Slovenci se po letu dni vračajo med svetovno elito. Drugo leto bodo risi sedmič igrali na SP-ju 16 najboljših reprezentanc sveta. Foto: Reuters
Slovenci se po letu dni vračajo med svetovno elito. Drugo leto bodo risi sedmič igrali na SP-ju 16 najboljših reprezentanc sveta. Foto: Reuters
Robert Kristan in Raphael Herburger
Robert Kristan je pobral kar tri priznanja: postal je najboljši vratar, član All Star postave in hkrati bil razglašen za najkoristnejšega igralca SP-ja 2012 Divizije I - skupine A. Foto: Reuters
Risi za konec ugnali še Avstrijo

"Lahko bi rekel, da je bila tekma kot v končnici. Pravo vzdušje, obe ekipi sta igrali na visoki ravni, nobena ekipa ne bi bila zadovoljna z drugim mestom. Zelo zadovoljen sem z videnim, pokazali smo, da lahko igramo fizično, pa tudi zelo pametno ob koncu tekme, že drugič zapored, kar je zelo pomembno. Na koncu lahko rečem le hvala lepa vsem, ki so delali za to ekipo,štabu, trenerjem, maserjem, da ne bom še koga pozabil. In seveda igralcem, ki so spet pokazali, da so prava 'klapa'," je po tekmi dejal Kopitar.


Andrej Hebar: "Motiva ni manjkalo. Odigrali smo dobro tekmo, borbeno, pustili smo srce na igrišču. Pokazali smo pravi značaj in rečem lahko rečem le super. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil tudi navijačem. Odlično vzdušje, res je bilo super igrati na takem prvenstvu."

Andrej Tavželj: "Mislim, da je bila to tekma, ki je bila za naj najlažja. Nismo igrali pod pritiskom, ampak z veliko mero motivacije. Vemo, da so tekme med nami in Avstrijci veliki derbiji. Vesel sem, da smo zmagali pet tekem zapored, tudi to, ki je odločala o zlati medalji, kar je bil naš cilj pred SP. Upam, da bomo to formo še dvignili in drugo leto veliki konkurenti, da ostanemo v eliti."

Žiga Jeglič: "Super tekma, zelo dobra predstava, bili smo zelo motivirani, želeli smo jih premagati in se oddolžiti za lanski poraz. Malo je bilo nihanj v igri, a smo si zmago zaslužili. Ne bi rekel, da ta tekma ni odločala o ničemer, odločala je o tem, kdo je prvi. Vsak športnik želi biti prvi, četudi prvi mesti vodita v elito. Skratka, ena velika zmaga, pa še super vzdušje, vesel sem, da so se gledalci odzvali."

Thomas Koch: "Tekma je bila zelo zanimiva. Slovenci so povedli, mi smo jih ujeli, ampak na koncu so bili boljši za gol. Mi imamo še nekaj rezerv, predvsem v napadu. Naslednje leto si bomo prizadevali ostati med elito."


Igra številk
10.500
obiskovalcev je v dvorani Stožice videlo tekmo Slovenijo - Avstrijo, kar je novi rekord za obisk hokejske tekme v Sloveniji!

Prvi štirje goli na tekmi so padli v razmaku 4 minut in 2 sekund. Prvo izenačenja so Avstrijci držali le 22 sekund, ko je za 2:1 že zadel Marcel Rodman.
Zmagoviti gol Aleša Kranjca je bil 7 gol Slovenije z igralcem več na turnirju, boljši izkoristek "power playja" (7/25) je imela le Avstrija, ki je na tak način dosegla kar 9 golov (9/28).

Zmagovalci posameznih statističnih kategorij:
- po številu točk: Robert Dowd (VB) 9 točk;
- po številu golov: Robert Dowd in Manuel Latusa (AVT) po 5 golov;
- po številu podaj: Istvan Bartalis (MAD) in Oleksander Materukin (UKR) po 5 podaj;
- delež dobljenih bulije: Žiga Jeglič (SLO) 66,67% (20/30) dobljenih bulijev;
- +/- rating: Istvan Bartalis (MAD) +5;
- najbolj kaznovan: Corey Neilson (VB) 31 kazenskih minut;
- najboljši vratar: Robert Kristan (SLO) 93,2 % ubranjenih strelov in 1.75 prejetega gola/tekmo;
- najučinkovitejši branilec: Oleksander Pobjedonoscev (UKR) 4+1=5 točk.

Risi za konec ugnali še Avstrijo