Slovaški hrust Zdeno Chara je kot kapetan Kosmatincev prvi dvignil zasluženo lovoriko. S tem je branilec iz Trenčina postal šele drugi evropski kapetan, ki je osvojil Stanleyjev pokal. Foto: Reuters
Slovaški hrust Zdeno Chara je kot kapetan Kosmatincev prvi dvignil zasluženo lovoriko. S tem je branilec iz Trenčina postal šele drugi evropski kapetan, ki je osvojil Stanleyjev pokal. Foto: Reuters
Nemiri v Vancouvru po izgubljenem finalu Stanleyjevega pokala
Po porazu so v Vancouvru izbruhnili nemiri, razočarana množica je požigala avtomobile, smetnjake in razbijala izložbe mesta, ki je lani slavili olimpijsko zlato Kanade. Foto: Reuters
Tim Thomas z družino in Conn Smtyhe lovoriko
Veliki junak končnicel finalne serije in odločilne sedme tekme - Tim Thomas. Več o njegovi nenavadni poti v NHL in trnovi poti do uspeha si boste lahko prebrali v petek. Foto: Reuters
Zdeno Chara in Stanleyjev pokal
Boston je na tronu lige NHL nasledil Chicago. Oba kluba iz obdobja "Original Six" sta tako prekinila večdesetletno sušo. Foto: Reuters
Boston po 39 letih znova osvojil Stanleyjev pokal

S tem so hokejisti iz Bostona prvič po letu 1972 in šestič v zgodovini postali prvaki Lige NHL. Z gladko zmago na odločilni tekmi finala s 4:0 so Bruinsi dobili finalno serijo s 4:3 v zmagah in s tem je Stanleyjev pokal romal v roke gostov, ki so utišali strastno občinstvo v Vancouvru, na ulicah katerega so nato iz razočaranja izbruhnili celo nemiri.

"Dvojčka" Bergerona in Marchanda
Center Patrice Bergeron in novinec Brad Marchand sta na tekmi leta dosegla po dva zadetka, drugi je bil ob tem tudi podajalec ob prvem golu pomočnika kapetana. Tekma je bila odločena v 38. minuti, ko je Bergeron ob igralcu manj kaznoval nespretnost Canucksov in pod prekrškom premagal znova nezanesljivega vratarja Roberta Luonga, ki je ukrotil le 17 od 20 strelov gostov. Zelo se je izkazal še nemški branilec Dennis Seidenberg, ki je prispeval dve podaji.

Američan najboljši igralec končnice 2011
V nasprotnih vratih je spet blestel Tim Thomas, ki je ubranil vseh 37 strelov in s tem dosegel še drugi "shut-out" v finalu, v katerem je na sedmih tekmah prejel le 8 golov! S svojo herojsko predstavo je 37-letnik iz Flinta v Michiganu zasluženo postal tudi najkoristnejši igralec končnice, za kar je prejel Conn Smtyhte lovoriko. Thomas je s tem po letu 1994 in Brianu Leetchu postal šele drugi Američan s tem priznanjem. Zanimivo, da je bil Leeatch najzaslužnejši za zmago NY Rangersov po 7. tekmah proti Vancouvru.

"Tim Thomas je povsem prevladoval v končnici. To je znamenje velikega vratarja!" je bil nad prvim igralcem leta navdušen trener novopečenih prvakov Claude Julien, čigar moštvo je v končnici tri od štirih serij dobilo šele na sedmi tekmi, pri čemer je bil vedno osrednje ime igralec s številko 30. - Thomas.

Slovo slovo "mladeniča" Recchija
"Nikoli si nismo znali olajšati dela. To je hudičev dober način zame, da grem od tu," je 43-letni Mark Recchi potrdil, da je odigral svojo zadnjo tekmo v karieri. Prekaljeni krilni napadalec je v končnici s 5 goli in 9 podajami ter predvsem zgledom prispeval pomemben delež k osvojitvi Stanleyjevega pokala, za nagrado pa je osvojil svoj tretji naslov prvaka. Prvega je s Pittsburghom osvojil daljnega leta 1991, drugega pa s Carolino leta 2006.

Poškodovani Horton prekrstil led
Šele na sedmi tekmi je zmagalo gostujoče moštvo, del zaslug za prekinitev uroka pa gre poškodovanemu napadalcu Bostona Nathanu Hortonu, ki je pred tekmo na led v Rogers Arene zlil stekleničko vode - staljenega ledu iz bostonskega TD Gardna. "Voda je iz domačega "Gardna". Želeli smo spremeniti njihov led v našega," je Horton, prišlek iz Floride, razkril potezo, ki je tako tipična za vraževerni svet hokeja.

Kanada že 18 let brez "svetega grala"
Canucksi so po letu 1982 in 1994 izgubili že svoj tretji veliki finale v svoji 41-letni klubski zgodovini in še vedno čakajo na svoje prve šampionske prstane. Vancouver je bil najboljše moštvo rednega dela in je vlogo favorita sezone upravičeval vse do zadnje tekme sezone.

V Kanado kot domovino hokeja se Stanleyjev pokal ne bo vrnil vsaj še leto dni, nazadnje je "sveti gral" hokeja domoval v Kanadi leta 1993, ko so zadnjič slavili Montreal Canadiensi.

Nasilje namesto slavja v Vancouvru
Vancouvrska policija je morala ob izrbuhu nemirov uporabiti celo solzivec, sežganih je bilo več avtomobilov in smetnjakov, številne izložbe v središču mesta so bile razbite. Zdravniško pomoč je poiskalo več kot 100 ljudi. Župan Gregor Robertson je nasilje označil za "sramotno" in "nezaslišano".

Obseg nasilja je bil večji kot leta 1994 po porazu v finalu z NY Rangersi, oblasti pa so bile prepričane, da se po olimpijski pravljici podobni prozori tokrat ne bodo ponovili, a so se bridko zmotili. Ljubezen do hokeja v Kanadi resnično presega razumske meje.


Liga NHL, finale, sedma tekma:
VANCOUVER - BOSTON 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)
Bergeron 15., 38., Marchand 33., 58.

Obrambe: Luongo 17; Thomas 37.

Conn Smythe lovorika: Tim Thomas (Boston)

Največ točk v končnici: David Krejči (Boston) 23 (12+11)

Kako je Chara dvignil Stanleyjev pokal

Vrhunci 7. tekme Stanleyjevega finala

CNN-ovo poročilo o izgredih v Vancouvru



Prvaki in izidi final Lige NHL po "lock-out" sezoni 2004/05
2005/06 Carolina Hurricanes - Edmonton Oilers 4:3
2006/07 Anaheim Ducks - Ottawa Senators 4:1
2007/08 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins 4:2
2008/09 Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings 4:3
2009/10 Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers 4:2
2010/11 Boston Bruins - Vancouver Canucks 4:3

Boston po 39 letih znova osvojil Stanleyjev pokal