Veselje Slovencev po golu Žige Jegliča. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Veselje Slovencev po golu Žige Jegliča. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Tomasz Malasinski
Tomasz Malasinski je takole dosegel enega izmed svojih treh golov. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Slovenija - Poljska
Gneča pred slovenskimi vrati. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Poljska
Poljaki so po dveh porazih vzdržali pritisk in prvič zmagali. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Slovenci na Poljskem doživeli prvi poraz

Slovenci so bili v prvi tretjini občutno boljši nasprotnik, razmerje strelov je bilo kar 15:6, a so dosegli le en gol. Na 1:1 je v 7. minuti izenačil Žiga Jeglič.

Trije goli Malasinskega
Poljaki so na začetku druge tretjine zabili izjemen gol skoraj iz mrtvega kota, kar jim je dalo krila, Slovenci pa so očitno popustili. Poljska je do konca drugega dela prek razpoloženega Tomasza Malasinskega zabila še dva gola in ušla na 4:1.

Razmerje strelov 33:26 za rise
Na začetku zadnje tretjine je Roberta Kristana v vratih zamenjal Gašper Krošelj. Ta je sicer ohranil mrežo nedotaknjeno, a kaj ko risi niso imeli dinamita v napadu. Končno razmerje strelov je bilo sicer 33:26 za Slovenijo.

Slovenci potrebujejo dve zmagi
Varovanci Nika Zupančiča se bodo zdaj reševali na tekmah proti Južni Koreji (sreda ob 16.30) in Avstriji (petek ob 16.30). Slovenci za prvo mesto in preboj v elito potrebujejo dve zmagi. Južna Koreja je v torek s 3:0 premagala Japonsko, Avstrija pa s 4:2 Italijo.

Vodstvo Poljske v 4. minuti
Domači, ki so izgubili uvodni srečanji prvenstva, so na začetku pritisnili, tako je že v 1. minuti Krzysztof Zapala stresel prečko. Nekaj minut pozneje (4.) pa se je Poljska veselila vodstva. Po izgubljenem ploščku Andreja Hebarja v slovenski tretjini je Pawel Dronia (4.) ustrelil z modre črte, Tomasz Malasinski je preusmeril smer ploščku, ki je končal za hrbtom Kristana.

Hiter odgovor Slovencev
A veselje domačih je bilo kratkotrajno, saj je Slovenija že v 7. minuti izenačila. Ob izključitvi Adama Baginskega je prvi slovenski napad lepo izigral domačo obrambo, tako da je osamljeni Žiga Jeglič na desni vratnici poslal plošček pod prečko. Podal mu je Robert Sabolič.

Razmerje strelov 15:6 za Slovence
Po izenačujočem zadetku so Slovenci pritisnili, sploh dvakrat ob prednosti igralca več, a je poljska obramba na čelu z vratarjem Rafalom Radziszewskim vzdržala. Razmerje strelov je bilo kar 15:6 za Slovence.

Gol Lopuske iz mrtvega kota
Druga tretjina se je spet začela slabo za rise, saj so v 24. minuti Poljaki zabili drugi gol. Domači so imeli zaradi izključitve Jurija Repeta igralca več, kar so izkoristili. A ne iz "izdelane" akcije. Najprej je Patryk Wronka ustrelil od daleč, Kristan je plošček odbil, a je do njega prišel Mikolaj Lopuski, ki ga je iz "mrtvega kota" z leve strani poslal za hrbet Kristana, ki je nekoliko zamudil s pokrivanjem vratnice.

Hat trick Malasinskega
Poljakom je zadetek dal krila in v 28. minuti so se veselili še tretjega gola. V hitrem protinapadu treh proti dvema je Wronka podal na drugo vratnico Malasinskemu, ki je še drugič ukanil Kristana. Poljska je bila v tem delu boljši nasprotnik. V 39. minuti je zabila še četrti gol, svojega tretjega je prispeval Malasinski. Razmerje strelov po drugi tretjini je bilo le še 21:20 v slovensko koristi.

Jalovi napadi Slovencev
Na začetku zadnje tretjine je Kristana v vratih zamenjal Krošelj, ki je ohranil mrežo nedotaknjeno. A kaj ko na drugi strani ni bilo razpoloženih slovenskih napadalcev, ki jim ni uspelo matirati Radziszewskega.


Nik Zupančič, selektor Slovenije: "Poljska je pokazala, da se treba boriti, čestitam ji za zmago. Delali so dobro, mi smo začeli slabo, a smo se še vrnili, potem pa nismo delali stvari, ki smo jih v prvih dveh tekmah. Padli smo pod pritisk, Poljska pa je znala izkoriščati svoje priložnosti, tako da se je za nas slabo končalo."

Sabahudin Kovačevič, igralec Slovenije: "Na začetku smo imeli "power-play", narekovali smo ritem, takrat bi morali večkrat zadeti. Oni so igrali zelo pametno, mi nismo zadevali, oni pa so. Težko je govoriti takoj po tekmi, a z naše strani je bila to zelo slaba tekma."

Jacek Plachta, selektor Poljske: "To je bila zelo težka tekma, po dveh porazih smo bili pod hudim pritiskom. A igralci so zelo dobro izpolnjevali navodila, imeli smo dobro obrambo, predvsem ob številčnih prednostih Slovenije, kar je bil eden izmed odločilnih elementov."


SKUPINA A, Katovice, Spodek Arena

3. KROG,

SLOVENIJA - POLJSKA 1:4 (1:1, 0:3, 0:0)
6.500; Jeglič 7.; Malasinski 4., 28., 39., Lopuski 24.

JUŽNA KOREJA - JAPONSKA
3:0 (3:0, 0:0, 0:0)
Swift 5., Kim 6., Šin 12.

AVSTRIJA - ITALIJA
4:2 (1:0, 2:0, 1:2)
Kristler 13., 31., Komarek 40., Bacher 47.; Egger 54., Helfer 58.

Lestvica:                           
AVSTRIJA         3  2 1 0 0  10:5  8
JUŽNA KOREJA     3  2 0 1 0   9:4  7
SLOVENIJA        3  2 0 0 1  11:6  6
ITALIJA          3  1 0 0 2   6:8  3
POLJSKA          3  1 0 0 2   6:8  3
JAPONSKA         3  0 0 0 3   2:13 0
Slovenci na Poljskem doživeli prvi poraz