Tomas Holmstrom je pri akciji za 2. zadetek Detroita čakal na morebiten odbitek, a je plošček v mrežo priletel že ob strelu Filppule. Foto: Reuters
Tomas Holmstrom je pri akciji za 2. zadetek Detroita čakal na morebiten odbitek, a je plošček v mrežo priletel že ob strelu Filppule. Foto: Reuters
Hobotnica
Po zadnjem golu je v skladu s tradicijo na led priletela hobotnica. Foto: Reuters

Rdeča krila so še drugič zapored zaostajala v zadnji tretjini, a se nato na veličasten način rešila. Morske pse je v 44. minuti v vodstvo popeljal Logan Couture. Plošček je domačemu vratarju Jimmyju Howardu ušel med nogama in se "počasi" skotalil v vrata.

Filppula v pravem trenutku prekinil post
Pritisk gostiteljev je sadove obrodil v 51. minuti, ko je od daleč streljal Niklas Kronwall, ploščku pa je smer spremenil Henrik Zetterberg. Dve minuti pozneje je Detroit že vodil - po hitrem protinapadu in dvojni podaji je plošček v mrežo stlačil Valtteri Filppula. 27-letni Finec predtem na petih tekmah v seriji ni dosegel niti ene točke. Vse dvome o zmagovalcu je 65 sekund pred koncem razblinil Darren Helm, ki je plošček poslal v prazno mrežo.

Igralci v rdečem verjeli v preobrat
"Ves čas je treba verjeti v uspeh, v preobrat, v zmago. Če ves čas v to verjameš, potem je mogoče prav vse. Prav ta vera v uspeh je eden od razlogov, da se nam v tej seriji vedno uspe vrniti," je bil zadovoljen Filppula.

Trem ekipam po 0:3 uspelo napredovati
Detroit bo imel priložnost za dokončni preobrat v četrtek, ko bo San Jose gostil sedmo tekmo. Do zdaj je le trem ekipam po zaostanku 0:3 uspelo dobiti preostale štiri tekme in s tem serijo (Toronto 1942, New York Islanders 1975 in Philadelphia 2010).

Niemi pse dolgo držal v igri
San Jose se je na šesti tekmi tako dolgo bojeval za zmago zaradi vratarja Anttija Niemija, ki je predvsem v prvih dveh tretjinah branil spektakularno, v tem delu tekme je ubranil kar 32 strelov in svojo ekipo držal v igri. V zadnjih 20 minutah je bil pri obeh zadetkih nemočen.

Liga NHL, končnica, konferenčni polfinale, vzhod:
BOSTON
(3) - Philadelphia (2) - 4:0
TAMPA BAY
(5) - Washington (1) - 4:0

Zahod:
DETROIT (3) - SAN JOSE (2) - 3:3
3:1 (0:0, 0:0, 3:1)
Zetterberg 51., Filppula 53., Helm 59.; Couture 44.
Obrambe: Howard 24; Niemi 42.
Nashville (5) - VANCOUVER (1) - 2:4

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Vrhunci tekme Detroit - San Jose (3:1)