Dve leti po zimski klasiki na stadionu za Bežigradom se obeta nov hokejski spektakel v prestolnici. Foto: BoBo
Dve leti po zimski klasiki na stadionu za Bežigradom se obeta nov hokejski spektakel v prestolnici. Foto: BoBo
Matjaž Sekelj
Matjaž Sekelj je zelo zadovoljen z igrami zeleno-belih v zadnjem mesecu. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Mušič
Kapetan Aleš Mušič je poudaril, da se celotna ekipa zelo veseli izziva na prostem. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so še vedno na zadnjem mestu Lige Ebel, a na zadnjih sedmih tekmah so osvojili kar devet točk. Zelo dobra popotnica za decembrske tekme v središču Ljubljane. Na Trgu republike bo prostora za 4.500 gledalcev.
V nedeljo, 14. decembra, ob 17.00 bo na sporedu tekma proti madžarski Sapi, ki je v odlični formi in je presenetljivo v prvi polovici lestvice po 23 krogih. Dva dni zatem prihaja KAC, ki je prejšnji petek v Ljubljani izgubil s 3:2 po podaljšku. Celovčani imajo močno ekipo, ki pa ne dosega pričakovanih izidov in se bo morala še pošteno potruditi za preboj med najboljšo šesterico.

V redni prodaji bo cena paketa vstopnic za stojišče 44 evrov, za sedišče pa 55 evrov. Cena posamezne vstopnice za stojišče bo znašala 16 evrov, za sedišče pa 20 evrov. Na voljo bo okoli 3.000 vstopnic, od tega je okoli 700 sedišč.
Lastniki sezonskih vstopnic lahko pakete vstopnic v predprodaji kupijo po 30 odstotkov nižji ceni.

Derbi najboljših slovenskih ekip 18. decembra
Slovenski ljubitelji hokeja močno pogrešajo večne derbije. Jeseničani že tretjo sezono zapored ne igrajo v Ligi Ebel (drugo sezono nastopajo v Ligi INL), a v letošnji sezoni so prikazali odlične igre in so na drugem mestu. V četrtek, 18. decembra, ob 19.15 bo na sporedu derbi državnega prvenstva med najboljšima slovenskima ekipama. 28. oktobra v Podmežakli so zeleno-beli slavili s 4:2. Takrat so igrali z mladimi močmi, tokrat pa obljubljajo, da bodo nastopili z vsemi najboljšimi. Trener Fabian Dahlem ni najbolj navdušen, saj ga že naslednji dan čaka gostovanje na Dunaju.
V dveh mesecih številni dogodki na ledu
Odprto drsališče na Trgu republike bodo začeli postavljati že v sredo. Vodja projekta je Luka Klasinc, umetnostni drsalec, ki je zastopal Slovenijo na olimpijskih igrah leta 1992 v Albertvillu. Od 5. decembra do 1. februarja ne bo namenjeno le hokejskim tekmam. Na sporedu bo tudi ledeni spektakel umetnostnega drsanja, drsalna revija skupine Lucky Lookers on Ice, drsalni športni dnevi za šole in vrtce iz celotne Slovenije, vsakodnevno rekreacijsko drsanje, hokejski turnirji vseh selekcij, rekreativna hokejska liga, popoldanska animacija na ledu za vse starostne skupine, tečaji drsanja za otroke in odrasle, večeri curlinga, prednovoletna srečanja za podjetja ...
"Hitro smo se dogovorili. Že deset ali dvajset let sodelujemo pri velikih drsalnih dogodkih. Želimo nadgraditi praznični decembrski čas še s podaljšanjem dogajanja v januar in želimo ponuditi vsem, da so del tega. Tako tisti, ki bi radi uživali v hokeju, kot tisti, ki bi se radi sami preizkusili na ledu ali naredili prve korake," je o izvedbenem delu projekta povedal Klasinc, ki ima s svojim podjetjem Lucky Luka veliko izkušenj pri postavljanju začasnih drsališč po Sloveniji in na tujem. Poudaril je, da pomen tega dogodka presega zgolj hokejske tekme, saj bo drsališče ponujalo možnost udejstvovanja vsem, pri tem pa je še posebej izpostavil najmlajše.
Verjetno tudi Bolzano in Salzburg na Trgu republike
V sredo bo na Dunaju sestanek Lige Ebel, kjer se bo vodstvo Olimpije skušalo dogovoriti z Bolzanom, da bo tekma 28. decembra prav tako na Trgu republike. Za zaključek je predvidena še tekma proti Salzburgu 30. januarja.
Osnovni stroški okoli 200.000 evrov
"Zimska klasika v Celovcu ne bo edini dogodek na prostem. Ko smo vodstvu lige ponudili zamisel igranja pred parlamentom evropske države, ni bilo veliko težav z dogovarjanjem. Imeli smo nekaj možnosti, na Trgu republike pa se je priložnost za kaj takšnega ponudila šele zdaj, ko je prenovljen in statično omogoča takšne obremenitve. Vseeno pa smo se morali držati nekaterih omejitev, a z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije dobro sodelujemo," je dejal direktor Matjaž Sekelj, ki je stroške ocenil na podobne kot na bežigrajskem dogodku pred skoraj dvema letoma, približno 200.000 evrov, le obratovalni bodo zaradi dlje časa postavljene ploskve višji. Večji del tribun bodo po tekmah odstranili, drsališče pa bo na voljo obiskovalcem še šest tednov.
Mušič: To je še korak naprej od Bežigrada
"Gre za ogromen dogodek, ne samo za hokejiste, ampak za celo mesto. To je še korak naprej od Bežigrada, vsi pa ga že nestrpno pričakujemo. Potrudili se bomo, da točke ostanejo doma," je dejal kapetan zeleno-belih Aleš Mušič, ki se še posebej veseli derbija z železarji: "Tudi Jesenice rastejo, to bo zelo dobro tako za nas kot gledalce. Pričakujem seveda našo zmago."

Spored tekem Ice Festa:
Nedelja, 14. decembra, ob 17.00: Telemach Olimpija - Sapa Fehervar (Liga Ebel, 27. krog)

Torek, 16. decembra, ob 19.15:
Telemach Olimpija - KAC Celovec (Liga Ebel, 28. krog)

Četrtek, 18. decembra, ob 19.15:
Telemach Olimpija - SIJ Acroni Jesenice (DP)