Zimske olimpijske igre 2026 v Milanu in Cortini bodo končale dolg premor, ko se odgovorni niso mogli dogovoriti za nastope igralcev oziroma v Ligi NHL niso prekinili tekmovanja, zaradi česar reprezentance na olimpijskih turnirjih niso mogle računati na vse svoje najboljše igralce.

Cortina bo šesto olimpijsko prizorišče z igralci iz NHL-a po Naganu 1998, Salt Lake Cityju 2002, Torinu 2006, Vancouvru 2010 in Sočiju 2014.

Dogovor med IIHF-jem, Ligo NHL in sindikatom igralcev NHLPA vključuje tudi nastope na igrah leta 2030.

Kot je na spletni strani zapisala krovna mednarodna zveza (IIHF), so se pri zvezi z NHL-om in NHLPA-jem dogovorili o vseh najpomembnejših pogojih sodelovanja igralcev na igrah, podrobnosti pa bodo določili v prihodnjih mesecih. Novico so razkrili danes na spremljevalnem dogajanju pred tekmo zvezd v Ligi NHL, ki bo ta konec tedna v Torontu.

"Ta odločitev je prelomna za hokej na svetovni ravni. Po dolgih dogovorih smo le našli skupno stališče, veselimo se že, da bodo lahko na OI 2026 in 2030 nastopili vsi najboljši," je dejal predsednik krovne zveze Luc Tardif.

"Igralci iz Lige NHL so pomemben delež svojih reprezentanc. Ponosni smo, da smo danes po napornih pogajanjih dosegli dogovor, da bodo lahko igralci iz Lige NHL nastopili na teh igrah," pa je bil zadovoljen tudi komisar Lige NHL Gary Bettman.

Komisar Bettman o vrnitvi NHL-ovcev na olimpijske igre