Matjaža Seklja v prihodnjih dneh čaka ogromno dela. Tilia Olimpija je na predzadnjem mestu Lige Ebel, ekipo pa je zapustil kapetan. Foto: MMC RTV SLO
Matjaža Seklja v prihodnjih dneh čaka ogromno dela. Tilia Olimpija je na predzadnjem mestu Lige Ebel, ekipo pa je zapustil kapetan. Foto: MMC RTV SLO
Ivo Jan
Ivo Jan je s Tomažem Vnukom doživel izjemne uspehe. Foto: Marko Kovič
Frank Banham
Po slovesu Vnuka in poškodbi Kellyja je Frank Banham ostal brez pravih soigralcev v udarnem napadu. Foto: Marko Kovič
Čustveno slovo Vnuka
Ivo Jan o vlogi Tomaža Vnuka v garderobi
Matej Hočevar - velik prijatelj Vnuka
Dany Gelinas o težavah po slovesu Vnuka
Vnuk pojanil razloge za konec kariere

Zeleno-beli so po štirih zaporednih porazih na predzadnjem mestu. Udarni prvi napad je popolnoma razpadel, saj je Vnuk končal kariero, Steve Kelly pa zaradi resne poškodbe verjetno ne bo več igral. Trener Dany Gelinas je bil po četrtem zaporednem porazu v nedeljo proti Linzu zelo slabe volje.

Gelinas čaka na nove okrepitve
"Nikakršnih težav nimamo s to odločitvijo, Tomaž se je pač tako odločil. Njegovo željo moramo spoštovati. Zdaj je najpomembneje, da najdemo igralca, ki bi lahko nadomestil njega. Nisem pričakoval, da se bo poslovil sredi sezone. Težko je nadomestiti veterana z 19-letnim igralcem. Verjetno res potrebujemo še kakšnega igralca, a to ni moja naloga," je dejal vedno odločni Gelinas. Po torkovi tekmi v Szekesferhevarju v Tivoli prihajata vodilni Beljak in vse nevarnejši Dunaj. Strateg zmajev se zaveda, da ta teden ne sme ostati brez točk, ki pa bodo zelo težko dosegljive.

Sekelj: Dvoma ni bilo, kapetan bo Vnuk
"Ta trenutek je prežet z veliko emocijami, pri Tomažu, v zadnjih dneh pa tudi pri meni. Dobro se ga spomnim, ko ga je oče Rajko pripeljal v Tivoli, starega štiri leta, s popolno opremo, ki so jo dobili iz tujine, z dresom Toronto Maple Leafsov. Takrat se je ta veličastna zadeva začela, danes se končuje. Z njim sem preživel nekaj časa tudi kot soigralec, ne veliko, ker je bil takrat še izredno mlad, in veliko časa v klubski ali trenerski funkciji. Gre za eno največjih karier v hokeju v Sloveniji. Tomaž je kot voditelj, kot človek pustil ogromen pečat v vsaki garderobi, kjer je nastopal. Z odhodom v Feldkirch, s katerim je postal evropski prvak, je še dodatno dozorel in razvil čut pravega vodje. Kadar sem jaz vodil katero moštvo, v katerem je bil tudi on, nikoli nismo glasovali, kdo bo kapetan, ampak sem vedno rekel, da bo kapetan Tomaž Vnuk," je povedal vidno ganjen direktor zmajev Sekelj, ki ima kar naenkrat ogromno skrbi.

Vedno je bil gonilna sila ekipe
"Razumem da v letih, v katerih je Tomaž, kariera zahteva ogromno odrekanja in precej psihične priprave. Ko pa pride še malo smole, poškodb, razumem, da se človek vpraša, 'kaj mi je pa tega treba'. Verjetno je začutil, da to ni več to pri sebi, in enostavno to željo posredoval klubu. Drugega kot razumeti tega ne moreš ne glede na težke čase, ki jih doživljamo skozi zadnje tekme. Odločitev velikanov je treba vedno spoštovati in razumeti. Mogoče je res prišlo do te nenadne odločitve, ampak verjamem, da je o tem razmišljal že nekaj časa. Zahvaljujem se mu za vse, kar je naredil. Z njim kot kapetanom smo spisali tudi tisto reprezentančno pravljico, ko smo vstopili v skupino A, tudi tam je bil gonilna sila. Želim mu veliko sreče tudi v drugem delu življenja, po hokeju," je še dodal Sekelj.

Jan: Nihče mu ne zameri te odločitve
Obiskali smo tudi trening zeleno-belih, ki jih v torek čaka izjemno pomembna tekma proti Sapi Fehervar na Madžarskem. Veliko uspehov je z Vnukom doživel Ivo Jan, ki se je letos vrnil v Tivoli: "Težko je izgubiti takega igralca v garderobi, posebej pa še dobrega prijatelja. Z njim sem preživel zelo dolga leta v tej garderobi. Ko sem bil v Ljubljani, je bil on tudi tukaj, tako da je težko, a s tem se moramo sprijazniti. Treba bo igrati tudi brez njega, čeprav bo težko nadomestiti sam karakter takega igralca, kot je Tomaž. Želim mu veliko zabave po končani karieri. Upam, da bo čim prej začel delati nekaj, kar ga veseli poleg hokeja. Spoštujem njegovo odločitev in mislim, da mu tudi igralci v garderobi nič ne zamerijo. Treba je imeti zelo velik karakter tudi za tako odločitev, da končaš po tolikih letih igranja. Želim mu vse najboljše."

Hočevar: Težko bi imel boljšo kariero
"To je bila gotovo njegova osebna odločitev. Gotovo je o tem dolgo razmišljal, to se ni zgodilo čez noč. Pogrešali ga bomo kot igralca in kot veliko osebo v garderobi. Osvojil je vse, kar se je osvojiti dalo v evropskem hokeju. Imel je 'super' kariero, težko bi si želel boljšo. Imel je tudi nekaj smole s poškodbami. Žal se je tako odločil, ni ga več z nami, ampak sezona gre naprej," je povedal Matej Hočevar, ki je bil v zadnjih letih velik Vnukov prijatelj.

Mejač: Pravi profesionalec in velik borec
Predsednik HDD-ja Olimpija Mitja Mejač prav tako ni skoparil s pohvalami: "Tomaža spoštujem kot velikega borca in športnika ter človeka, ki je naredil veliko za ljubljanski hokej in veliko za promocijo našega športa. Mladi, ki hodijo na tekme, nosijo pretežno drese z njegovim imenom. Kot predsednik Olimpije bi se Tomažu zahvalil za to, da je bodril naše igralce, da je bil član našega moštva, da je oddelal svojo funkcijo v našem moštvu kot pravi profesionalec. Seveda je v življenju veliko trenutkov, ko se moramo odločiti, kdaj določene stvari ali začeti ali prenehati. Take odločitve so verjetno težke in nosijo kdaj tudi kakšno čustveno posledico. Prepričan sem, da bo Tomaž s svojim znanjem in svojim karakterjem in ugledom lahko nadaljeval življenjsko pot v tem smislu, da bo še naprej promoviral hokej v Sloveniji ter Ljubljani. Zahvaljujem se mu za srčnost in prispevek k Olimpiji."

Aljančič že povabil Vnuka
Predsednik hokejske zveze Ernest Aljančič se velikokrat ni strinjal z Vnukom, na njegovem slovesu pa ga je povabil k novim funkcijam znotraj HZS-ja: "V najinem dolgoletnem sodelovanju sva bila včasih tudi malo na nasprotnih bregovih, ampak moram reči, da je bil Tomaž eden tistih, ki je uresničil naše želje in spletli smo eno lepo reprezentančno pravljico. Za kakšnega igralca gre, se vidi iz statistike, čeprav statistika ne pokaže veličine nekega velikega igralca. Če samo pogledamo, da je dal v svoji karieri 476 golov in 391 podaj, bi bilo morda dobro, če bi še malo vztrajal, pa bi prišli do okrogle številke 1.000. Gre za zunajserijskega igralca, ki nas je kot kapetan popeljal po tej fantastični poti. To ni konec kariere, končan ja del igralske kariere, z velikim veseljem pa pričakujemo Tomaža v nekih novih vlogah. Upam, da se bo v novi vlogi pojavil že na SP-ju v Ljubljani aprila prihodnje leto. Tomaž je legenda, legende so posebni ljudje. V imenu HZS-ja se mu zahvaljujem za ta del kariere, trdno pa upam, da se bova lahko dogovorila za nadaljevanje in kakšna bo njegova vloga v prihodnje v tej reprezentanci."

Čustveno slovo Vnuka
Ivo Jan o vlogi Tomaža Vnuka v garderobi
Matej Hočevar - velik prijatelj Vnuka
Dany Gelinas o težavah po slovesu Vnuka
Vnuk pojanil razloge za konec kariere