Jure Sotlar je bil razglašen za najboljšega igralca srečanja. Sijajno je podal do Gala Korena za 2:0, nato pa je bil natančen še za 3:0. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Sotlar je bil razglašen za najboljšega igralca srečanja. Sijajno je podal do Gala Korena za 2:0, nato pa je bil natančen še za 3:0. Foto: www.alesfevzer.com
Dejan Varl
Dejan Varl je bil zadovoljen le z zadnjo tretjino in tako igro pričakuje tudi na drugi tekmi v četrtek. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Us
Žan Us je imel zelo veliko dela v uvodnih dveh tretjinah. Foto: www.alesfevzer.com
Matej Hočevar in Andrej Židan
Prva tekma finala je minila brez večjih iskric na ledu. Verjetno bo že v četrtek v Podmežakli bolj vroče. Foto: www.alesfevzer.com
Hokejisti Olimpije naredili prvi korak proti naslovu
Olimpija po odličnem začetku do uvodne zmage

Ko se je tekma že začela, je bilo več gledalcev pred Tivolijem kot pa v dvorani. Tako dolge vrste za vstopnice ni bilo že nekaj let. Veliko ljudi je bilo razočaranih, saj so se šele na začetku druge tretjine dokopali do želenega lističa papirja. Vodstvo Olimpije se je odločilo, da bodo na tretji tekmi finala naslednji ponedeljek vsem prikrajšanim s prvega srečanja ponudili vstopnico po nižji ceni.
Predsednik Olimpije Marko Popovič je prejšnji teden poudaril, da so v celotni sezoni Lige Ebel prodali 4.380 vstopnic, verjetno pa bodo blizu te številke le z dvema derbijema proti Jeseničanom. V ponedeljek se je pod Rožnikom zbralo 2.500 gledalcev. Seveda si vodstvo kluba želi z železarji igrati tudi v Ligi Ebel, saj bi bili dvorani verjetno polni. V Tivoliju je bilo tudi več kot 200 navijačev branilcev naslova.

40 minut zelo dobre igre Olimpije
Že prejšnji teden je bilo na novinarski konferenci mogoče čutiti, da Ljubljančani niso pozabili lanskega poloma v finalu, ko so Jeseničani zasluženo zmagali s 3:1 v zmagah. Pristop je bil popolnoma drugačen. Po dveh tretjinah so zmaji vodili s 3:0, lahko bi imeli še precej višjo prednost, razmerje v strelih na vrata je bilo kar 30:13.

Zajc: Na Jesenicah je najlepše zmagati
"Vedeli smo, da bo nekaj težav, ker dolgo nismo igrali močnih tekem in je včasih težko preklopiti. Dve tretjini smo bili veliko boljši in bi morali izkoristiti še kakšno priložnost več. Jeseničani so v zadnji tretjini igrali zelo dobro in so pritisnili na vse ali nič. Pri zaostanku z 0:3 so jurišali, veliko so tvegali," je pojasnil trener Bojan Zajc, ki se zaveda, da imajo njegovi izbranci še precej rezerve.
"Pozna se, da nismo bili v tekmovalnem ritmu. V lanski sezoni je bila zgodba drugačna, letos pa imamo prave osebnosti v garderobi, ki držijo vse skupaj nad vodo, čeprav je tudi tokrat položaj za nas neugoden. Vsekakor gremo na drugi tekmi na Jesenicah po zmago, tam je najlepše zmagati," je še dodal Zajc.
Po odhodu Dahlema preporod Sotlarja
Jure Sotlar je lepo podal izza vrat za zadetek Gala Korena, v 36. minuti pa je z natančnim strelom povišal na 3:0. Napadalec je bil razglašen za najboljšega igralca tekme. Prejšnji trener Fabian Dahlem ga ni najbolj cenil, večkrat je imel precej pripomb, zdaj pa je "Sole" precej bolj sproščen in vsekakor eden najboljših posameznikov pri Olimpiji.
"Začeli smo tekmo, kot smo se zmenili. Zadeli smo dvakrat v prvi tretjini. Po 40 minutah je bilo že 3:0, v zadnji tretjini pa so res pritisnili, a smo zdržali. Malce smo se nenamerno sprostili. Moramo se pripraviti za vseh 60 minut, ne samo za 45. Malo se je poznalo, ker nismo imeli toliko kakovostnih srečanj. Za prvo tekmo smo vseeno odigrali dobro," je povedal Sotlar.
Nismo toliko boljši, da bi lahko igrali frajerje
"Za lanski finale ne bi iskal opravičil. Letos smo stopili skupaj, trenirali smo na polno. Skušali smo odmisliti vse težave. Pričakujem zelo veliko navijačev v Podmežakli. Jeseničani nato dobijo neko dodatno moč. Če bomo prikazali pravo igro, lahko zmagamo tudi v četrtek. Nismo toliko boljši, da bi lahko igrali frajerje na ledu," je še poudaril "Sole".
Olimpija slaba v sodniških metih
"Derbi je znova potegnil nekaj gledalcev iz foteljev. Vedno je lepo igrati v polnih dvoranah. To pogrešam v zadnjih letih. Mi imamo že vso sezono težave s sodniškimi meti, ki jih izgubljamo preveč na lahek način. Tudi igra z igralcem manj nam ni stekla. V Ligi Ebel smo imeli veliko spoštovanje do tekmeca, zato smo igrali tak sistem. Na naslednjih tekmah bomo morali pokrivati bolj agresivno. Jesenice dobro poznam. Veliko se govori o amaterski ekipi, a to je le priročen izgovor," je dejal Andrej Tavželj.

Varl: Zadnjih 20 minut prenesti na drugo tekmo
"Prvi dve tretjini sta bili slabi, igrali smo zelo v krču, Olimpija nas je predrsala, bila prva pri ploščku, premalo smo si pomagali. To je bila tudi posledica individualnih napak. Ploščka nam ni uspelo dati iz obrambne tretjine, kar je osnova hokeja v končnici," je razlagal trener Jeseničanov Dejan Varl.
Zaveda se, da je velika prednost Olimpije sijajni vratar Olivier Roy, ki je bil znova razpoložen: "Na koncu, ko nam je šlo za nohte, smo pokazali, da lahko igramo agresivno. Imeli smo precej več strelov v zadnji tretjini. Pri tako kakovostnem vratarju, kot ga ima Olimpija, je treba priložnosti izkoristiti. Treba mu je zakriti pogled na strele, nismo imeli dovolj prometa pred njegovimi vrati. Premalo smo streljali, sem pa zadovoljen z zadnjimi 20 minutami in upam, da jih lahko prenesemo na četrtkovo tekmo."
Ko si res v blatu, je potrebna trikratna energija
V zadnjem mesecu in pol so imeli Jeseničani zelo naporen ritem. V Ligi INL so odigrali šest tekem v četrtfinalu proti Kitzbühelu (4:2 v zmagah), nato pa izpadli proti Lustenauu (0:3 v zmagah). V državnem prvenstvu so izločili Maribor in nato še Celje po hudem boju. Odločilno tekmo v četrtek so dobili s 3:0.
"V zadnjem mesecu se nam je vse skupaj nabralo. Na prvi tekmi s Celjem nas je pokopal odnos. Vzeli smo jo z levo roko, z glavo smo bili pri tekmi z Lustenaujem. To te hitro pokoplje. Dobro, da smo se pobrali v Celju. Najlažje je igrati, ko vse teče samo. Ko si res v blatu, je potrebna trikratna energija, da se izvlečeš. Na tretji tekmi smo proti Celju odigrali zelo dobro," je pojasnil jeseniški strateg.
"Če odpravimo napake, bo ta serija še zelo zanimiva. Vemo, kaj se je zgodilo lani. Kdor je pričakoval manj resno Olimpijo, res neumno razmišlja. Vem, da so se dobro pripravili na ta finale. Motivirani so, morda le nimajo tekmovalnega ritma. V finalu ni izgovorov. V četrtek bo izjemno vzdušje, Podmežakla bo lepo polna. Upam, da nas bo vse skupaj poneslo v pravo smer," je še pristavil Varl, ki do konca sezone ne bo mogel računati na napadalca Shana Heffernana. Kanadčan se zelo dobro znajde pred vrati, v Tivoliju pa se je znova lepo videlo, da železarji nimajo ostrostrelca.

Brus: Navijače derbi še vedno "zakuri"

Edini zadetek za železarje je prispeval Miha Brus: "Moti nas, da smo slabo začeli, morda malo v krču, morda malo treme, živčnosti. Začetek ni bil pravi, v drugi tretjini smo se pobrali, v tretji pa smo bili boljši. Olimpija se je bolj posvetila obrambi, tako da ne moremo reči, da bi zmagali, če bi tako igrali celo tekmo. Treba bo res osredotočeno igrati že od prve minute in izid bo lahko tudi bolj izenačen. Neučinkoviti smo že dalj časa. Vsekakor smo lahko nevarni, če bo nizek izid, vedno lahko dosežemo zadetek ali dva iz protinapadov. Mislim, da bo v četrtek še več gledalcev, bolj glasno bo, kot v Tivoliju. V zadnjih letih je kakovost klubskega hokeja padla, a navijače še vedno "zakuri" ta derbi."

Že v Tivoliju so imeli Jeseničani precej glasnejšo podporo s tribun, v četrtek bo legendarna tribuna pod avtocesto verjetno lepo polna in obeta se zelo napeta tekma. V Podmežakli so imeli zmaji velikokrat težave.

Hokejisti Olimpije naredili prvi korak proti naslovu
Olimpija po odličnem začetku do uvodne zmage