Rise bomo gledali tudi drugo leto v Rigi. Foto: epa
Rise bomo gledali tudi drugo leto v Rigi. Foto: epa
Najboljši igralec tekme
Ivo Jan je bil nerešljiva uganka za avstrijske branilce. Foto: Reuters
Ob zadetku za izenačenje na 1:1
Slovenci so zadevali, Avstrijci pa le nemo gledali. Foto: epa
Razočaranje Avstrijcev
Avstrijci so bili po tekmi kot razbita vojska. Foto: epa

Risi so se po zaostanku z 0:1 prebudili v drugi tretjini. Najprej so prvič na prvenstvu zadeli z igralcem več (Ivo Jan), nato pa sta svoja prva gola v Avstriji dosegla še Marcel Rodman in Tomaž Razingar.

Gerhard Unterluggauer je na 3:2 znižal v 42. minuti, toda fenomenalni Jan je z novima zadetkoma zmagovalca praktično odločil že deset minut pred koncem. S štirimi podajami se je izkazal tudi Dejan Kontrec.

Iz elite je poleg gostiteljev izpadla še Nemčija, Avstrija pa je prva reprezentanca v zgodovini prvenstev, ki na domačem prvenstvu ni slavila niti na eni tekmi. Obstanek bi ji zagotovila le zmaga z najmanj osmimi zadetki razlike, zaradi česar je tekmo proti risom začela na vse ali nič. Po napaki pred vrati Gabra Glaviča je že v peti minuti vodila z 1:0, vendar ji do odmora kljub silovitim poskusom ni več uspelo premagati slovenskega vratarja.

V nadaljevanju so gledalci spremljali povsem drugačno igro risov, ki so z navdahnjenimi potezami rešetali avstrijsko mrežo. Končni izid je postavil Damjan Dervarič. Na drugi strani je Glavič skupaj ubranil kar 36 strelov.

Žreb skupin za naslednje svetovno prvenstvo bo v torek v Rigi.

Izjave po tekmi:
Kari Savolainen, selektor Slovenije: "Danes sem najsrečnejši selektor na tem tekmovanju. Vedeli smo, da bodo Avstrijci pritisnili, zato sem vesel, da smo zdržali prvo tretjino. Danes je zmagal moštveni duh."

Gaber Glavič: "Odločilo je to, da ena nič po prvi tretjini v bistvu ni bilo slabo za nas. Potem smo začeli z boljšo igro, oni niso mogli zdržati v tem ritmu, mi smo to vedeli in počasi začeli "rezati" Avstrijce."

Robert Ciglenečki: "Obstajajo vzponi in padci. Mi smo oddelali to tekmo tako, kot se spodobi. Nismo pozabili igrati hokeja. Mislim, da nam navijači tekme z Nemčijo ne zamerijo in jo bodo pozabili s to, ki smo jo danes odigrali."

Ivo Jan: "Na SP-ju nisem pokazal igre, ki so jo mnogi pričakovali od mene. V bistvu sem prve tri tekme moral bolj gledati, da sem igral defenzivno. Zdaj sem pokazal to, kar znam in sem zelo vesel, da sem prispeval k temu, da je Slovenija obstala v skupini A."

Marcel Rodman: "Zadovoljni smo, ker smo naredili to, po kar smo prišli - obstanek v A skupini. Bili so tudi padci, ampak zdaj je v redu. Nasprotniki so bili Avstrijci, ki na nas gledajo precej zviška, in pričakovali so, da nam bodo dali kar deset golov, tega jim pa nismo mogli kar pustiti. Vsak zadetek nam je dal novo življenje. Ko smo dosegli drugi in tretji gol, je bilo vse lažje."

SLOVENIJA - AVSTRIJA 6:2 (0:1, 3:0, 3:1)
Jan 26., 46., 50., M. Rodman 35., Razingar 37., Dervarič 52.; Kaspitz 5., Unterluggauer 42.

Že prej odigrane tekme:
SLOVENIJA - DANSKA 4:3
NEMČIJA - AVSTRIJA 2:2
AVSTRIJA - DANSKA 3:4
SLOVENIJA - NEMČIJA 1:9
NEMČIJA - DANSKA 2:3

Lestvica:                              
SLOVENIJA        3  2 0 1 11:14 4 točke
DANSKA           3  2 0 1 10:9  4      
---------------------------------      
NEMČIJA          3  1 1 1 13:6  3      
AVSTRIJA         3  0 1 2  7:11 1