Julian Walker je povsem na začetku zadel okvir vrat, v zadnji tretjini pa je v protinapadu mojstrsko zadel pod prečko za 2:0. Foto: Reuters
Julian Walker je povsem na začetku zadel okvir vrat, v zadnji tretjini pa je v protinapadu mojstrsko zadel pod prečko za 2:0. Foto: Reuters
Finska - Švedska
Švedi so dvakrat zadeli z igralcem več. Obakrat je bil uspešen Loui Eriksson. Foto: Reuters
Jhonas Enroth
Jhonas Enroth je znova blestel v švedskih vratih. Foto: EPA
Nino Niederreiter
Nino Niederreiter je popeljal Švico v vodstvo. Foto: Reuters
Švicarji v drugem polfinalu nadigrali ZDA
Švedska prek Finske v finale

Tri krone so se s sladko zmago proti večnim tekmecem Fincem prebile v finale. S tem so se oddolžile levom za poraz v finalu svetovnega prvenstva, ko so bili levi na Slovaškem boljši s kar 6:1. Nazadnje so bili Švedi svetovni prvaki leta 2006, ko so z zmago v finalu olimpijskega turnirja prav nad Finci osvojili še olimpijsko zlato. Švedska bo kot prva po letu 1986, ko je bila v Moskvi najboljša Sovjetska zveza, poskušala pred domačimi navijači osvojiti svetovno prvenstvo. Švedska se je v finale prebila z osredotočeno igro v obrambi in z odličnim prvim napadom na čelu z dvojčkoma Sedin.

V prvi tretjini so bili nekoliko boljši Švedi, ki so imeli nekaj več priložnosti. Sosedski derbi večnih tekmecev je postregel z bojevito in agresivno igro. Finci so nevarno zapretili prek Niklasa Hagmana, Švedi pa so bili nevarni predvsem z igralcem več, ko sta bila na ledu Henrik in Daniel Sedin. Drugo priložnost z igralcem več so hokejisti s tremi kronami na prsih izkoristili. Po akciji zvezdniških dvojčkov je plošček v mrežo pospravil Loui Eriksson. Finska je imela manj kot pet minut pred koncem dvakrat zapored številčno premoč na ledu, a je odlični Jhonas Enroth ohranil mrežo nedotaknjeno.

Fince drago stale izključitve
Udarni švedski napad na čelu s Sedinoma je bil takoj po začetku druge tretjine, ko je bil izključen najboljši strelec prvenstva Petri Kontiola, zelo nevaren. Ob novi izključitvi sijajnega finskega napadalca pa je Švedska povečala prednost. Znova sta sodelovala Sedina, Henrik je izza vrat zadrsal naprej, Ossi Väänänen je zadrsal proti napadalcu Vancouvra, tako da je sam pred Anttijem Raanto ostal Eriksson, ki je še drugič zadel. Vmes so bili v napadu dejavnejši Finci, Švedi pa so z disciplinirano igro uspešno prekinjali napade hitrih levov.

V zadnji tretjini so Finci vse moči usmerili v napad. Švedi so še naprej z disciplinirano igro v obrambi držali vodstvo in na čelu z sijajnim Enrothom zaustavljali finske napade. Najlepšo priložnost sta zamudila Veli-Matti Savinainen in Antti Pihlström. Dve minuti pred koncem so levi poskusili brez vratarja, a resneje jim ni uspelo ogroziti švedskih vrat. Za piko na i je 23 sekund pred koncem tekme s strelom v prazno mrežo končni izid postavil Henrik Sedin.

Švica vsaj izenačila največji uspeh
Švicarji so znova dokazali, da so najprijetnejše presenečenje tega svetovnega prvenstva in pravi strup za hokejske velesile. Po predstavah v Stockholmu je jasno, da je Švica ujela korak z "veliko sedmerico" najboljših hokejskih reprezentanc. Švica je v 50. letih sicer že osvajala medalje na svetovnih prvenstvih. Največji uspeh pa sega v leto 1935, ko so bili Švicarji na svetovnem prvenstvu na domačih tleh drugi.

Švicarji so na začetku tekme hitro krenili v napad in takoj ogrozili vratarja Johna Gibsona. V napadu so bili nevarnejši, Američani pa so začeli nekoliko nervozno, a so kmalu vzpostavili ravnotežje. V prvi tretjini sta mreži obmirovali, Švicarji pa so proti ameriškim vratom sprožili kar deset strelov več, skupno so zbrali 18 strelov. Najnevarnejši je bil prav prvi, ko je Julian Walker zadel prečko.

Niederreiter načel ameriško mrežo
Po skoraj natanko polovici igralnega časa so Švicarji, ki so bili boljši tudi v drugi tretjini in so še enkrat zadeli okvir vrat, povedli. V nevtralni tretjini je plošček izgubil napadalec albanskega porekla Aaron Palushaj. V protinapad je po levi krenil Martin Pluss in podal pred gol, kjer je bil sam Nino Niederreiter, ki sicer ploščice ni najbolje zadel, a je vseeno zadel mrežo.

V zadnji tretjini so Američani pričakovano vse sile usmerili v napad. Bili so nevarnejši, a so bili Švicarji dovolj potrpežljivi v obrambi, prav tako pa je bil zanesljiv vratar Reto Berra. V 51. minuti so Švicarji povišali prednost. Za svojimi vrati si je plošček priboril Philippe Furrer, ki je z natančno podajo našel Simona Moserja v nevtralni tretjini, ta pa je ploščico takoj poslal Walkerju. Napadalec je hitro zadrsal v protinapad in z močnim strelom pod prečko premagal Gibsona. Več kot dve minuti pred koncem so ZDA poskusile brez vratarja. Američanom se ni izšlo in 19 sekund pred iztekom igralnega časa je po podaji Niederreiterja ploščico v prazno mrežo poslal Reto Suri.

Zaključni boji, Stockholm, polfinale:
FINSKA - ŠVEDSKA
0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Eriksson 11., 37., H. Sedin 60.

ŠVICA - ZDA
3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Niederreiter 31., Walker 51., Suri 60.

ZA BRONASTO MEDALJO, nedelja, 19. maja:
Ob 16.00

FINALE, nedelja, 19. maja:
Ob 20.30

Švicarji v drugem polfinalu nadigrali ZDA
Švedska prek Finske v finale