Hokejisti SŽ-ja Olimpije so novi (stari) pokalni zmagovalci. Foto: www.alesfevzer.com
Hokejisti SŽ-ja Olimpije so novi (stari) pokalni zmagovalci. Foto: www.alesfevzer.com

Pri Olimpiji je branil Žan Us, ki je dobil prednost pred Anthonyjem Morronejem. Ta se je izkazal v petek na Madžarskem ob edini letošnji zmagi zeleno-belih v Ligi IceHL nad Fehervarjem. Manjkala sta poškodovana Marc-Olivier Vallerand, ki se bo vrnil šele sredi novembra, in Miha Zajc. Jesenice so lahko računale na vse najboljše igralce.

Prvo veliko priložnost za Olimpijo je v 7. minuti zapravil kapetan Žiga Pance, ki mu v dveh poskusih ni uspelo ukaniti jeseniškega vratarja Anttija Karjalainena. Domači so zapretili sredi prve tretjine, ko je David Planko s strelom od daleč stresel prečko. V 19. minuti je nekdanji železar Jaka Sodja z odličnim prodorom prišel pred vrata in z bekhendom zadel za vodstvo gostov z 0:1.

Zadetki s pokalnega finala SIJ Acroni Jesenice - SŽ Olimpija

V drugi tretjini sta se med strelce vpisala Erik Svetina za Jesenice v 21. minuti in Chris Dodero v 26. minuti za Olimpijo, tako da je bil pred zadnjimi 20 minutami izid 1:2. Že ob koncu prve tretjine je bil pri gostih izključen Joona Erving, nato pa je po 50 sekundah nadaljevanja Svetina izenačil po podaji Erica Panceta. Že v naslednji minuti je Ožbej Rep nepravilno ustavil Žigo Panceta in Ljubljančani so imeli na voljo kazenski strel. Izvedel ga je Tadej Čimžar, a je bil Karjalainen na mestu. V 26. minuti so zmaji kronali premoč. Strel Roka Kapla je Karjalainenu še uspelo odbiti, Dodero pa je odbiti plošček potisnil v mrežo. Olimpija je bila v drugi tretjini precej boljši tekmec, na vrata je sprožila kar 15 strelov.

V zadnji tretjini je Kristjan Čepon najprej v 44. minuti z natančnim strelom povišal vodstvo na 1:3. Luka Ščap je pet minut pred koncem tekme s pomočjo enega izmed gostujočih branilcev znižal na 2:3 in obudil jeseniške upe, ki pa jih je dokončno zatrl Gregor Koblar z zadetkom v prazno mrežo nekaj sekund pred zadnjo sireno.

"Na derbiju je vedno podobna zgodba, nekdo je velik favorit, drugi pa 'underdog', na koncu pa se razvije zelo dobra tekma. Tisti, ki je na papirju slabši, da več od sebe, kot bi na navadnih tekmah. Tako je vedno zanimivo za nas in gledalce. Naporno, na koncu pa smo zasluženo zmagali," je tekmo ocenil napadalec Olimpije Luka Kalan.

"V tekmo seveda ne greš, da boš izgubil. Šli smo po zmago, letošnji žreb nam je omogočil igranje pred domačim občinstvom in bi se res rad vsakomur zahvalil. Na koncu pa je prisotno razočaranje, čutili smo, da bi lahko dosegli kakšen zadetek več in tekmo obrnili povsem drugače, kot se je končala," pa je dejal kapetan Jesenic Gašper Glavič.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Hokejska zveza Slovenije je v letošnji sezoni pokalno tekmovanje izvedla nekoliko drugače kot v prejšnjih, saj ni bilo turnirskega sistema. A je bilo obenem v začetnem delu tudi nekoliko okrnjeno. V pokal se je prijavilo šest ekip, a sta četrtfinalni tekmi odpadli, ker v mariborskem in kranjskem moštvu niso imeli dovolj igralcev za nastop na srečanju.

SIJ Acroni Jesenice in SŽ Olimpija sta se tako v polfinale uvrstila brez boja, tam pa sta po pričakovanjih brez težav opravila s tekmecema. Jeseničani so v gosteh s 4:0 ugnali Celjane, Ljubljančani pa prav tako v gosteh s 7:0 Slavijo Junior.

V lanski sezoni so v finalu na Bledu Ljubljančani premagali Jeseničane s 3:1.

Sorodna novica Zmaji se strinjajo, da so favoriti v finalu pokala, a vsi le čakajo na njihov spodrsljaj

Pokal Slovenije:
SIJ ACRONI JESENICE – SŽ OLIMPIJA
2:4 (0:1, 1:1, 1:2)
1500; Svetina 21., Ščap 55.; Sodja 19., Dodero 26., Čepon 44., Koblar 60.

Polfinale:
LEDX CELJE – SIJ ACRONI JESENICE
0:4 (0:3, 0:1, 0:0)
200; E. Pance 2., 38., Jenko 14., Kumanović 18.

SLAVIJA JUNIOR – SŽ OLIMPIJA
0:7 (0:3, 0:2, 0:2)
60; Ž. Pance 4., Kapel 5., Garreffa 16., Neill 32., Simšič 33., Beričič 42., 49.