Glavni adut zmajev Marc-Olivier Vallerand po pretresu možganov še ni pripravljen, a naj bi okreval do prve tekme na Finskem prihodnji petek. Foto: SŽ Olimpija
Glavni adut zmajev Marc-Olivier Vallerand po pretresu možganov še ni pripravljen, a naj bi okreval do prve tekme na Finskem prihodnji petek. Foto: SŽ Olimpija

Prva domača tekma čaka Ljubljančane 8. septembra, ko bo tekmec Turku, dva dni zatem bo v Tivoliju še tekma z Wolfsburgom. Tekme bosta komentirala Aleš Potočnik in Andrej Stare.

Ljubljanski klub je pred meseci prejel vabilo vodstva tekmovanja, ko je zaradi vojnih razmer v Ukrajini udeležbo moral odpovedati Donbas Doneck. V taboru slovenskih prvakov so priložnost zagrabili, čeprav so se zavedali, da bo prinesla veliko logističnih in tudi finančnih izzivov.

Vabilo je bilo priložnost za rast kluba tako po tekmovalni in športni plati kot pri nabiranju izkušenj. Visokih ciljev si v tako elitni druščini ne zastavljajo, saj so pravi palček v primerjavi z nekaterimi evropskimi velikani. Lahko se le učijo in iščejo možnosti za nadgradnjo delovanja.

"To je izjemna čast in pomeni uvrstitev na tekmovalni zemljevid. Tekmeci so organizacijsko in športno velikani, za nas je to velik zalogaj. Želimo si, da bi si tekme prišli pogledat ljubitelji športa iz vse Slovenije, saj je to priložnost, kot je pri nas še ni bilo," je poudaril predsednik kluba Miha Butara.

Ulčar: Liga prvakov čast, pa tudi priložnost
Izzive, ki jih prinaša Liga prvakov, je predstavil direktor kluba Anže Ulčar. Poudaril je, da je liga organizacijsko na višji ravni kot katera koli, v kateri so do zdaj sodelovali. Vodstvo ima veliko zahtev, ki jih mora klub izpolniti, udeleženci imajo tudi omejene trženjske pravice in točno določeno, kaj lahko na tekmovanju naredijo in česa ne.

"To je priložnost, da se nekaj naučimo. Kar pa zadeva športno področje, pa je to izjemna priložnost. Liga prvakov je čast, pa tudi priložnost," je pojasnil Ulčar.

V tujini s prodajo letnih vstopnic pokrijejo velik del proračuna
Butara je dodal, da je skupni proračun kluba (celotnega delovanja za vse selekcije) 1,5 milijona evrov, vodstvo Lige prvakov pa sodelujočim klubom nameni določen finančni delež. Točnega zneska v taboru zmajev niso razkrili, a so dejali, da lahko ob skrbnem načrtovanju poti in logistike tekem pričakujejo tudi nekaj dobička, pomagalo pa bi tudi večje zanimanje navijačev. S prodajo vstopnic, tako letnih kot tistih za Ligo prvakov, so sicer zadovoljni, saj se kaže napredek v primerjavi s prejšnjimi sezonami, a se zavedajo, da so še vedno zelo oddaljeni od razvitejših hokejskih okolij, kjer imajo že avgusta več kot polovico prodanih sezonskih vstopnic.

"Tekem hokejske Lige prvakov v Sloveniji še nismo gledali. Želim si, da pridejo ljubitelji športa iz celotne Slovenije. V tujini klubi s prodajo sezonskih vstopnic pokrijejo velik del proračuna. Pustertal je prodal 1000 letnih vstopnic po 440 evrov in več. V Sloveniji je v vseh športih tega premalo," je razmišljal Butara.

Rok Kapel in soigralci so turnir v Landshutu končali z zmago in porazom. V soboto v Tivoli prihaja Fehervar, v torek pa KAC. Foto: SŽ Olimpija
Rok Kapel in soigralci so turnir v Landshutu končali z zmago in porazom. V soboto v Tivoli prihaja Fehervar, v torek pa KAC. Foto: SŽ Olimpija

Septembra najprej Liga prvakov, nato IceHL in še Pokal Slovenije
September bo že ključen mesec za Olimpijo. Najprej jih čakajo štiri tekme v Ligi prvakov, kjer so v vlogi avtsajderja. 18. septembra bodo v Bolzanu začeli redni del Lige IceHL, kjer so lani presenetili z odličnim šestim mestom po rednem delu, v četrtfinalu pa jih je šele na sedmi tekmi izločil Beljak. Čaka jih tudi še pokalno tekmovanje, kjer vsi navijači pričakujejo finalni derbi v Podmežakli 28. septembra. Olimpija je seveda v domačih tekmovanjih favorit, a Jeseničani so vedno trd tekmec. Ko so zmaji lani vodili v Ligi IceHL, so v Podmežakli v državnem prvenstvu izgubili z 0:3. Derbiji imajo posebna pravila, v pokalu pa sploh, saj se na eni tekmi lahko zgodi marsikaj.

"V državnem prvenstvu in v Pokalu Slovenije smo favoriti. To sta naša cilja in od tega ne bežimo. V Ligi IceHL smo še vedno palček v finančnem smislu. Vseeno bomo konkurenčni. V Ligi prvakov nas čakata velika kluba Turku in Zug, Wolfsburg pa je nemški podprvak," je dodal Butara.

Morda so kakšen cilj izpolnili celo prehitro
"Pred petimi smo začeli zgodbo. Najprej smo želeli osvojiti obe domači lovoriki, velik cilj je bila vrnitev v Ligo IceHL, morda pa smo kakšen cilj celo prehitro izpolnili. V petih letih smo prišli z ničle do dveh naslovov v Alpski ligi, dveh naslovov državnega prvaka in do treh pokalnih lovorik. Moramo ostati ponižni. Ne smemo spati na lovorikah. Lani smo dva meseca vodili v Ligi IceHL in se prebili v četrtfinale. Take uspehe je težko ponavljati," je o zelo uspešnem petletnem obdobju razlagal Butara.

Olimpija sodeluje s Slavijo Juniorjem, velika želja je, da bi Založani zaigrali v Alpski ligi. "Že letos smo želeli narediti korak naprej v sodelovanju s Slavijo. Njihov upravni odbor je potrdil, da je cilj vstop v Alpsko ligo. Skupaj smo ugotovili, da smo bili v tej sezoni še malce finančno prešibki, in nismo želeli ogroziti obstoja ljubljanskega hokeja. Prvi korak je skupni nastop v mednarodni Ligi IHL. V prihodnji sezoni želimo nato Slavijo dvigniti v Alpsko ligo."

Predsednik Miha Butara in dolgoletni kapetan Aleš Mušič sta se pogovorila o vseh zapletih. Foto: www.alesfevzer.com
Predsednik Miha Butara in dolgoletni kapetan Aleš Mušič sta se pogovorila o vseh zapletih. Foto: www.alesfevzer.com

Poslovilna tekma Mušiča bo 2. oktobra
V vodstvu kluba so glede navijačev dodali še, da se dogovarjajo z navijaško skupino Green Dragons o njeni vrnitvi na hokejske tekme. Butara se je dotaknil tudi "primera Mušič". Ob koncu sodelovanja z dolgoletnim kapetanom Alešem Mušičem je bilo namreč veliko hude krvi, predsednik kluba je zdaj dejal, da sta se z Mušičem pogovorila in da bodo v klubu zanj pripravili poslovilno tekmo v 2. oktobra.

Čepon, Zajc in Vallerand poškodovani
Trener Mitja Šivic je poudaril, da so v zadnjem mesecu – priprave so začeli 25. julija – naredili ogromno, da so tujci bolje pripravljeni kot lani v istem obdobju ter da domači igralci zdaj že vedo, kaj jih čaka pri njem.

"Sledili smo načrtom, ki smo jih imeli. Iz tekme v tekmo smo boljši, pol ekipe imamo druge, čaka nas veliko dela, a smo na pravi poti. Želim, da smo v pravi pripravljenosti za tekme, fantje pa so bili v tem času super," je dogajanje pred prvim velikim izzivom sezone povzel Šivic. Ne boji pa se, da bi dodatno tekmovanje zamajalo pripravljenost ekipe oziroma glavni cilj sezone, ki je vendarle nastop v Ligi IceHL: "Mi smo navajeni igrati dve ali tri tekme na teden. Liga prvakov bo zanimivo tekmovanje, a nočem videti mentalitete poražencev. Ne smemo samo čakati, kaj se bo zgodilo."

"Na prvi dve gostovanji bo potovalo 13 napadalcev in osem branilcev ter dvema vratarjema. Enega igralca bomo imeli na tribuni, saj so poškodbe vedno mogoče. Mark Čepon je proti Augsburgu dobil udarec v ramo in ne bo igral dva tedna. Miha Zajc ima zlomljeno dlančnico. Marc-Olivier Vallerand je imel manjši pretres možganov in še ne more opraviti celotnega treninga."

Pance: Vse poletje smo trenirali za Ligo prvakov
Kapetan Žiga Pance je eden redkih, ki ima (z Bolzanom) že izkušnje v Ligi prvakov. Zaveda se, da bo pomenila velik preskok. "To je za nekaj ravni višje kot vse drugo. Za večino bo to nova izkušnja, lahko pa veliko pridobimo. Na vsaki tekmi bomo dali vse od sebe, zelo dobro smo pripravljeni, delali smo še več kot lani. Navsezadnje pa vse poletje treniraš za nekaj takega."

Olimpija je do zdaj odigrala štiri pripravljalne tekme. Začela je slabo, Linz (Črna krila so se poleti zelo okrepila) jo je odpravil s 6:0. Sledila je gladka zmaga nad MAC-em iz Budimpešte (9:1). Na turnirju v Nemčiji je bil Augsburg boljši s 5:2, sledila pa je zmaga nad ekipo Ravensburg Towerstars s 3:2. V soboto v Tivoli prihaja Fehervar, v torek pa KAC. Obe tekmi bosta zaprti za javnost.


Liga prvakov, skupina B, petek, 2. septembra, ob 18.00:
TURKU - SŽ OLIMPIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.
Ob 20.15:
WOLFSBURG - ZUG

Nedelja, 4. septembra, ob 19.00:
WOLFSBURG - SŽ OLIMPIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.
TURKU - ZUG

Četrtek, 8. septembra, ob 19.15:
SŽ OLIMPIJA - TURKU
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.
Ob 19.45:
ZUG - WOLFSBURG

Sobota, 10. septembra, ob 18.00:
SŽ OLIMPIJA - WOLFSBURG
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.
Ob 19.45:
ZUG - TURKU

Sreda, 5. oktobra, ob 19.15:
SŽ OLIMPIJA - ZUG
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.
TURKU - WOLFSBURG

Sreda, 12. oktobra, ob 18.00:
WOLFSBURG - TURKU
Ob 19.45:
ZUG - SŽ OLIMPIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.