Dejan Kontrec je vodil dveurni sestanek v Tivoliju. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Dejan Kontrec je vodil dveurni sestanek v Tivoliju. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Miha Rebolj
Predsednik Jesenic Miha Rebolj je pojasnil, da potekajo pogovori za ponoven vstop v Ligo Ebel. Vse bo znano v naslednjih dveh mesecih. Če ne bo uspel dogovor za naslednjo sezono, pa bodo železarji igrali v Ligi INL, ki se bo prav tako širila. Foto: MMC RTV SLO

Hokejska zveza Slovenije je pripravila posvet s klubi, kjer so predstavili načrte za širitve v prihodnosti, pri čemer gre predvsem za povezave z avstrijskimi klubi. V letošnji sezoni je imelo člansko DP v Sloveniji v prvem delu le tri klube - HK Olimpijo, Maribor in člansko ekipo Jesenice mladi. V drugem delu se jim bosta pridružila še člana Mednarodne lige (INL) Slavija in Triglav ter Telemach Olimpija, ki bo v petek odigrala zadnjo tekmo rednega dela LIge Ebel. Zmajem se žal ni uspelo prebiti v končnico.

Zmaji bodo počivali, Slavija in Triglav imata zgoščen urnik
Zelo zanimiva je bila zadnja točka dnevnega reda, ko so se dotaknili letošnjega državnega prvenstva. Glede na okoliščine (priprave reprezentance na SP, prijateljske tekme ter izpad Telemacha Olimpije iz končnice Lige Ebel) so na HZS pripravili nov predlog končnice DP-ja. Tako bi časovno tekme premaknili na zgodnejše termine in s tem sezono končali prej, kot je bilo predvideno.

Jeseničani in Mariborčani odigrati še dve tekmi rednega dela, obema kluboma v INL pa ne ustreza zgoščen urnik, ker oboji računajo še na končnico v tem tekmovanju. Slavija in Triglav bosta 3. marca končala z rednim delom Lige INL, polfinale in finale pa se bo igralo ob koncih tedna, igrali bodo na tri dobljene tekme. V končnici bo imela položaj številka ena Telemach Olimpija, številka dve bo boljša ekipa po rednem delu Lige INL, številka tri slabša ekipa Lige INL, številka štiri bodo zelo verjetno imeli Jeseničani, številko pet Maribor, zadnje mesto pa pripada HK Olimpiji. V četrtfinalu igra tretji s šestim in četrti s petim.

Vodja tekmovanj Bogdan Jakopič je predlagal, da bi četrtfinale igrali 7. in 12. marca, polfinale 18. in 22., finale (na tri zmage) pa 26., 28., 31. marca ter po potrebi še 2. in 4. aprila. Po prvotnem urniku bi se DP končalo precej pozneje, ob petih tekmah v finalu šele 20. aprila.

Veliko zanimanje za mednarodno tekmovanje v kategoriji do 18 let
Generalni sekretar HZS-ja Dejan Kontrec je na današnjem sestanku s predstavniki klubov predstavil ponudbo HZS za tekmovanja v naslednji sezoni. Krovna hokejska organizacija je pripravljena priskočiti na pomoč s finančnim prispevkom v višini 10.000 evrov klubom, ki bi se odločili za sodelovanje v Ligi INL, še posebej pa je izpostavil mednarodno tekmovanje v konkurenci do 18 let. Za slednje so zanimanje izkazali vsi klubi (vsi slovenski klubi niti nimajo članskih ekip), po podatkih HZS bi se zmanjšali tudi stroški tekmovanj, saj bi bilo manj daljših potovanj, ker bi bili klubi organizirani po regionalnem ključu.

Tekmovanje skupaj načrtujeta slovenska in avstrijska hokejska zveza, v njem pa naj bi sodelovali tudi Madžari. "V Ligi INL in U18 je Avstrijcem v interesu, da igrajo z nami, zato lahko sodelujemo pri pripravi tekmovanja in postavljamo pogoje. Mnenje strokovnega sveta in HZS je, da naredimo korak naprej, seveda pa lahko ostanemo tudi pri sedanjem sistemu. Novost seveda prinaša stroške, a gre za višjo raven tekmovanja," je razmišljanja o sodelovanju s sosedi strnil Kontrec.

Za sodelovanje v INL - v članski konkurenci - pa je bilo več pomislekov. Letošnja udeleženca iz Kranja in Zaloga sta sicer poudarila, da je bil zanje to preskok na višjo kakovostno raven, da lahko le pohvalijo organiziranost, po finančni plati pa so stroški ocenjeni na 30.000 evrov v sezoni.

Odločitve morajo biti znane do 29. marca
Na sestanku so klubi opozorili tudi na številne težave. Predvsem imajo številni prenatrpane urnike, ker igralci v mlajših kategorijah nastopajo za več starostnih selekcij. Padel je tudi predlog, da bi namesto tekmovanja do 20 let, ki ga po teh novih predlogih ne bi bilo, hokejistom, ko bi presegli starostno mejo 18 let, omogočili nastopanje v članski konkurenci v Ligi INL, a bi se seveda zanjo morali odločiti klubi teh igralcev. Kot je poudaril Kontrec, je prvi pomemben datum 29. marec, ko se morajo klubi odločiti za sodelovanje v ligi do 18 let. Glede Lige INL je manevrskega prostora nekaj več, ker HZS delno izvaja tekmovanje in ima tudi vpliv na morebitne spremembe.