Svetovna hokejska prvenstva so tudi navijaški festivali, kjer gre za veliko druženja in zabave in Slovenci so v Ostravi zagotovo pustili pečat. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Zadravec
Svetovna hokejska prvenstva so tudi navijaški festivali, kjer gre za veliko druženja in zabave in Slovenci so v Ostravi zagotovo pustili pečat. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Zadravec
Ledeni risi
Kako spraviš boben v dvorano, če pa je prepovedan vnos več kot 50 točno določenih stvari? "Dogovor s prireditelji, ki so podali točne mere velikosti. Največja težava - premajhni skenerji na vhodu," je pojasnil David Murn, predsednik Ledenih risov, s katerimi je na Češko prišla stotnija slovenskih navijačev. Foto: MMC RTV SLO
Bob in Bobek ter plesalka
Glavna nehokejska junaka turnirja sta uradni maskoti oz. tudi v Sloveniji dobro znana zajčka iz klobuka. Bob in Bobek sta pričarala šov in zabavo ter postala glavni tarči za navijaške "selfije", posledično pa tudi glavni vzrok, da je uradnih maskot zmanjkalo že po štirih dneh. Dodatna pošiljka je pošla v dnevu in pol, tako da je večina ostala brez plišastih različic animiranih junakov iz slovitih praških delavnic risank. Foto: EPA
Slovaki v Ostravi
Zakaj so bili Slovaki dejanski sogostitelji prvenstva? Meja je oddaljena dobrih 50 km po avtocesti in tudi Čehi so uradno vabili nekdanje brate s slovaškim sloganom "Mi smo tu doma". Si predstavljate, da bi bili med septembrskim Eurobasketom po Zagrebu plakati s slovenskimi navijači in pripisom "Mi Slovenci"? Foto: EPA
Plesalke v Ostravi
Po plesalkah na tribunah si lahko sodil o pomembnosti tekme. Slovenija je bila kar na treh tekmah prikrajšana za plesalke, ki so bile deležne velike pozornosti moškega dela občinstva, ki pa še zdaleč ni bil prevladujoče. Jedro obiskovalcev so bile družine, tako domače češke kot tuje. Foto: EPA

To so le nekateri izmed vzklikov, ki jih je bilo mogoče slišati v tretjem največjem mestu Češke, ko so navijači vseh osmih držav prihajali na tekmo, se ustavljali v navijaškem območju in se veselili tekme, na katero so prišli. Najbolj glasno je bilo seveda v hokejski dvorani, ki je zdaj uradno sprejela 8.812 gledalcev, čeprav se je na strani IIHF-ja bohotila številka, višja od 10 tisoč.

A vseeno je tudi ČEZ Arena, ki je bila na večini izmed tekem tudi razprodana, veliko prispevala k novemu rekordu hokejskih svetovnih prvenstev po številu obiskovalcev, k čemur je svoj delež prispevalo tudi slabih dva tisoč Slovencev, ki so se podali v moravsko-šlezijsko mesto na vzhodu Češke, ki slovi kot železno srce države.

Ostrava začasno postala del Slovaške
Le kdo ne bi užival na tekmi, ko celotna dvorana slovaških navijačev vzklika "My sme tu doma" (Mi smo tu doma), skače od veselja in se veseli vsake dobre podaje? Kakšni izbruhi veselja so bili šele, ko so slovaški igralci prišli v napadalno tretjino, imajo priložnosti za strel ali pa je nasprotna ekipa kaznovana z izključitvijo kakšnega izmed igralcev. Takrat vsi navijači dihajo z ekipo in pričakujejo zadetek, zraven pa pojejo "Heja hooo, heja hooo, heja heja heja Slovenskooo". Vredno doživeti, četudi so Slovaki kot častni "sogostitelji" ostali brez četrtfinala, pri čemer so navijači navkljub neuspehu vseeno bučno pozdravili svoje ljubljence.

Hokejski SP - pivske počitnice za Fince
V središči Ostrave je bilo vsak dan veselo že od samega jutra. Na dan tekme navijači reprezentanc preplavijo središče mesta, predvsem pa ulico Stodolni, ki je najbolj znana po tem, da ima več kot 70 lokalov. Glavna privlačnost: češko pivo, kaj pa drugega. In ta teče v potokih. Zares neverjetno je, koliko so navijači sposobni spiti.

V pitju prednjačijo Finci. Pijejo ves dan, ponoči in podnevi, ves čas. Pa ne samo Finci, tudi Slovaki, ki jih je na prvenstvu največ, saj so obravnavani kot domačini, Čehi, Rusi, Norvežani, Danci in Slovenci. Pomembna plat pijače in jedače so več kot dostopne cene, ki so bile za severnjake naravnost smešno nizke. "Odkrito rečeno: gre za pivske počitnice, zraven je pa še hokej," je bil odkrit Riisto, doma poslovnež, ki si duška da vsak maj.

Slovenski navijači: "Uživajmo, dokler traja"
Najlepše je, ko se na dan slovenske tekme zbudiš , greš v mesto, tam pa na vsakem vogalu slišiš, ko slovenski navijači vpijejo: "SLO – VE – NI – JA" ali pa "Mi Slovenci, mi Slovenci". Še bolje je, ko se s tramvajem, ki je nabito poln slovenskih navijačev, pelješ na tekmo, ti pa skačejo in vzklikajo: "Kdor ne skače, ni Sloven'c, hej hej hej." Skandiranju so znali pritegniti tudi Čehi, saj imajo svojega na isto vižo. Vzdušje med Slovenci je bilo kljub porazom dobro, saj so se zavedali, da je igranje v elitni skupini hokeja za Slovensko reprezentanco nagrada in privilegij, v katerem velja uživati, dokler traja.

Med drugimi primat pripadel zmagovitim Rusom
Slovaški navijači so Ostravo vzeli za svojo. Vse tekme njihove reprezentance so bile razprodane, še več, Slovaki so hodili tudi na druge tekme, na tekmi Slovenija – ZDA so celo navijali za slovenske hokejiste. Takoj za Slovaki so prednjačili Rusi. Ti so bili navdušeni, ko je v dvorani zadonela pesem Katjuša, najbolj bučni so bili ob dnevu zmage 9. maja, kar so proslavljali vrsto dni in ruske zastave so ponosno plapolale v okolici pred dvorano. Za nameček Rusi niso nikjer skoparili - najboljše restavracije so jih bile prepolne, iz navijaške trgovine pa so spominke tovorili v nabito polnih vrečah. Norveških, danskih in ameriških navijačev na prvenstvu ni bilo tako veliko, manj kot Slovencev. Zanimivo, da je bilo najmanj prav Američanov, čeprav jih na Češkem živi več deset tisoč.

Od Afričanov do Darth Vaderja
Zanimivo je bilo to, da sta se na tekmah pojavili zastavi države Zimbabveja in Ekvatorialne Givneje, da se ogromno navijačev našemi v različne maske. Finci prav živijo za to. Oblečejo se v najbolj nore obleke od Darth Vaderja prek prijateljic noči do levov, naredijo si divje pričeske in se odpravijo na tekme, kjer jim je glavni cilj, da jih poišče kamera in se tako lahko pokažejo drugim navijačem.

Slovenski bobni pretresli Američane
Tudi Slovenci so imeli posebnosti, zaradi katerih so si jih zapomnili - Ledene rise z njihovimi bobni. Za Severnoameričane šok, na eni tekmi so hoteli narediti red, a na koncu so varnostniki presedli njih, saj je imelo društvo ljubiteljev slovenskega hokeja blagoslov prirediteljev. In tako se je bobnanje deseterice ledenih risov razlegalo na vseh sedmih tekmah Slovenije. "Hvala Bogu, da so izpadli," se je po nesrečni nedelji privoščljivo pridušala samovšečna ameriška novinarka. Že samo zaradi nje bi se vrnitev risov med elito v Kölnu ali Parizu res prilegla.