Vratar Boris Tortunov in Greg Kužnik sta se pomerila še s pestmi. Foto: Iztok Novak
Vratar Boris Tortunov in Greg Kužnik sta se pomerila še s pestmi. Foto: Iztok Novak
Andrej Troščinski
Andrej Troščinski je s tremi goli potopil zeleno-bele. Foto: Iztok Novak
Boris Tortunov
Boris Tortunov je odlično branil, izkazal pa se je tudi s pestmi. Foto: Iztok Novak
Miha Rebolj
Miha Rebolj je načel mrežo Olimpije. Foto: Iztok Novak
Na 417. derbiju železarji nadigrali zmaje

Najboljši slovenski ekipi sta se letos že dvakrat pomerili (remi in zmaga Olimpije), v tretjem dvoboju pa so zasluženo in visoko slavili Jeseničani. Državni prvaki so povsem zasenčili tekmece iz prestolnice. Pred tekmo so imeli slabše izhodišče, ker so izgubili z Beljačani, so morali za prvo mesto v predtekmovalni skupini zmagati že po rednem delu, Ljubljančanom pa bi zadoščal neodločen izid.

Dva gola Jesenic z igralcem več
Prva tretjina se je začela s kazenskim strelom za Jesenice že v prvi minuti, a je strel Aleša Remarja ustavil vratar Norm Maracle. Sledili so številni napadi rdečih, zeleno-beli pa so si šele v sedmi minuti pripravili prvo priložnost pred golom Borisa Tortunova. Sredi tretjine so Jeseničani prvič izkoristili številčno prednost. Miha Rebolj je kronal premoč Gorenjcev po podaji Roka Tičarja, ki je minuto pred koncem tretjine znova ob številčni prednosti povišal vodstvo na 2:0. Olimpija razen vratnice Iva Jana v 13. minuti ni bila nevarna.

Troščinski dvakrat v polno
V drugem delu so imeli v začetnih minutah prednost Ljubljančani, predvsem zaradi zaporednih izključitev na jeseniški strani. Toda niti minuta in pol prednosti z dvema igralcema več ni pomagala zeleno-belim, saj si niso pripravili niti ene nevarnejše akcije. Andrej Troščinski je v 32. minuti z igralcem več ukanil Maracla, tri minute pozneje pa je isti igralec s strelom od daleč povišal že na 4:0. Trener Ljubljančanov Dany Gelinas je v vrata poslal Aleša Silo.

Ob koncu pretep vratarja in Kužnika
V zadnji tretjini je "hat-trick" dosegel Troščinski, zmaji pa so v 51. minuti prek Jureta Kralja le dosegli vsaj častni gol. Za popoln potop zeleno-belih sta poskrbela Robert Sabolič in Kovačevič. Osem minut pred koncem je sledil še precej nevsakdanji obračun na ledu. Vratar Jeseničanov Tortunov je s pestmi branil soigralca Jana Golubovskega, ki ga je predtem z naletom na led spravil Greg Kužnik, in si prislužil kazen igre. Jeseničani so tako do konca igrali z mladim Luko Gračnarjem v vratih, ki pa ni dobil gola.

V nedeljo se bodo ob 13. uri za peto mesto pomerili hokejisti Beljaka in švicarskega Langenthala, ob 16. uri bo dvoboj za tretje mesto med Tilio Olimpijo in Celovčani, ob 19. pa finale med Acronijem Jesenicami in Brianconom.

ACRONI JESENICE - TILIA OLIMPIJA
7:1 (2:0, 2:0, 3:1)
Rebolj 11., Tičar 19., Troščinski 32., 35., 44., Sabolič 52., Kovačevič 54.; Kralj 51.

BRIANCON - LANGENTHAL
4:2 (1:2, 1:0, 2:0)

ACRONI JESENICE - VSV BELJAK
* 2:3 (1:1, 0:1, 1:0)
BRIANCON - KAC CELOVEC
* 5:4 (1:1, 2:2, 1:1)

VSV BELJAK - TILIA OLIMPIJA
1:3 (0:1, 1:2, 0:0)
KAC CELOVEC - LANGENTHAL
* 2:1 (0:0, 1:1, 0:0)
* - po kazenskih strelih

Finale, nedelja ob 19.00:
ACRONI JESENICE - BRIANCON

Za 3. mesto, ob 16.00:
TILIA OLIMPIJA - KAC CELOVEC

Za 5. mesto, ob 13.00:
VSV BELJAK - LANGENTHAL

Na 417. derbiju železarji nadigrali zmaje