Branilci naslova so vzdržali ruski pritisk in se takole veselili uvrstitve v tretji zaporedni finale. Foto: epa
Branilci naslova so vzdržali ruski pritisk in se takole veselili uvrstitve v tretji zaporedni finale. Foto: epa
Hokejisti Rusije
Hokejisti Rusije so se vrnili v igro v 47. minuti z zadetkom Aleksandra Ovečkina. Foto: epa
Švedska, Češka
Jona Höglund je Švede popeljal v vodstvo v 32. minuti. Foto: epa

V finalu hokejskega SP-ja bosta igrali Kanada in Češka. Kanadčani so v polfinalu s 4:3 ugnali Ruse,
Čehi pa v podaljšku Švede s 3:2.

Čehi so bili že v rednem delu bliže finalu, a je Daniel Sedin po podaji brata Henrika izenačil v 53. minuti. Junak tekme je bil Radek Dvorak. Čehe v finalu čaka Kanada, ki bo poskušala tretjič zapored osvojiti naslov. Severnoameričani so se po polovici srečanja z Rusi že videli v finalu, a se je Rusija po zaostanku s 4:0 vrnila.

Silovit začetek Kanadčanov sta že po šestih minutah kronala branilca Wade Redden in Sheldon Souray. Pri obeh zadetkih je bil podajalec Joe Thornton.

Odgovora Rusov ni bilo tudi po tretjem zadetku Danyja Heatleyja z dvema igralcema več. Javorjevi listi so se poigravali z Zbornajo komando, ki v uvodni tretjini ni pokazala ničesar. Z igralcem več je v igri na 4:0 povišal Ed Jovanovski in vse je kazalo na potop Rusije.

Za Rusijo sta ob koncu druge tretjine zadela Aleksander Semin in Aleksej Jašin. Tekma je bila odprta po zadetku Aleksandra Ovečkina v 47. minuti, a je Kanada le zdržala silovit nalet Rusov v končnici.

Navijači Kanade so bili na trnih, dih pa je zastal tudi privržencem Rusov, saj so Severnoameričani zadeli nekaj minut pred koncem, a je sodnik zadetek razveljavil zaradi prepovedanega položaja. Varovanci Vladimirja Kirkunova so v zadnji minuti igrali s šestimi igralci v polju. Plošček so kar nekajkrat nevarno spravili pred vrata Martina Brodeaurja, kjer pa ni bilo nikogar, ki bi zadel v polno. Hokejisti Kanade so se lahko veselili finala, v katerem bodo poskušali tretjič zapored osvojiti naslov svetovnega prvaka.

Polfinale:
Rusija - KANADA 3:4 (0:3, 2:1, 1:0)
Semin 35., Jašin 39., Ovečkin 47.; Redden 2., Souray 6., Heatley 11., Jovanovski 22.

Švedska - ČEŠKA * 2:3 (0:0, 1:1, 1:1)
Höglund 12., D. Sedin 53.; Čajanek 36., Straka 46., Dvorak 65.

* - v podaljšku