Foto:
Foto:
Tomaž Razingar sam pred vratarjem Estonije.
Slovenci so že v prvi tretjini strli odpor Estoncev.
Slovence je v Gdansku bodrilo okrog 100 navijačev.
Ivo Jan je bil proglašen za najboljšega igralca Slovenije proti Estoniji.
Tomaž Vnuk je za Slovenijo prispeval četrti zadetek.

Risi so že v prvi tretjini utrujene Estonce potisnili pred njihovo tretjino. Vratarja Terentjeva so Slovenci ogrožali z vseh strani, štirikrat zadeli v polno in že po prvi tretjini je bilo jasno, da so varovanci Karija Savolainena premočni. Razmerje sil v prvih dveh tretjinah še najbolj kaže število strelov na gol: 34:5 za rise.

Prvi je mrežo Estoncev načel Kontrec, ki je iz neposredne bližine zadel v polno. Podoben je bil tudi drugi zadetek Slovenije, ki je imela na igrišču igralca več. Močan strel Ciglenečkega je Terentjev obranil, a le za sekundo, saj je Razingar potisnil plošček v mrežo.

Najlepši gol na srečanju je zadel Jan, ki je po lepem prodoru zadel v zgornji desni vratarjev kot. Četrti gol je bil plod lepe akcije risov, ki jo je z bližine zaključil Vnuk. Tudi na peti gol Slovencev ni bilo treba dolgo čakati. Glavni akter je bil Ciglenečki, ki je od daleč neubranljivo zadel. Hitri Markov je z lepim prodorom Estoniji vrnil nekaj upanja, a ne za dolgo. Slovenija po prikazanem ni potrebovala nikogaršnje pomoči, toda risom je na pomoč priskočil vratar Terentjev, saj se je strel Dervariča nesrečno odbil od čelade estonskega vratarja za njegov hrbet.

Zadnja tretjina ni bila toliko razburljiva kot prvi dve. Za Slovenijo je zadel Jan, za Estonce pa ponovno Markov. "To je zelo lepo izhodišče, na nedeljski tekmi ne bo toliko pritiska. Zmagali smo na vseh štirih tekmah, z Italijo je bila najtežja, druga moštva pa so tudi lepo igrala za nas, tako da nam ne bo treba igrati na vso moč v nedeljo. Vsekakor lepo izhodišče. Ekipa je bila proti Estoniji zelo motivirana, videlo se je, da fantje vedo, kaj hočejo, Estonija pa je bila tudi nekoliko utrujena," je Savolainen ocenil tekmo z Estonijo.

Slovenci so krog pred koncem dosegli tisto, po kar so prišli v Gdansk. Slovenija je bila s štirimi enakovrednimi napadi in odličnim vratarjem na prvenstvu razred zase. Hokejska zveza Slovenije je zadela v polno tudi z angažiranjem finskega strokovnjaka Karija Savolainena, ki je reprezentanci vrnil moštveni duh, bil pa je tudi neobremenjen z izborom igralcev (Jesenice ali Olimpija), saj razmer v slovenskem hokeju ni poznal.

Uvrstitve Slovenije med elito pa se bržkone veselijo tudi organizatorji v Avstriji, saj je zaradi bližine prihodnje leto pričakovati veliko podporo slovenskih navijačev.

Izjave po tekmi:
Ivo Jan: "Ponosni smo na to, kar smo naredili. Do konca te tekme in vseh ostalih smo dali maksimum in to se nam je obrestovalo. Tudi tekmo s Poljsko bomo poskušali igrati stoodstono skoncentrirano in ne bi smeli imeti težav."

Mitja Robar: "Občutki so fenomenalni. Prvič sem v članski kategoriji in takoj velik uspeh. Mislimo pa se dostojno posloviti od tega turnirja in zmagati vsako tekmo, ne glede na to, da smo se že uvrstili v A skupino."

Miha Rebolj: "Prvo mesto smo si popolnoma zaslužili. Nihče ni pričakoval takšnega razpleta, da bi bili že pred nedeljo v skupini A. Po takšnem SP, kot smo ga imeli lani na Finskem, je bilo utopično pričakovati, da se bomo spet zbrali in razmišljali pozitivno. Toda klima v garderobi se je povsem spremenila in dokazali smo, da spadamo v skupino A."

SLOVENIJA - ESTONIJA 7:2 (4:0, 2:1, 1:1)
Kontrec 5., Razingar 9., Jan 11., 47., Vnuk 17., Ciglenečki 26., Dervarič 33.; Makrov 36., 46.

ITALIJA - ROMUNIJA 8:1 (2:1, 2:0, 4:0)

POLJSKA - KOREJA 9:0 (4:0, 4:0, 1:0)

Lestvica:                              
SLOVENIJA            4  4 0 0 29:4  8  
---------------------------------------
ITALIJA              4  3 0 1 19:6  6 
POLJSKA 4 2 1 1 24:10 5 ESTONIJA 4 2 1 1 25:16 5 ROMUNIJA 4 0 0 4 4:31 0 JUŽNA KOREJA 4 0 0 4 3:37 0