Matjaž Kopitar bo imel ta teden na voljo izjemno močno reprezentanco. Foto: Simon Maljevac
Matjaž Kopitar bo imel ta teden na voljo izjemno močno reprezentanco. Foto: Simon Maljevac
Anže Kopitar
Anže Kopitar se po več kot štirih letih vrača v slovensko reprezentanco. Foto: Simon Maljevac
Marcel Rodman
Marcel Rodman, ki igra v drugi nemški ligi, bo kapetan risov. Foto: Simon Maljevac
Anže Kopitar že trenira na Bledu

Selektor slovenske reprezentance Matjaž Kopitar je zaradi "lockouta" v Ligi NHL na Bledu zbral zagotovo najmočnejšo zasedbo v zadnjih nekaj letih, saj sta se na reprezentančnem seznamu znašla tudi Anže Kopitar in Jan Muršak. Prva reprezentančna akcija v novi sezoni bo tako slovenskim ljubiteljem hokeja ponudila obilo užitkov, dvoboji z reprezentancami Italije, Francije in Avstrije pa bodo zagotovo napolnili tribune Tivolija.

Slovenski reprezentanci bodo srečanja z zahtevnimi tekmeci služila kot dobra priprava za kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah, ki je na sporedu februarja, navijači pa lahko le (potihoma) upajo, da se bodo risi na omenjenem turnirju zbrali v tako močni zasedbi kot danes na Bledu.

Reprezentanca še ni popolna
Novinci na reprezentančnem seznamu so Gašper Kopitar, Anže Ropret in Luka Gračnar, ki bo v članski izbrani vrsti le do četrtka zvečer, nato pa se bo pridružil mlajšim kolegom na turnirju v Italiji. Vlogo Rodmanovih namestnikov bosta opravljala Andrej Tavželj in Mitja Robar, Robert Sabolič in Sabahudin Kovačevič pa se bosta reprezentanci zaradi klubskih obveznosti priključila naknadno.

Selektor Kopitar je bil na novinarski konferenci ob reprezentančnem zboru zadovoljen s trenutnim stanjem v moštvu: "Novembrski turnir je bil v prejšnjih letih v Belorusiji. Letos je zadeva malce spremenjena, saj smo skupaj z Belorusi v isti kvalifikacijski skupini za nastop v Sočiju. Odločili smo se, da organiziramo turnir doma. Z zapleti v Severni Ameriki smo dobili priložnost, da slovenski dres nosita oba naša igralca iz Lige NHL. Stanje v moštvu je dobro, tako da bom imel v naslednjih dneh sladke skrbi. Novim igralcem bom predstavil sistem igre, moštva pa ne bom preveč utrujal z napornimi treningi."
Kužnik ne bo več igral za izbrano vrsto
Kopitar je še sporočil, da ne računa več na naturaliziranega Slovenca Grega Kužnika, ki je zaradi osebnih razlogov nehal igrati za reprezentanco in v zadnjem času ni pokazal kakšne želje, da bi se ji spet pridružil.

Kapetan brez težav s poškodbami
Vlogo kapetana slovenske reprezentance bo v Tivoliju opravljal izkušeni Marcel Rodman, ki se je po dolgem času reprezentanci priključil popolnoma zdrav: "Biti kapetan tako močne ekipe je zagotovo velika čast in obveza. Vesel sem te naloge, predvsem pa sem zadovoljen, da sem se lahko udeležil te reprezentančne akcije, saj sem imel v preteklih letih v novembru vedno določene težave s poškodbami. Glede na zveneča imena v našem moštvu lahko pričakujemo odlično vzdušje v Tivoliju."

Namestnik kapetana Andrej Tavželj je bil ob prihodu na Bled dobro razpoložen: "Zbor nam bo predstavljal velik izziv, saj je v moštvu kar nekaj novih imen. Trenerski štab bo dobil določen vpogled v trenutno stanje. Poskusili bomo odigrati nekaj dobrih tekem in se v dobri luči predstaviti domači publiki."

Anže ima ob povratku malce treme
Prvi zvezdnik slovenskega hokeja Kopitar je priznal, da ima ob povratku v izbrano vrsto tudi malce treme: "Od zadnjega reprezentančnega nastopa v Halifaxu je minilo kar nekaj časa, tako da je prisotno tudi malce treme. Počutim se kot novinec v moštvu. Zagotovo se je prijetno ponovno družiti s fanti. Reprezentanca je v zadnjih letih doživela določene spremembe. Zanimivo bo spremljati tudi mlajše soigralce, s katerimi še nisem zaigral. To bo lepa izkušnja zame in upam, da se bo vse razpletlo po naših željah."

Na reprezentančnem seznamu je 23 igralcev:
Vratarji:
Robert Kristan, Andrej Hočevar, Luka Gračnar.

Branilci: Aleš Kranjc, Mitja Robar, Blaž Gregorc, Klemen Pretnar, Žiga Pavlin, Andrej Tavželj, Sabahudin Kovačević, Igor Cvetek.

Napadalci: Anže Kopitar, Gašper Kopitar, Jan Muršak, Jan Urbas, Rok Pajič, Žiga Jeglič, Rok Tičar, Robert Sabolič, Erik Pance, Anže Ropret, Žiga Pance, Marcel Rodman.

1. krog, četrtek ob 15.30:
AVSTRIJA - FRANCIJA

Ob 19.15:
SLOVENIJA - ITALIJA (prenos na MMC-ju)

2. krog, petek ob 14.00:
ITALIJA - AVSTRIJA

Ob 17.30:
SLOVENIJA - FRANCIJA (TVS 2/MMC)

3. krog, sobota ob 14.00:
FRANCIJA - ITALIJA

Ob 17.30:
SLOVENIJA - AVSTRIJA (TVS 2/MMC)

Simon Maljevac

Anže Kopitar že trenira na Bledu