Dvorano Barys Astana so odprli avgusta 2015. Foto: EPA
Dvorano Barys Astana so odprli avgusta 2015. Foto: EPA

Tekmovanje bo potekalo med 29. aprilom in 5. majem, ob gostiteljih in risih bodo nastopali še Belorusija, Južna Koreja, Litva in Madžarska. Vsaka reprezentanca se bo pomerila z vsako, najboljši pa bosta napredovali v elitno divizijo, to tekmovanje bo leta 2020 gostila Švica.

Vse tekme bodo v Astani, v dvorani Barys Astana, zgrajena je bila leta 2015, sprejme pa 12.000 gledalcev. Sprva je želela kandidirati tudi Slovenija (tekme naj bi bile v dvorani Stožice Ljubljani), a je svojo kandidaturo umaknila.
Skupno so na kongresu za leto 2019 razdelili 31 tekmovanj v vseh starostnih kategorijah pri ženskah in moških. Le pri elitni diviziji tokrat delegati niso imeli dela, saj so lani že razdelili prvenstva do leta 2022. Naslednje leto bo gostiteljica Slovaška z Bratislavo in Košicami, leta 2020 bo tekmovanje v Švici (Zürich in Lozana), leta 2021 ga bosta skupaj pripravila Minsk in Riga, leta 2022 pa Finska s Tamperejem in Helsinki.

Na kongresu je IIHF obravnavala tudi naslednje olimpijske igre, ki jih bo gostil Peking leta 2022. Pri moških ne bo sprememb, format ostaja enak kot na zadnjih dveh izvedbah, kjer je sodelovala tudi Slovenija, z 12 moštvi, pri ženskah pa bodo najverjetneje razširili število sodelujočih z osem na deset, a se morajo še dogovoriti z Mednarodnim olimpijskim komitejem. V obeh konkurencah bo domača vrsta Kitajske dobila posebno vabilo, tako da ne hokejistkam ne hokejistom ne bo treba v kvalifikacije.

Udeleženci kongresa, ki se je v danski prestolnici pričel v četrtek, so z minuto molka počastili spomin na dve slovenski hokejski legendi, enega najboljših hokejskih vratarjev vseh časov v Sloveniji Toneta Galeta in Bogomirja Jana, ki sta preminila v preteklih tednih.