Zeleno-beli že nestrpno pričakujejo nedeljsko tekmo v Salzburgu. Foto: Marko Kovič
Zeleno-beli že nestrpno pričakujejo nedeljsko tekmo v Salzburgu. Foto: Marko Kovič
Hannu Järvenpää
Hannu Järvenpää se zaveda moči Salzburga, ki pa ga drugje v Avstriji ne marajo. Rdeče bike tudi v Tivoliju čaka vroče vzdušje. Foto: MMC RTV SLO
Jan Chabera
Jan Chabera je v petek počival. Češki vratar ima precej izkušenj z velikih tekem, zato bo verjetno v nedeljo začel prvo tekmo končnice. Foto: MMC RTV SLO
John Hughes
John Hughes je dosegel 16 golov, daleč najpomembnejši pa je bil odločilni zadetek na zadnjem večnem derbiju 21 sekund pred koncem. Foto: Vid Novak
Aleš Mušič
Aleš Mušič se še zelo dobro spomni končnice leta 2008. Takrat je zaigral v napadu skupaj z Nikom Zupančičem in Egonom Muričem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Daniel Welser
Daniel Welser je med nevarnejšimi napadalci Salzburga. Foto: EPA
Pierre Page
Pierre Page je v Ljubljani že doživel neprijeten sprejem. Prav njegove ostre besede so bile zelo pomembne pri kazni za Andreja Hebarja, ki ne bo smel igrati niti v končnici. Page ga je pošiljal celo v zapor. Foto: MMC RTV SLO

Ljubljančani so se prvič po letu 2008 prebili med najboljših osem v Ligi Ebel. Navijačem zeleno-belih še vedno zaigra srce, ko se spomnijo na nepozabne predstave tistega februarja in marca. KAC je senzacionalno padel s 3:0 v zmagah, v polfinalu je kratko potegnil še Linz (4:2) in sledil je finalni obračun s Salzburgom. Zmaji so dobili prvo in tretjo tekmo v Mozartovem mestu, na četrti tekmi pa so v Tivoliju slavili s 4:3. Tudi neverjetno pristranski sodnik Horst Tschebull ni uspel preprečiti tretje zmage Olimpije, ki je bila na pragu raja.
Grenak spomin na tisto velikonočno nedeljo …
Velikonočna nedelja, 23. marca 2008, v Salzburgu bi bila lahko zapisana z zlatimi črkami v zgodovino kluba, a vse se je obrnilo drugače. To je postal verjetno najbolj črn dan, kar jih pomnijo vsi, ki jim Olimpija nekaj pomeni. Že pred tekmo je disciplinska komisija zaradi prevelikega števila točk na četrti tekmi razveljavila izid 4:3 in za zeleno mizo so Salzburžani zmagali s 5:0. Prav neverjetno, a to je edina tekme v zgodovini Lige Ebel, ki je bila odločena ''v pisarni''.
Šokirani zmaji so brez fenomenalnega vratarja Alexa Westlunda, ki si je v drugi tretjini četrte tekme po naletu Dona MacLeana poškodoval gleženj in nikoli več ni stal v vratih zmajev, na peti tekmi klonili z 0:5. Salzburg je nato dva dni pozneje v Tivoliju prišel do naslova, ki pa vsem v klubu pomeni najmanj od vseh, saj se zavedajo na kakšen način so prišli do njega. To je bilo jasno vidno na šesti tekmi lanskega finala v Linzu, ko je bilo slavje precej bolj čustveno in tudi igralci so priznali, da so končno osvojili tisti pravi naslov.
Po treh letih se bosta ekipi znova pomerili v končnici, zasedbi pa sta seveda popolnoma drugačni. Le Matej Hočevar, Žiga Pavlin, Boštjan Groznik, Aleš Mušič in Igor Cvetek so ostali od tiste zares izjemne ekipe. Pri Salzburgu sta vratarja še vedno ista (Reinhard Divis in Thomas Höneckl), tudi v tej seriji pa bodo igrali Doug Lynch, Thomas Koch, Daniel Welser, Marco Pewal in Matthias Trattnig.
V Salzburgu malo kruha za goste
Olimpija je le enkrat uspela premagati Salzburg v letošnji sezoni. 22. oktobra v Tivoliju je bilo po hudem boju 4:3, odločilni zadetek pa je v 58. minuti dosegel Žiga Pance. Preostali dve tekmi so Salzburžani v Ljubljani dobili (3:4 po podaljšku in 3:5), na domačem ledu pa so dobili vse tri medsebojne tekme (5:0, 7:4 in 4:2). Salzburg je dobil kar 24 izmed 27 tekem doma, le Beljak, Medveščak in Jesenice so odnesli po eno zmago.
Počitek za nosilce igre
Petkova tekma proti KAC-u ni več odločala o uvrstitvi v končnico. Medveščak je doma izgubil s Sapo Fehervar z 2:3, zato so zmaji ostali na sedmem mestu. Celovčani so v Tivoliju zmagali s 4:2, Hannu Järvenpää pa je odpočil vse nosilce igre. Zaigral je le s tremi peterkami, od tujcev sta bila na ledu le Kevin Kantee in Burke Henry.
Järvenpää opravil sijajno delo
''Igralcem, ki so nas popeljali v končnico, sem moral dati nekaj odmora. Tudi nekateri drugi igralci so si zaslužili priložnost, saj letos niso veliko igrali. V končnici bomo potrebovali prav vse igralce, zato morajo biti vsi v pogonu. Tokrat žal ni bilo dovolj za zmago, a tudi brez večine tujcev, smo se odlično postavili po robu vodilni ekipi Ligi Ebel. To me zares veseli,'' je zadnjo tekmo rednega dela sezone komentiral finski strateg, ki je prišel v Ljubljano decembra 2009, ko je bil klub v velikih finančnih težavah. Mnogi so mu napovedovali hiter odhod, a Järvenpää se je zares izkazal. Zgradil je obetavno ekipo, vzdušje je sijajno in tudi prvi cilj letošnje sezone je izpolnjen.
Mike Posma je pred tremi leti popeljal Olimpijo do drugega mesta, imel je neverjetnega vratarja in številne sijajne tujce. Nekaj časa je še lahko skrival svoje velike težave zunaj ledenih ploskev, oktobra 2008 pa je moral oditi. Randy Edmonds in Dany Gelinas nista obrnila krivulje navzgor, Järvenpää pa je s pozitivno naravnanostjo ''nalezel'' še preostale v klubu. Tudi Salzburžanov se ne boji.

V odprt boj z milijonarji
''Vsi govorijo, da je Salzburg veliki favorit. Zares imajo odlično ekipo. Morda veste, zakaj igralci Salzburga tako čudno drsajo? Zato, ker imajo tako polne denarnice, da jih kar vleče k tlom. Prav nihče ne pričakuje nič od nas. Ves pritisk je padel z naših ramen. V Salzburg gremo že v nedeljo popolnoma sproščeni, borili pa se bomo do konca. Čeprav smo izgubili, smo že v rednem delu prikazali nekaj dobrih iger na njihovem ledu,'' je v šaljivem tonu povedal Finec.
Poškodb ni, vsi igralci so pripravljeni za oster boj. ''Že vnaprej smo vedeli, da ni prav nič odmora pred začetkom končnice. V soboto bomo imeli lažji trening, pogledali si bomo videoposnetke njihove igre. Pripravljeni smo na boj. Vsi igralci bodo pripravljeni za igro v nedeljo, na takih tekmah se tudi stisne zobe. Nisem se še odločil, kdo bo stal v golu. Zelo sem zadovoljen z obema vratarjema,'' je še dodal Järvenpää.
Red Bulla ne pije rad
''Vem, da Salzburga v Avstriji nihče ne mara preveč. Jaz tudi ne maram energijske pijače Red Bull. Veliko ljudi me je ta teden spraševalo, ali bi raje igral s Celovčani, a to ne bi bilo prav nič lažje za nas. Salzburg je favorit, mi pa bomo skušali presenetiti. Verjetno njihovi navijači pričakujejo štiri gladke zmage,'' je poudaril Finec, ki je še posebej pohvalil mladega vratarja Matica Boha.

V krizi ni treba biti kvantni fizik
Januarja je bila Olimpija v krizi, Dunaj in Gradec sta zlahka odnesla točke iz Tivolija (0:4). Tudi Jeseničani so bili na zadnjem derbiju v Ljubljani precej boljši, Matt Higgins je dve sekundi pred piskom sirene rešil točko. Na odločilnih tekmah so se zeleno-beli le zbrali in zasluženo prišli do sedmega mesta. ''Najbolj pomembno je bilo, da smo v kriznih časih stopili skupaj. Imeli smo veliko sestankov, kjer smo poudarili, da smo imeli veliko smole, a da se bo kmalu vse skupaj obrnilo. Sezona v tej ligi je zelo dolga, 54 tekem je ogromno, vsi klubi so imeli kakšno krizo. V takem položaju ni treba biti kvantni fizik. Vse skupaj je treba rešiti na enostaven način, zelo pomaga, če imaš v garderobi izkušene igralce. Velikokrat smo odločili tekme v zadnjih minutah, kar se v preteklih sezonah ni dogajalo. To veliko pove o morali našega moštva,'' je dejal Järvenpää.
Hughes: Ta serija ne bo enosmerni promet
Za izjemno okrepitev se je izkazal John Hughes, ki je redni del sezone končal na četrtem mestu po številu točk. Dosegel je 16 golov in prispeval kar 48 podaj (največ v ligi). ''Pripravljeni smo na Salzburg. Prav gotovo nas ne bodo podcenjevali. V letošnji sezoni je bila Liga Ebel še bolj izenačena, slabih ekip ni bilo. Nekaj tekem smo proti njim odigrali odlično, a nismo imeli sreče. Prepričan sem, da bo ta serija zelo zanimiva in napeta. Ne bodo kar tako zmagali s 4:0. Mi imamo zelo dobre igralce in ta serija ne bo enosmerni promet. Če imamo svoj dan, lahko premagamo vsako ekipo v tej ligi,'' je povedal ''Johnny'', ki je dosegel enega najpomembnejših zadetkov v letošnjem rednem delu. 21 sekund pred koncem je odločil tekmo na Jesenicah (3:4) v 50. krogu. Ti dve točki sta bili ključni, brez njih bi se vse skupaj verjetno razpletlo drugače.
''Res je. Tisti gol na Jesenicah je bil res pomemben. Zelo napeto je bilo v boju za končnico. Jesenice in Sapa Fehervar sta zelo neugodna tekmeca, vse do tega tedna sta bila v igri za končnico. Januarja smo res imeli manjšo krizo, vendar smo se pobrali in zdaj nam gre precej bolje. Zadovoljni smo s sedmim mestom. Pred zadnjo tekmo se nismo preveč obremenjevali s tekmecem, saj smo vedeli, da sta KAC in Salzburg izjemno močna. Vsekakor nam v nobenem primeru ne bi bilo lahko,'' je še dodal Hughes.

Četrtfinale, prve tekme, nedelja ob 18.00:
SALZBURG - TILIA OLIMPIJA

KAC CELOVEC - MEDVEŠČAK

DUNAJ - GRADEC

VSV BELJAK - LINZ

Igrajo na štiri zmage. Druge tekme bodo v torek, tretje v četrtek, četrte pa prihodnjo nedeljo.