Zvone Šuvak ima ekipo za naslednjo sezono okvirno že pripravljeno. Foto: Iztok Novak
Zvone Šuvak ima ekipo za naslednjo sezono okvirno že pripravljeno. Foto: Iztok Novak
Todd Elik in Rok Tičar
Todd Elik in Rok Tičar sta se odlično ujela v prvem napadu. Bosta v Podmežakli skupaj igrala tudi naslednjo sezono? Foto: Iztok Novak
Zvone Šuvak
Šuvak se bo še naprej zavzemal za obstanek jeseniškega hokeja, ki se je po njegovih besedah znašel na najnižji točki v 60-letni zgodovini. Foto: Iztok Novak
Šuvak strnil vtise po koncu sezone

51-letni nekdanji sijajni hokejist je imel v tej sezoni ogromne težave, saj imajo železarji kar 1,7 milijona evrov dolgov. Kljub vsemu je sestavil ekipo, ki je v Ligi Ebel zasedla 9. mesto in v finalu državnega prvenstva s 4:2 ugnala Tilio Olimpijo. Šuvak, ki je za Jugoslavijo odigral 155 uradnih tekem (129 golov in 73 podaj) in bil leta 1984 tudi udeleženec olimpijskih iger v Sarajevu, je poudaril, da zanj šteje predvsem državno prvenstvo. Jeseničani so osmič v samostojni Sloveniji in 31. v zgodovini kluba postali prvaki.
Trikratni najboljši strelec jugoslovanske lige (skupno 520 zadetkov in 314 podaj) je povedal, da bodo na Jesenicah že prihodnji ponedeljek pošteno zavihali rokave, ekipa pa bo naslednjo sezono precej bolj konkurenčna.


Kakšni so vaši vtisi po končani sezoni? Osvojili ste državni naslov, razvili pa so se tudi mladi igralci v Ligi Ebel.
Najhujše je mimo, a razdejanje še vedno ostaja. Šli smo po poti, ki je najpametnejša za slovenski hokej. Moramo upoštevati trenutno stanje. V Ligi Ebel smo izpolnili pričakovanja. Že pred sezono smo opozarjali, da bo uvrstitev med osem najboljših v takem stanju, kot se je klub znašel po koncu lanske sezone, velik uspeh. Sledil je dolg premor in prav škoda je, da je Hokejska zveza Slovenije tako organizirala to tekmovanje. V nadaljevanju se je poznalo Jesenicam in Olimpiji, da počasi prihajata v pravo formo. To se je pokazalo na zadnjih treh ali štirih srečanjih. Na Jesenicah smo lahko trenutno zadovoljni.

Finale se ni začel po vašem okusu. Olimpija je vodila z 2:1 v zmagah in tudi na četrti tekmi je bila blizu zmagi. Veliko stvari je šlo narobe. Kaj se je zgodilo v nadaljevanju, da ste vendarle strnili vrste? Ste tudi vi povzdignili glas?
Ne. Bil je predolg premor. V Ligi Ebel je vsako leto enotedenski premor in vse ekipe se sprašujejo, v kakšni formi se bodo vrnile nazaj v tekmovanje. Trije oz. štirje tedni premora so absolutno preveč. To se je pokazalo na prvi tekmi. Padlo je kar 15 zadetkov, kar ni normalno. Naslednji dve tekmi sta bili tudi zelo čudni, igralci enostavno niso bili v formi. Ko ekipa pride v formo, imajo tudi gledalci večji užitek. Mi smo dokazali, da znamo strniti vrste. Dobro smo igrali v decembru, januarju in februarju ter seveda tudi na zadnjih tekmah DP-ja.

Veliko se je govorilo o pomanjkanju motiva pri tujcih v državnem prvenstvu. To je bilo vidno pred leti tudi pri Olimpiji. Vi imate drugačen pristop do tega tekmovanja. Ste dejali tujcem, da je državno prvenstvo zelo pomembno?
To sezono smo imeli kar nekaj ciljev. Najprej smo želeli sploh obdržati hokej na Jesenicah. Moje ugotovitve o dolgovih pred sezono nihče ni jemal resno. Na koncu se je pokazalo, da je dolg zelo velik. Hoteli smo razviti mlade igralce. Pripeljati smo hoteli tudi tujce za Ligo Ebel, saj tekmovati samo z domačimi igralci ni bilo mogoče. Liga Ebel je komericalna liga, ki je zelo zanimiva za gledalce. Zmaga v tej ligi ti ne prinaša ničesar. Jesenice in Olimpija tekmujeta v Sloveniji in naslov državnega prvaka je največ, kar si lahko ekipa želi.

Verjetno ste že veliko razmišljali o sestavi ekipe za naslednjo sezono. Lahko potrdite, da bo kdo izmed tujih hokejistov ostal na Jesenicah?
Po tako težki sezoni in obstanku jeseniškega hokeja se je najprej treba usesti in strniti vrste. Pogovoriti se je treba o vsem, kar se je to sezono zgodilo in potegniti dobre stvari iz nje. Ekipo imamo za naslednjo sezono bolj ali manj že pripravljeno, o imenih pa v tem trenutku še ne bi. Sestavili bomo bolj konkurenčno ekipo, kot je bila v letošnji sezoni.

Na začetku sezone ste dejali, da vas čaka ogromno dela zaradi znanega dolga, ki znaša kar 1,7 milijona evrov. Kako se boste spopadli s tem? Nekateri igralci, ki ste jim dolžni denar še iz prejšnje sezone, so dejali, da ni bilo sklenjenih še nobenih dogovorov.
Ljudje, ki so spravili jeseniški hokej na najnižjo mogočo raven v 60-letni zgodovini, so se enostavno poskrili. Drugi so še vedno v upravnem odboru, a za to, da bi klubu povrnili ugled in poravnali dolgove, ne storijo ničesar. Tukaj je največji problem, zato se bo treba konkretno usesti, dogovoriti in samo skupaj bomo šli lahko naprej.

Imate že kakšen načrt, kako boste začeli reševati dolg, ki je zares velik?
Z ekipo nimamo nobenih težav. Trenirati začnemo že 12. aprila, treba bo nadoknaditi, kar smo lani zamudili. Na skupnih pripravah smo se lani dobili šele 20. julija, zdaj pa bomo začeli že aprila in vse se bo nadaljevalo bolj postopoma. Fantje so dobri, imajo kakovost in znanje, a potrebujejo več mišične mase. Samo tako se bodo lahko zoperstavili najboljšim igralcem v Ligi Ebel. Slovensko državno prvenstvo je samo tista poslastica na koncu. Osvojiti je treba naslov državnega prvaka, kar seveda šteje.

Šuvak strnil vtise po koncu sezone