Hokejski turnir je eden izmed vrhuncev na zimskih olimpijskih igrah. Brez igralcev iz Lige NHL bi bil močno okrnjen. Foto: Reuters
Hokejski turnir je eden izmed vrhuncev na zimskih olimpijskih igrah. Brez igralcev iz Lige NHL bi bil močno okrnjen. Foto: Reuters

"Ne kaže dobro," je na vprašanje o igranju vseh najboljših hokejistov na svetu odgovoril Fasel. Če se bosta vodstvo lige in sindikat igralcev (NHLPA) odločila, da za Pjongčang ne prižgeta zelene luči, bodo olimpijske igre čez dve leti prve po letu 1998 brez hokejistov NHL-a.

"Moja služba je, da delam dan in noč in najdem rešitev. Zato so me izvolili. 70 let smo igrali brez igralcev iz Lige NHL, zdaj igramo pet olimpijskih iger z njimi. Upam, da bomo našli rešitev," je povedal Fasel. Aprila je razkril, da Mednarodni olimpijski komite ne bo plačal zavarovanj in prevoza igralcev iz Lige NHL, kar je bila praksa na preteklih petih olimpijskih igrah. "Nekje moramo priskrbeti 10 milijonov dolarjev, da bi rešili to zadevo. Naš proračun tega ne omogoča. Ne bo lahko, toda upam, da nam bo uspelo," je ob robu svetovnega prvenstva elitne divizije v Rusiji povedal Fasel. A ne gre le za omenjeno vsoto.

Sprva so upali, da bo dodelitev iger leta 2022 Pekingu pomagala pri odločitvi vodstva Lige NHL o nastopu v Južni Koreji. Azijski "paket" bi namreč pripomogel k pomembni popularizaciji Lige NHL na največji celini. A Južna Koreja Američanom očitno ni všeč, tako zaradi časovne razlike (manjša gledanost kot lokacije.

"Zaradi kontinuitete bi morali igrati tudi leta 2018, pa čeprav jih Južna Koreja ne mika. Na srečo si igralci želijo igrati tam," je povedal Fesel. Superzvezdnik Washingtona Aleks Ovečkin je že rekel, da bo v Pjongčangu branil ruske barve, tudi če se bo vodstvo Lige NHL odločilo drugače. Odločitev o nastopu na OI naj bi padla poleti.

Če bo odločitev Lige NHL negativna, je pod vprašajem tudi nastop Anžeta Kopitarja za Slovenijo na septembrskih kvalifikacijah.