Slovenske hokejistke so se prebile v tretji kakovostni razred svetovnih prvenstev, kjer bodo na prihajajočem SP-ju v Pekingu igrale Južna Koreja, Latvija, Kazahstan, Kitajska, Poljska in Nizozemska. Foto: hokej.si
Slovenske hokejistke so se prebile v tretji kakovostni razred svetovnih prvenstev, kjer bodo na prihajajočem SP-ju v Pekingu igrale Južna Koreja, Latvija, Kazahstan, Kitajska, Poljska in Nizozemska. Foto: hokej.si

Čeprav se bo Anže Kopitar reprezentančni vrsti pridružil šele zadnji teden priprav na Bledu, je bil včeraj najbrž najbolj nasmejan selektor hokejistov Ivo Jan, ki bo tudi dočakal, da bo pod njegovo taktirko igral naš najboljši hokejist doslej.

Smejalo pa se je vse do ušes še enemu selektorju. Franci Ferjanič - Aci v slovenskem hokeju deluje že vrsto let. Z izjemo tistih, ki so popolnoma vpeti v slovenski hokej, in njegovih domačih pa ga v široki slovenski športni javnosti skoraj ne poznajo. In to seveda ni prav. Žal podobno velja tudi za našo žensko hokejsko reprezentanco, ki se je pred dnevi v popolni športni ilegali podala na še eno svetovno prvenstvo.

Sorodna novica Slovenske hokejistke po 15 letih napredovale v višjo kategorijo

Tokrat so risinje po le nekaj skupnih dneh priprav v stari bazi na Bledu po daljšem času na glas napovedale, da se domov želijo vrniti z medaljo. Doslej smo bili bolj kot ne vajeni napovedi v smeri obstanka v četrtem kakovostnem razredu, kjer so se risinje na Škotskem letos merile s Španijo, Avstralijo, Veliko Britanijo, Severno Korejo in Mehiko.

Večina bi hitro pripomnila, kaj to sploh je – skupina D svetovnega hokeja s temi eksotičnimi državami, kjer bi nekoliko boljši poznavalci moškega hokeja hitro izvzeli Veliko Britanijo, ki bo letos na Slovaškem znova v svetovni eliti med moškimi. Slovenke so ves čas vedele, kaj jih čaka, saj na prvenstvih doslej še nikdar niso premagale Korejk, Britanke pa nazadnje pred 14 leti, ko so se na prvenstvu v Južni Afriki prvič in zadnjič do včeraj uvrstile razred višje na mejo najboljših 20 reprezentanc na svetu.

Da gre za dosežek, ki ga ne smemo podcenjevati, vas tu ne želim prepričevati. Ampak v okolju, v kakršnem delujejo slovenske hokejistke, je to zares izjemen podvig. Na prvenstvu kot edine v prostem času niso nosile enakih oblačil. Ko se je bilo treba odločati, ali trenirka ali palica, so se pri nakupu seveda odločile za drugo. Da pa ne bomo le strogi do tistih, ki bi morali poskrbeti za to, je prav zadnja sezona prinesla izjemen premik v glavah tistih, ki imajo možnost kar koli spremeniti.

In sadovi tega so se hitro pokazali. Pred leti so to poskušali že v Mariboru in imeli skupno ekipo v Elitni ženski hokejski ligi, ki je regionalno tekmovanje v ženski konkurenci. Tokrat so se za to odločili pri Olimpiji in tudi drugi klubi so pri vsem skupaj popustili, ko je šlo za mednarodne tekme. Konkurenca Avstrijk in Italijank, ki so v višjih skupinah svetovnega hokeja kot Slovenke, je bila več kot dobrodošla.

Ko je pred precej časa pri nas drsala Vesna Ažman, je bila zares sama na tako visoki ravni, da je potem hokej lahko igrala na oni strani Atlantika. Zdajšnja kapetanka Pia Pren je imela pred leti lepo priložnost uveljavitve na Švedskem, a se je s pogledom, usmerjenim v prihodnost, odločila za študij doma. Na srečo drsalk ni obesila na klin.

Na tujem je trenutno le Sara Confidenti, ki igra v Švici in si želi tam ostati tudi v prihodnje. Vse druge so pod vodstvom selektorja Acija Ferjaniča v avstrijskem tekmovanju odigrale zelo dobrodošlih 16 tekem, v katerih je bila bera točk zelo skromna. Bera izkušenj pa ogromna za včerajšnji uspeh.

Čez leto dni bo naloga precej zahtevnejša. Bodo pa hokejistke imele v nogah nove mednarodne tekme in morda novo povabilo dveh naših asov – Tomaža Razingarja in Anžeta Kopitarja, da se lahko brezplačno udeležijo njune hokejske akademije julija na Bledu. Že lanskega julija se jim je ob res lepi gesti obeh omenjenih narisal nasmeh na ustnice, ki ga risinje niso izgubile vse do včeraj.

Risinje iz četrtega v tretji razred