Foto:
Foto:
Med obolelimi je tudi vratar Robert Kristan.
Ivo Jan okreva po poškodbi mišice.

Na poti s Finske na prizorišče SP-ja v Gdansku je slovensko odpravo zajela epidemija slabosti in bruhanja. Obolelih naj bi bilo več kot polovica reprezentantov.

Slovenija se bo od ponedeljka v poljskem Gdansku potegovala za napredovanje v elitno skupino. Poleg Slovenije naj bi se za mesto, ki vodi na SP eltine skupine prihodnje leto v Avstriji, potegovali še Italija in Poljska. Z močjo Italijanov so varovanci Karija Savolainena seznanjeni, saj so se v pripravljalnem delu kar nekajkrat pomerili z njimi. Večja neznanka je Poljska, ki bo pred domačim občinstvom nastopila pomlajena.

Risi se bodo na uvodni tekmi pomerili z Južno Korejo, o kateri pa nimajo veliko podatkov. Hokejisti iz Azije ne bi smeli biti problem, toda previdnost ne bo odveč. Po besedah Savolainena Južnokorejci veliko in hitro drsajo, tehnično pa so slabše podkovani od Slovencev.

Finski strateg je zadovoljen s pripravljenostjo slovenskih igralcev, ki so na zadnji pripravljalni tekmi s 6:0 premagali mlado selekcijo Finske. Vzdušje v reprezentanci naj bi bilo odlično, vendar pa je dan ped začetkom prvenstva presenetila novica, da ima težave s prebavili več kot polovica igralcev. Na poti s Finske na Poljsko je Slovence zajela epidemija slabosti in bruhanja.

Slabost sta najprej občutila Gaber Glavič in Edo Terglav, na poti na letalo v Helsinkih pa še Silvo Košnik. Med letom je postopoma postalo bolnih že več kot polovica reprezentantov. Po pristanku letala v Varšavi so bolne z infuzijo in tabletami oskrbeli v letališki ambulanti, medtem pa so znake zastrupitve začeli kazati še nekaterih izmed zdravih risov. Takoj po prihodu v Gdansk jih je v hotelu pričakal reprezentančni zdravnik Ladislav Šimnic, ki jih je pregledal in jim predpisal počitek, dietno hrano ter pitje tekočine.

Zbolela je večina reprezentantov, vključno s selektorjem Karijem Savolainenom. Že v nedeljo zjutraj so se nekateri počutili bolje, večina pa še vedno ne. Obolelim so se pridružili še Miha Rebolj, Nik Zupančič in Gregor Polončič, zaenkrat pa so zdravi le še kapetan reprezentance Tomaž Vnuk, branilec Bojan Zajc in pomočnik trenerja Matjaž Kopitar. Po zadnjih podatkih se zdravstveno stanje izboljšuje.

Vprašanje je, ali bodo vsi oboleli Risi nared za srečanje z Južno Korejo, bolj pa so spodbudne vesti o Ivu Janu, ki je okreval po poškodbi.

Skupina B, spored:
Ponedeljek:
ROMUNIJA - ESTONIJA ob 13.00
JUŽNA KOREJA - SLOVENIJA 16.30
ITALIJA - POLJSKA 20.00

Torek:
ESTONIJA - JUŽNA KOREJA ob 13.00
SLOVENIJA - ITALIJA 16.30
POLJSKA - ROMUNIJA 20.00

Sreda je prost dan.

Četrtek:
SLOVENIJA - ROMUNIJA ob 13.00
JUŽNA KOREJA - ITALIJA 16.30
POLJSKA - ESTONIJA 20.00

Petek:
ITALIJA - ROMUNIJA ob 13.00
ESTONIJA - SLOVENIJA 16.30
POLJSKA - KOREJA 20.00

Sobota je prost dan.

Nedelja:
ROMUNIJA - KOREJA ob 13.00
ESTONIJA - ITALIJA 16.30
SLOVENIJA - POLJSKA 20.00