Tri tekme in trije porazi ter nič točk je izkupiček Slovenije v Ostravi. Zaradi boljše razlike v golih so Slovenci (-6) še pred Norveško (-10), ki je prav tako brez točk, medtem ko ima Danska eno. Foto: www.alesfevzer.com
Tri tekme in trije porazi ter nič točk je izkupiček Slovenije v Ostravi. Zaradi boljše razlike v golih so Slovenci (-6) še pred Norveško (-10), ki je prav tako brez točk, medtem ko ima Danska eno. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Kristan
Slovenija je za spremembo s prvima dvema tekmama dobro začela in hitro povedla, sočasno pa je v Robertu Kristanu imela vratarja, ki je moštvu dal vse možnosti za zmago. A zdaj je bila usodna zadnja tretjina. Foto: EPA
Slovaki do zmage tudi s taktičnim tveganjem selektorja: Vladimir Vujtek je v zadnji tretjini na klopi pustil kapetana in 1. centra Slovaške Tomaša Kopeckyja. Zaradi njegove vloge je slovaška javnost pred turnirjem kritizirala Vujtka. Foto: Reuters
Slovenija
Prva peterka je poskrbela za 14 od skupno 23 slovenskih strelov v okvir gola. Vsenavzoči Anže Kopitar je igral v vseh položajih, opravil izjemno delo v obrambi in dobil 19 od 31 bulijev. Foto: Reuters

Da, sodniški poseg na začetku 3. tretjine pušča neprijeten občutek. Vrgel je kost za glodanje, ki jo je težko spregledati. Izključitev Aleša Mušiča, ker naj bi namerno premaknil vrata, in nalet Liborja Hudačka na Anžeta Kopitarja med "ubijanjem" kazni dve sekundi, preden je Slovaška izenačila, sta trenutka, ki sta prelomila tekmo.

Občutek poparjenosti, čeprav sem rekel in zapisal, da ne bom razočaran tudi ob izpadu iz elite, in ne ravno laskavo mnenje o glavnem sodniškem paru iz Rusije Olenin-Gofman, a turnir v Ostravi gre naprej. In prednost domačega ledu je dejstvo, ki ga ob pogledu na mesto in tribune med tekmami Slovaške ne gre spregledati in ga je treba tudi upoštevati, predvsem pa se držati besed samega selektorja: "Nič objokovanja. Kar se je zgodilo, se je zgodilo."

Kljub pobudi in resnim strelom le 1:0
Dejstvo je bilo, da je Slovenija po 40 minutah kljub izredno dobri igri in sijajnemu vratarskemu večeru Roberta Kristana vodila le z 1:0. Priložnosti je bilo obilo: v 1. tretjini so ploščki leteli pretežno tik mimo železnega okvirja vrat, v 2. tretjini je Jan Laco še na tretji tekmi zapored držal Slovake pri življenju. Če bi Jan Muršak pospravil veliki Lačev odbitek ali pa Anže Kopitar ob igralcu manj takoj podal do JM39, če, če, če ... Gol prednosti v hokeju pred zadnjo tretjino je malo več kot nič, že en srečen odboj ploščka in tu je izenačenje.

Po 1:1 v naslednjih šestih minutah niso risi prišli do res velike priložnosti, nato pa je 2. napad spustil Mariana Gaborika, da je v naletu prišel na Mitjo Robarja, ki je postal žrtev značilne poteze slovaškega ostrostrelca, in Slovaška je povedla z 2:1. Zvezdnik, nad katerim so se že kopičile kritike, je udaril za Slovake v pravem trenutku - pet minut pred koncem. Na koncu so Slovenci pritiskali, toda dva udarna napada sta le s težavo obdržala plošček v napadalni tretjini.

Vso tekmo igrali z dvema napadoma in pol
Zmanjkalo je svežine, pri čemer velja poudariti, da je Slovenija vso tekmo, že od samega začetka dejansko igrala le s tremi napadi: četrta peterka je odigrala največ tri minute in pol na celotni tekmi oz. samo pet izmen. Prav vsi drugi igralci so opravili vsaj 20 izmen, Sabahudin Kovačević in Anže Kopitar kar 32 izmen za 24 minut oz. 25 minut in pol igre! Res sta bila najboljša med risi, a huda obremenjenost se jima je poznala v končnem jurišu na 2:2.

"Dan pred tekmo smo bili prosti, prosti smo dan po Slovaški. Zaradi tega smo tudi igrali s skrajšano klopjo. To je potrebno, da smo držali korak z njimi," je po tekmi obrazložil selektor Matjaž Kopitar, zakaj je šel v to taktično različico, čeprav je po tekmi z Belorusijo sam poudaril, da z dvema napadoma in pol na svetovnem prvenstvu elitne divizije ne moreš igrati in zmagovati.

Kako vzeti Finsko, ko odloča Norveška?
Zdaj sledi še drugi daljši premor v napornem urniku sedmih tekem v desetih dneh, položaj v skupini B pa se je na slabi polovici skristaliziral: peterica držav, ki ima med 9 in 6 točkami, se bojuje za štiri četrtfinalna mesta, trojica Danska, Slovenija in Norveška pa se bo med seboj udarila za obstanek.

Ob vseh posledicah, ki bi jih imel vnovični izpad iz najboljše šestnajsterice za že tako načeti slovenski hokej, se je treba osredotočiti na severnjaška tekmeca. S Finsko v četrtek zvečer čim bolj enakovredno razporediti minutažo, tako kot proti Rusiji, da prva dva napada ne bi pregorela za ključni tekmi: prvi dan D za Slovenijo bo tako v petek ob 16.15 proti Norveški. Zdaj je na vodstvu reprezentance, da pripravi načrt, kako se spoprijeti z levi, da bodo risi 17 ur pozneje sveži za severne medvede.