potrdila zmago
V zadnji tretjini sta obe reprezentanci igrali zelo odprto in napadalno in priložnosti so se vrstile. V 48. minuti je po desni strani prodrl Blaž Gregorc, z natančno podajo je našel Žigo Panceta, ki je s petnajstim zadetkom v reprezentančnem dresu povišal na 0:2. 39 sekund pred koncem so gostitelji vzeli polminutni odmor, vratarja pa zamenjali za dodatnega napadalca. Tvegana poteza se jim ni izšla, saj je Rok Tičar ukradel ploščico, ob desni strani zadrsal preko sredine, nato pa zadel nebranjeno mrežo in dodal piko na i dobri predstavi slovenske reprezentance.
Risi bodo svetovno prvenstvo v Katovicah začeli v soboto ob 13.00 proti Japonski.

Pripravljalna tekma, Budimpešta:
MADŽARSKA - SLOVENIJA
0:3 (0:0, 0:1, 0:2)
2.000; Pretnar 34., Pance 48., Tičar 60.

Postava Slovenije: Kristan, Krošelj; Kovačevič, Kranjc, Jeglič, Tičar, Hebar, Gregorc, Repe, Pance, Verlič, Urbas, Pretnar, Vidmar, Ograjenšek, Mušič, Kuralt, Milovanovič, Ropret, Pešut, Koblar, Jezovšek.