Foto:
Foto:
Tomaž Vnuk.
Robert Kristan
Slovenija gre naprej!

Zadnja tekma prvenstva sicer ni odločala o ničemer, vendar so jo risi vzeli resno in potrdili, da so zasluženo spet člani elitne skupine, saj so na petih tekmah petkrat zmagali in osvojili vseh deset točk. Njihove igre v Gdansku si prav tako zaslužijo oceno deset. Za vrnitev med najboljše bo vsak igralec dobil 5.000 evrov, za vsako zmago pa še po 500 evrov, skupaj torej 7.500 evrov.

Kontrec in Polončič (z igralcem manj) sta v prvi tretjini poskrbela za vodstvo 2:0, ki sta ga Jan in Kranjc v naslednjih 20 minutah še povišala. Zadnjo tretjino so dobili Poljaki in so edino moštvo, ki je proti Sloveniji dobilo eno od tretjin.

Naslednje leto bo svetovno prvenstvo skupine A zelo blizu - v Avstriji. Prav gotovo bo imela slovenska reprezentanca veliko podporo pri boju za obstanek med najboljšimi. Po igrah na Poljskem sodeč, to ne bi smela biti posebna težava.

Idealna postava prvenstva: Kristan, Peca, Ciglenečki, Makrov, Jan, Zupančič.
Najboljši vratar: KRISTAN
Najboljši branilec: PECA (ITA)
Najboljši napadalec: MAKROV (EST)
Najboljši strelec: MAKROV (EST/8 golov)
2. JAN (6 golov)
Največ točk: MAKROV (EST, 11 točk)
2. KONTREC (10 točk)

Tomaž Vnuk, kapetan Slovenije: "Pred turnirjem smo si zadali cilj zmagati na vsaki tekmi, to nam je tudi uspelo, čeprav smo turnir dobili že pred današnjo tekmo. Zelo sem ponosen na ekipo, da se je zbrala in odigrala, tako kot smo odigrali. Vsa čast fantom, ki so pokazali voljo, da se tekma zmaga."

Robert Ciglenečki: "Tudi ta tekma je veliko pomenila, čeprav smo se tudi brez nje že uvrstili naprej. Smo pač profesionalci, čestitke vsem od prvega do zadnjega v moštvu. Atmosfera je bila super, cel turnir smo garali, vidi se, da smo težave pregrizli in odigrali super cel turnir."

Gregor Polončič: "Veliko drsanja je bilo potrebno, mislim, da smo pokazali najboljši hokej na tem prvenstvu. Tudi k zadnji tekmi smo resno pristopili. Igrali smo na dva gola, na tri, mogoče nam je malo žal tistega prejetega gola, ker Robert ni ostal še z eno ničlo. Potek tekme smo vsekozi nadzorovali in na koncu je bilo lepo igrati."

Robert Kristan: "Nisem jezen zaradi prejetega gola, to je pač šport. Mogoče majhna napaka obrambe, ta gol ni nič pomenil, borili smo se od prve do zadnje minute. Še enkrat moram čestitati svojim branilcem in napadalcem, da smo odigrali dobro tekmo."

Jurij Goličič: "Zelo težko se je bilo pripraviti na tekmo, ker smo že predčasno osvojili prvenstvo. Toda zbrali smo moči in smo neverjetno dobro pripeljali tekmo do konca, tako kot vse prvenstvo doslej."

Ivo Jan: "Pokazali smo, da smo vsi dihali eden za drugega. Nismo bili obremenjeni z izidi, igrali smo vsako tekmo posebej, in očitno je to ključ do uspeha. Reprezentanca je dokaj mlada, še posebej nekateri branilci so mladi, kar je velik plus za reprezentanco. Zelo zadovoljen sem z igro naše reprezentance, naše linije in mene osebno."

Dejan Kontrec: "Mislim, da smo letos igrali zelo v redu, sproščeno, to je pod vodstvom novega trenerja. Po osmih mesecih tujine moraš priti pripravljen in oddelati še 14 dni. Sproščenost je največ, kar ti lahko da trener. On nam je zaupal, mi smo vrnili z igro. Vsi smo lahko zadovoljni in upam, da bomo tako dobro sodelovali še naprej."

V Oslu napredovali Belorusi
Turnir v Oslu je odločila zadnja tekma med Norveško in Belorusijo. Napredovanje v skupino A si je zagotovila Belorusija, ki je gostitelje premagala s 5:2.

POLJSKA, skupina B, 5. krog            
SLOVENIJA - POLJSKA 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)
Kontrec 4., Polončič 10., Jan 21.,     
Krajnc 40.; Jakubi 55.                 
                                       
ROMUNIJA - KOREJA   5:4 (0:0, 0:1, 5:3)
                                       
ESTONIJA - ITALIJA  1:7 (0:4, 1:2, 0:1)
                                       
Končna lestvica:                       
SLOVENIJA            5  5 0 0 33:5 10  
-------------------------------------- 
ITALIJA              5  4 0 1 26:7  8  
POLJSKA              5  2 1 2 25:14 5  
ESTONIJA             5  2 1 2 26:23 5  
ROMUNIJA             5  1 0 4  9:35 2  
-------------------------------------- 
JUŽNA KOREJA         5  0 0 5  7:42 0