Takole je Braden Holtby dve minuti pred koncem ustavil strel Alexa Tucha. Foto: Reuters
Takole je Braden Holtby dve minuti pred koncem ustavil strel Alexa Tucha. Foto: Reuters
Washington v svojih vitrinah Stanleyjevega pokala še nima. Foto: Reuters

Zlati vitezi so odlično odprli tekmo in povedli v 8. minuti z zadetkom Jamesa Neala. Washington je odgovoril s tremi zaporednimi goli. Najprej je Marca Andrea Fleuryja ob koncu prve tretjine ukanil Lars Eller. V 26. minuti je ob igralcu več na ledu Capitalse v vodstvo popeljal Ovečkin.

Štiri minute pozneje je svoj največji trenutek kariere dočakal 37-letni veteran Brooks Orpik. Branilec je, kot se je izkazalo pozneje, dosegel odločilni zadetek. To je bil njegov prvi gol po februarju 2016 oziroma 220 tekmah. V 38. minuti je za končnih 3:2 zadel Shea Theodore.

Gostitelji so v nadaljevanju napadali kot ose (razmerje v strelih 39:26), a je bil vselej na mestu izjemni Holtby, ki je v zadnji tretjini ustavil 15 strelov. Še posebej čudežna je bila njegova obramba dve minuti pred koncem, ko je iz neposredne bližine proti prazni mreži ustrelil Alex Tuch, vendar je vratar Washingtona preprečil izenačenje s panterskim metom.

"To so bili hokejski bogovi. Vrnili so nam za prvo tekmo. Ko je ustavil ta strel, sem vedel, da bomo zmagali," je bila pohvala trenerja Barryja Trotza, ena izmed številnih o najboljši potezi druge tekme finala Stanleyjevega pokala. "Hvala bogu, da je Holtby naš vratar. To je bila obramba leta," je dodal Ovečkin. "Srce se mi je ustavilo na klopi. Še nikoli nisem bil tako živčen. Neverjetna obramba," je bil navdušen Andre Burakovsky.

Temperatura se je nekaj ur pred tekmo v Las Vegasu povzpela prek 37 stopinj Celzija, kar je bil najbrž najbolj vroč dan v zgodovini finalnih tekem Lige NHL.
Naslednja tekma bo v noči na nedeljo v Washingtonu. V letošnji končnici so Capitalsi na svojem ledu dobili le štiri od devetih tekem. Popolnoma druga zgodba je igra na gostovanjih, na katerih je Washington zmagal devetkrat na 12 obračunih.

Druga tekma:
VEGAS - WASHINGTON 2:3 (1:1, 1:2, 0:0)
Neal 8., Theodore 38.; Eller 18., Ovečkin 26., Orpik 30.

Obrambe: Fleury 23; Holtby 37.

Tretja tekma, nedelja ob 2.00:
WASHINGTON - VEGAS

Četrta tekma, torek ob 2.00:
WASHINGTON - VEGAS

Peta tekma, petek, 8. 6., ob 2.00:
VEGAS - WASHINGTON

---------- morebitne tekme: ----------

Šesta tekma, ponedeljek, 11. 6., ob 2.00:
WASHINGTON - VEGAS

Sedma tekma, četrtek, 14. 6., ob 2.00:
VEGAS - WASHINGTON