Antti Pusa je dosegel drugi gol za Jeseničane. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Antti Pusa je dosegel drugi gol za Jeseničane. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Brock McBride
Brock McBride je v 40. minuti zadel ob prednosti igralca več. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Miha Verlič
Miha Verlič je v 46. minuti matiral brata Jureta. Takrat je vse kazalo na zmago Olimpije, ki pa je v zaključku tekme popustila. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V polfinalu se igra po sistemu boljši iz dveh tekem, povratni tekmi bosta že v soboto v Podmežakli in v Tivoliju. Triglavani so si vstopnico za končnico priborili v zadnjem krogu drugega dela tekmovanja, ko so v gosteh premagali Slavijo. Povsem drugačna zgodba je pri aktualnih državnih prvakih. Jeseničani so bili neposredno uvrščeni v polfinale, a po burnih dogodkih pred koncem rednega dela Lige Ebel brez tekem že od 14. februarja, ko so klonili na Dunaju.

Visoko vodstvo Jesenic po pol ure
V uvodnih minutah v dvorani Zlato polje so imeli Jeseničani kar nekaj težav na manjši igralni površini. Po priložnostih Tadeja Čimžarja pri gostiteljih ter Žige Grahuta in Mihe Brusa pri gostih pa so železarji prek Marjana Manfrede le dosegli vodilni zadetek. Že v naslednji minuti je Antti Pusa povišal na 0:2. Pet minut pred prvim golom so imeli gostje kazenski strel, a je poskus Anžeta Kuralta zaustavila vratnica.

Po šestih minutah nadaljevanja je Kuralt popravil napako iz prvega dela in povišal na 3:0, kljub zaostanku pa se Kranjčani niso predali. Pred vrati jeseniškega vratarja Michala Fikrta je bilo dvakrat vroče, triglavani pa so bili uspešni v tretjem poskusu, zadel je Anže Ahačič v 31. minuti.

Zadnji del je pripadel gostom, ki so zadeli še dvakrat (Miha Brus in Branislav Bendik), ter si tako pričakovano pripravili dobro izhodišče za drugo tekmo.

Zelo slaba predstava Olimpije
V drugem polfinalu so zeleno-beli znova dokazali, da jim državno prvenstvo ne pomeni veliko. Osem dni po izpadu iz končnice Lige Ebel v Linzu so bili neprepoznavni.
Vratar Verlič reševal lisjake
V vratih Maribora je blestel Jure Verlič. Zmaji so povedli v 8. minuti prek Boštjana Goličiča, a je Klemen Drozg še pred koncem prve tretjine izid poravnal. V drugi tretjini so bili Ljubljančani precej boljši. Sprožili so kar 19 strelov, a je bil Verlič izjemen. V 40. minuti je Brock McBride izkoristil "power play".

V 46. minuti je Miha Verlič ukanil brata in povišal na 1:3. Mariborčani se niso predali, najprej je v 53. minuti po strelu Dejana Žemve plošček zadel Brada Cola in končal v mreži. Pet minut pred koncem je izid poravnal Jure Miljuš.
V Tivoliju bo v soboto ob 17.30 zanimiva povratna tekma. Od tujcev so igrali McBride, Justin Taylor, Cole in Sergej Smirnov. John Hughes in Jamie Fraser nista bila v kadru. S tako slabo igro zeleno-beli v finalu nimajo veliko možnosti, prva tekma finala bo v ponedeljek zvečer.

Polfinale, prvi tekmi:
TRIGLAV - ACRONI JESENICE
2:5 (0:2, 1:1, 1:2)
400; A. Ahačič 31., Čimžar 55.; Manfreda 11., Pusa 12., Kuralt 26., Brus 49., Bendik 59.

MARIBOR - TILIA OLIMPIJA
3:3 (1:1, 0:1, 2:1)
700; Drozg 19., Žemva 53., Miljuš 55.; Goličič 8., McBride 40., Verlič 46.

Povratni tekmi, sobota ob 17.30:
TILIA OLIMPIJA - MARIBOR

Ob 19.15:

ACRONI JESENICE - TRIGLAV

Finale se začenja v ponedeljek, 26. marca. Igrali bodo na tri zmage.