Slovenska hokejska reprezentanca je letos maja v Ostravi izpadla iz elitne skupine svetovnega hokeja. Vrniti se bo poskušala čez sedem mesecev v Katovicah. Foto: Reuters
Slovenska hokejska reprezentanca je letos maja v Ostravi izpadla iz elitne skupine svetovnega hokeja. Vrniti se bo poskušala čez sedem mesecev v Katovicah. Foto: Reuters

Spremembo prizorišča, ki slovenskim navijačem ne bo po volji (večini je Krakov prijaznejši kot Katovice), so sprejeli na kongresu Mednarodne hokejske zveze v Dubrovniku. Tekmovanje bo gostila večnamenska dvorana Spodek Arena, ki lahko sprejme 9500 gledalcev, v njej pa so med drugim igrali odbojkarji na svetovnem prvenstvu leta 2014.

"Menimo, da bosta mesto Katovice in Šlezija lahko ponudila boljše finančne goje in razmere kot Krakov. Najpomembneje pa je, da je dvorana Spodek že gostila prvenstva, kjer je bila Poljska zelo uspešna. Zdaj bomo imeli tu dve prvenstvi v dveh letih," je odločitev o selitvi pojasnil predsednik poljske hokejske zveze Dawid Chwalka.

Svetovno prvenstvo divizije I bo od 23. do 29. aprila 2016. Skupino A bodo torej gostile Katovice, poleg Poljske in Slovenije pa bodo nastopile še reprezentance Avstrije, Japonske, Italije in Južne Koreje.

Predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec je na kongresu v Dubrovniki skupaj s predstavniki hokejskih zvez Avstrije in Poljske odločno protestiral zoper predlog, da v primeru, da bi na naslednjem svetovnem prvenstvu elitne skupine v Rusiji 2016 zadnji dve mesti v predtekmovalni skupini B zasedli Francija in Nemčija, ki sta sogostiteljici svetovnega prvenstva 2017, ne bi v nižjo skupino nazadovala nobena izmed njiju.

Po tem predlogu bi na SP-ju 2016 v skupino A divizije I nazadovala zgolj zadnjeuvrščena reprezentanca v predtekmovalni skupini A, kar pomeni, da bi na SP-ju "druge lige" v Katovicah napredovala le prvouvrščena ekipa. Slovenija bi se v tem primeru za vstop med elito borila predvsem z Avstrijo. Običajno napredujeta prva in druga ekipa. Možnosti za scenarij, da bi bili tako Francija kot Nemčija na zadnjih dveh mestih, je sicer bolj malo, saj je v tej skupini tudi Madžarska, ki se bo težko izognila enemu od zadnjih dveh mest.