Selektor Matjaž Kopitar je dal po slabi prvi tretjini svojim varovancem prava navodila, da so v nadaljevanju pokazali dober hokej in prvič premagali Ukrajino. Foto:
Selektor Matjaž Kopitar je dal po slabi prvi tretjini svojim varovancem prava navodila, da so v nadaljevanju pokazali dober hokej in prvič premagali Ukrajino. Foto:
Slovenija - Ukrajina
V prvi tretjini je višje vodstvo Ukrajine preprečil vratar Robert Kristan, ki je skupaj zbral 29 obramb. Foto: BoBo
Oleg Šafarenko
Rok Tičar je s svojim drugim zadetkom v 45. minuti priboril prvo vodstvo Slovenije (3:2).
Slovenija - Ukrajina
Hokejisti Slovenije so že pred začetkom dvoboja proti Ukrajini vedeli, da so na domačem SP-ju izpolnili cilj, to je uvrstitev v najvišjo skupino svetovnega hokeja, zato so se tekme proti Ukrajini verjetno podzavestno lotili manj zavzeto. Foto: BoBo
Avstrija po slabem začetku razbila Madžarsko
Risi še četrtič zmagali

Odločilni zadetek za prvo medsebojno zmago v osmih tekmah je v 45. minuti dosegel najboljši igralec večera Rok Tičar. Ker so popoldne Avstrijci premagali Madžare, je bilo že pred koncem 4. kroga jasno, da bodo naslednje leto na svetovnem prvenstvu elitne skupine v Skandinaviji spet igrali Slovenci in Avstrijci.

Verjetno je zaradi tega Slovenija ležerno začela obračun z Ukrajino in po prvi tretjini zaostajala z 0:1. V drugi tretjini je bilo videti veliko več volje, Slovenci so bolje drsali in tudi dvakrat zadeli (Sabolič, Tičar). Po še tretjem zadetku prvega napada, drugič je bil uspešen Rok Tičar, so risi v 45. minuti prvič povedli in vodstvo pred skoraj 10 tisoč navijači, ki so navijali z vzkliki "Šampioni, šampioni", zadržali do konca.

Neprepoznavni v prvi tretjini
Prva tretjina je bila najslabša, ki jo je Slovenija odigrala v Stožicah. Tekmecem je puščala preveč prostora, Ukrajinci pa so dolgo pritiskali in premoč kronali v 13. minuti, ko je zadel Andrej Mihnov. Razmerje v strelih je bilo po prvi tretjini 15:6 v korist Ukrajine.

Slovenska reprezentanca se je v drugi tretjini le prebudila in zaigrala bolj zavzeto. Najprej je Žiga Jeglič pridrsal pred ukrajinski gol, vendar zgrešil, akcija ob izteku 22. minute pa je obrodila sadove. Jeglič je za vrati prišel do ploščka, podal Robertu Saboliču, ki je mojstrsko preigral vratarja Igorja Karpenka in s svojim drugim golom letošnjega prvenstva izenačil izid.

Rok Tičar odločil tekmo
Ukrajina je potrebovala manj kot tri minute za novo vodstvo, potem ko je Oleg Šafarenko ob prednosti dveh igralcev več odbiti plošček pospravil v mrežo. Slovenija se ni zmedla, novo izenačenje je sledilo sredi tekme. Mitja Robar je podal z desnega roba igrišča, Tičar pa je duhovito podstavil palico in presenetil Karpenka.

Odločilen gol je padel v 45. minuti: Slovenija je že po 20 sekundah izkoristila prednost igralca več - Tičar je od daleč natančno meril, pomagal pa mu je tudi Robar, ki je zakrival pogled vratarju. Ukrajinska mreža se je stresla še v 52. minuti, toda zadetek Tomaža Razingarja je sodnik razveljavil, ker je Denis Petruhov prej premaknil vrata.

Dober začetek Madžarov
Avstrija je s 7:2 premagala Madžarsko, ki je dobro začela in pred številnimi navijači, ki so zlahka preglasili avstrijske, v peti minuti tudi povedla prek Nikandrosza Galanisza. Toda Avstrija je izenačila, ob koncu prvega dela je Marton Vas Madžarsko spet popeljal do vodstva. A nadaljevanje je bilo v znamenju rdeče-belo-rdečih, saj je v drugi tretjini Avstrija dosegla dva gola in naredila preobrat.

V zadnji tretjini Avstrijci blesteli
Ko pa je Patrick Harand v 44. minuti poskrbel za 4:2, je bila madžarska barka potopljena, piko na i avstrijskemu uspehu pa je dodal še Gerhard Unterluggauer. Razbite Madžare sta nato do konca tekme za visokih 7:2 potopila še Manuel Latusa in Gregor Baumgartner.
Japonska je na prvi tekmi 4. kroga premagala Veliko Britanijo s 5:0 in si zagotovila obstanek.

4. krog:
SLOVENIJA - UKRAJINA
3:2 (0:1, 2:1, 1:0)
9.400; Sabolič 22., Tičar 30., 45.; Mihnov 13., Šafarenko 25.

VELIKA BRITANIJA - JAPONSKA
0:5 (0:2, 0:2, 0:1)
Ueno 10., 14., Kavašima 32., Janadori 34., Jamašita 49.

MADŽARSKA - AVSTRIJA
2:7 (2:1, 0:2, 0:4)
Galanisz 5., Vas 11.; S. Geier 6., Unterluggauer 23., 52., Latusa 39., 54., Harand 44., Baumgartner 55.


Lestvica:                            
SLOVENIJA 4 4 0 0 0 14:7 12
AVSTRIJA 4 3 0 1 0 22:13 10
-------------------------------------
MADŽARSKA 4 2 0 0 2 11:13 6
JAPONSKA 4 1 1 0 2 12:12 5
VELIKA BRITANIJA 4 0 1 0 3 9:18 2
UKRAJINA 4 0 0 1 3 10:15 1


Avstrija po slabem začetku razbila Madžarsko
Risi še četrtič zmagali