Ljubljančani so preložili odločitev o državnem prvaku na ponedeljek, ko bo odločilna tekma v Tivoliju. Foto: www.alesfevzer.com
Ljubljančani so preložili odločitev o državnem prvaku na ponedeljek, ko bo odločilna tekma v Tivoliju. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Kalan
Luka Kalan je zadel v 9. minuti in prekinil kar 158 minut dolg Olimpijin strelski post. Foto: www.alesfevzer.com
Jeseničani so imeli lepo priložnost za enajsti naslov prvakov (v samostojni Sloveniji), toda bili so neučinkoviti in v 60 minutah niso znali premagati vratarja Olivierja Roya, ki je ubranil vseh 29 strelov. Foto: www.alesfevzer.com
O prvaku bo odločila peta tekma

4.000 gledalcev (gre za rekorden obisk hokejskih tekem v letošnji sezoni na slovenskih tleh) tako ni prišlo na svoj račun, pokal za prvaka pa bo lastnika dobil v ponedeljek v Tivoliju.
V prvi tretjini je z igralcem več zadel Luka Kalan, v drugi (tudi "power play") Anže Ropret, v tretji tretjini pa so sodniki v zadnjih sekundah, ko vratarja Žana Usa ni bilo več v vratih, v napad pa je krenil Žiga Pešut, določili tehnični zadetek. Olimpija, ki na prejšnjih dveh tekmah nikakor ni znala zadeti, je tako v pravem trenutku končala strelsko sušo, v obrambnih nalogah pa je z agresivnim pokrivanjem onemogočila jeseniške napadalce, ki so težko prihajali v napadalno tretjino. Razmerje v strelih je bilo 29:27, na obeh straneh pa je bilo po pet izključitev.

Ženska hokejska reprezentanca je v tekmi 4. kroga svetovnega prvenstva divizije II (skupina A) na Bledu izgubila s Severno Korejo z 1:8 (0:2, 1:3, 0:3). Za Slovenijo je edini zadetek dosegla Pia Pren.


Kalan v gneči spravil plošček za hrbet Usa

Četrta tekma finala je v prvi tretjini prinesla več izključitev, kot smo bili vajeni na prejšnjih tekmah. Najprej je moral v 4. minuti na klop Andrej Tavželj, a Jeseničani niso bili dovolj konkretni. Kar ni uspelo Jeseničanom, je v 9. minuti Olimpiji. Sašo Rajser je bil izključen zaradi udarca s palico, Luka Kalan pa je po podaji Jureta Sotlarja v gneči zbezal plošček v gol, potem ko Žanu Usu ploščka ni uspelo pokriti. Us je tako klonil prvič po kar 158 minutah nepremagljivosti. Železarji so imeli najlepšo priložnost v 16. minuti, ko je po podaji Urbana Sodje z razdalje poskusil kapetan Miha Brus.

Roya najprej rešila prečka, nato vratnica
V drugi tretjini so Jeseničani prerojeni prišli iz garderobe in imeli veliki priložnosti za izenačenje. V 24. minuti je bekhend Nejca Berliska, ko je bil sam pred Olivierjem Royem, ustavila prečka, v 28. minuti pa je po strelu Gašperja Glaviča Roya rešila vratnica. Sledile so spet Olimpijine minute in povišanje vodstva, ko je Anže Ropret natančno meril od daleč, vratar Us pa je bil pokrit in ga je plošček presenetil. Jeseničani so bili blizu zadetka spet minuto pred drugim odmorom, ko je Shane Heffernan podal Rajsarju, ki pa je streljal naravnost v Roya.

Podmežakla nezadovoljna s sojenjem
V zadnji tretjini se je igra precej umirila. Sredi druge tretjine sta poskusila Anže Terlikar in Aleš Remar, vendar Roy ni imel večjih težav. Trener Dejan Varl je na koncu poskusil še brez vratarja v polju, kar ni prineslo čudežne rešitve. Žiga Pešut je imel 100-odstotno priložnost, nepravilno ga je zaustavil Židan, sodniki pa so gol v skladu s pravili priznali, kar je razburilo nekatere gledalce, ki so na led zmetali številne predmete, tudi pirotehnična sredstva. Igra je bila za nekaj minut prekinjena, Olimpijin trener Bojan Zajc pa je raje kar pobegnil v garderobo.
Izid v zmagah je izenačen na 2:2, odločilna tekma za naslov prvaka bo v ponedeljek ob 19.15 v Tivoliju.

Finale, četrta tekma:
SIJ ACRONI JESENICE - TELEMACH OLIMPIJA 2:2
0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
4.000; Kalan 9., Ropret 33., Pešut 60.

Peta tekma, ponedeljek ob 19.15:
TELEMACH OLIMPIJA - SIJ ACRONI JESENICE


Prva tekma:
TELEMACH OLIMPIJA - SIJ ACRONI JESENICE
3:1 (2:0, 1:0, 0:1)

Druga tekma:
SIJ ACRONI JESENICE - TELEMACH OLIMPIJA
1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Tretja tekma:
TELEMACH OLIMPIJA - SIJ ACRONI JESENICE
0:1 (0:0, 0:0, 0:0) po kazenskih strelih

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na tri zmage.

O prvaku bo odločila peta tekma