Slovenija je po porazih z Dansko in Norveško našla dovolj volje, da je opravila z Južno Korejo, pri čemer so zadeli Žiga Jeglič, Rok Tičar in Robert Sabolič, nekoč gonilna sila udarnega jeseniškega napada, fantje pa so bili skupaj tudi v slovenski reprezentanci. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je po porazih z Dansko in Norveško našla dovolj volje, da je opravila z Južno Korejo, pri čemer so zadeli Žiga Jeglič, Rok Tičar in Robert Sabolič, nekoč gonilna sila udarnega jeseniškega napada, fantje pa so bili skupaj tudi v slovenski reprezentanci. Foto: www.alesfevzer.com

Pri prvih treh golih je bil kot podajalec udeležen Anže Kopitar, ki se je v izdihljajih tekme tudi sam vpisal med strelce, potem ko je zadel v prazno mrežo. Razmerje v strelih je bilo 43:18. Za najboljšega igralca tekme je bil izbran branilec Blaž Gregorc. V vratih je bil tokrat Matija Pintarič.

Korejci znova zadeli prvi
Risi so obljubili, da bodo tekmo, ki ni odločala o ničemer, vzeli resno, navsezadnje bodo Korejci prihodnje leto na SP-ju v Ljubljani ena od ovir na želeni poti do elite. Toda v prvi tretjini posebne želje niso pokazali. Njihova igra je bila medla, Korejci pa so to izkoristili. Na začetku 20. minute, ko se je ravno iztekala dvominutna kazen za Jana Urbasa, je ob neodločnosti slovenske obrambe zadel Jin Hui Ahn. Tudi ob prejšnjih dveh porazih (Norveška, Danska) so Korejci zadeli prvi.

Jeglič, Tičar in Sabolič slovenski strelci v drugi tretjini

Ob prednosti dveh igralcev našli pot do mreže
Druga tretjina je le prinesla preobrat. Ob prednosti kar dveh igralcev več (Sangwook Kim je zaradi udarca v obraz Roberta Saboliča dobil celo kazen 2 + 2) so Slovenci izenačili sredi druge tretjine, podajalca sta bila Kopitar in Urbas, strelec pa Žiga Jeglič. Risi so še naprej napadali in želeli unovčiti številčno prednost, kar jim je tudi uspelo. Zadel je Rok Tičar. Podajalca sta bila Kopitar in Blaž Gregorc.

Zadetek Koreje ob koncu prve tretjine

V drugi tretjini le dva korejska strela
V napadu se je le odprlo in v 35. minuti je sledil nov protinapad. Kopitar (šesta podaja na turnirju) je plošček popeljal na korejsko polovico, Robert Sabolič pa je po drugem poskusu premagal Matta Daltona. V drugi tretjini so Slovenci sprožili kar 21 strelov, tekmeci le dva.

Za konec med strelci tudi Kopitar
Verličev gol na začetku zadnje tretjine po ogledu videoposnetka ni bil priznan (visoka palica), tako da so Korejci do zadnjega upali na preobrat, sploh ker je bilo v slovenski reprezentanci veliko izključitev (osem minut kazni). A Slovenci so se znali ubraniti (tudi ob igri 5:3), prav ob koncu pa je slovenski NHL-zvezdnik Anže Kopitar z igralcem manj plošček poslal v prazno mrežo in dosegel svoj prvi zadetek na turnirju v Oslu.

Skupno je vknjižil sedmo točko ob šestih podajah. Več točk ima le Danec Nikolaj Ehlers (6 golov, 4 podaje). Vseeno je po tekmi na tiskovni konferenci dejal, da bi lahko odigral bolje. Misli je strnil tudi o celotnem turnirju.

Kopitar: Upam, da nam nihče ne bo zameril, dali smo vse od sebe
"Položaj seveda ni idealen. Skozi celoten turnir so se nam ponavljali slabi začetki tekem, nato pa smo prikazali precej karakterja, ko smo se vračali. Na koncu nam je na tekmah proti Danski in Norveški malce zmanjkalo. Tudi danes smo zaostajali, a se vrnili in tekmo dobili. To je bilo za nas pomembno, saj si nihče ne želi izgubiti treh tekem," je dejal slovenski kapetan.

"Gre za mešanico več faktorjev. Na začetku tekem nismo bili dovolj ostri, pripravljeni. Mogoče je bilo tudi nekaj nervoze na začetku. Tako je, dobre ekipe to kaznujejo. Kasneje smo pokazali dovolj karakterja, volje in želje ter se skoraj vrnili na obeh tekmah," je o slabih začetkih še dodal zvezdnik LA Kings.

Slovenska reprezentanca že dolgo ni odigrala pomembnega mednarodnega turnirja, kar je tudi vplivalo na igralce. Vseeno pa se lahko tudi iz tega povleče nekaj pozitivnih smernic za prihodnost.

"Glede na to, kar se je dogajalo zadnji dve leti, je super, da se je to lahko organiziralo, da smo prišli s fanti skupaj. Tisti prvi dve tekmi sta pustili razočaranje. Zadnje dvojne kvalifikacije smo bili vajeni priti na olimpijske igre. A to je šport. Upam, da nam nihče ne bo zameril, konec koncev smo na ledu pustili vse, kar se je dalo. Žal je bilo to premalo. Glede na to, da so na teh turnirjih samo tri tekme, moramo biti vsi od kapetana do vseh ostalih 100-odstotni in imeti nekaj sreče. Takšna je naša realnost. Razočarani smo, ampak to je šport," je še za konec dejal Kopitar.

V zadnjem obračunu turnirja sta se za olimpijsko vozovnico pomerili Norveška in Danska. Z 2:0 so slavili Danci.

Ob Dancih na OI še Slovaki in Latvijci

Danci so zmagovalci olimpijskih hokejskih kvalifikacij na turnirju v Oslu, kjer je nastopala tudi Slovenija. Znana pa sta tudi ostala zmagovalca turnirjev. Slovaška je v Bratislavi v odločilni tekmi z 2:1 premagala Belorusijo. Prav tako je bila na domačem ledu z 2:1 uspešna Latvija, ki je odpravila Francijo.

Kvalifikacijski turnir v Oslu, 3. krog:
SLOVENIJA – JUŽNA KOREJA 4:1 (0:1, 3:0, 1:0)
Jeglič 31., Tičar 33., Sabolič 35., Kopitar 60; J. Ahn 20.

NORVEŠKA – DANSKA 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Vrstni red: Danska 9, Norveška 6, Slovenija 3, Južna Koreja 0 točk.

Risi za konec opravili s Korejci