Thomas Vanek se spopada z razočaranjem po sezoni velikih pričakovanj v Buffalu, zato je bilo njegovo neigranje za Avstrijo pričakovano. Foto: Reuters
Thomas Vanek se spopada z razočaranjem po sezoni velikih pričakovanj v Buffalu, zato je bilo njegovo neigranje za Avstrijo pričakovano. Foto: Reuters

Avstrijci bodo Slovencem prvi tekmeci za zmago na prvenstvu, pri čemer velja poudariti, da nazaj v elitno divizijo svetovnega hokeja vodita prvi dve mesti. Selektor Manny Viveiros je želel v reprezentanci severnih sosedov imeti vse tri avstrijske hokejiste, ki igrajo v Ligi NHL, saj so vsi trije ostali brez uvrstitve v končnico.

Prvi zvezdnik avstrijskega hokeja Thomas Vanek po razočaranju z Buffalom ne želi tvegati hujše poškodbe in se želi spočiti po naporni sezoni, v kateri je na 76 tekmah dal 26 golov in prispeval 35 podaj. Zaradi zdravja je zavrnil igranje tudi napadalec Caroline Andreas Nödl (3+5/60), ki se je šele na zadnji tekmovalni dan rednega dela vrnil po pretresu možganov, katerega posledice še vedno čuti.

V Stožicah le hitri in natančni Grabner
Slovenca Anže Kopitar (25+51/82) in Jan Muršak (1+2/25) sta zasedena s 1. krogom končnice, Ukrajinca iz najmočnejše lige na svetu Aleksej Ponikarovski (New Jersey) in Ruslan Fedotenko (NY Rangers), ki sta sicer tudi zasedena, pa že destletje ne igrata za reprezentanco. Tako bo iz Lige NHL v Ljubljani igral le Michael Grabner (20+12/70).

Avstrijce po tekmah z Belorusijo v torek in sredo čakati še zadnji dve pripravljalni tekmi s Švico, reprezentanco, ki se je v zadnjih letih ustalila med najboljšo osmerico sveta.

Pripravljalne tekme:
UKRAJINA - JAPONSKA 2:3 - v podaljšku
Zabludovski 8., Navarenko 42.; Tanaka 36., Kudzu 40., Keller 61.

MADŽARSKA - POLJSKA 4:2
Kovacs 5., Sofron 16., Hari 21., M. Vas 33.; Sarnik 21., Urbanowicz 49.

MADŽARSKA - POLJSKA 4:1
Kovács 32., 40., Sikorcin 43., J. Vas 57.; Kapica 13.