Aleš Mušič, Robert Kristan in Nik Zupančič so prejeli priznanje v Cankarjevem domu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleš Mušič, Robert Kristan in Nik Zupančič so prejeli priznanje v Cankarjevem domu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nik Zupančič
Nik Zupančič je bil lani sprejet v slovenski hokejski hram slavnih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Risi se bodo v Sočiju pomerili z Rusi, Slovaki in Američani. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

132 članov Društva športnih novinarjev Slovenije je odločilo, da je hokejska reprezentanca z zgodovinsko uvrstitvijo na olimpijske igre v Soči za en glas prehitela slovenske rokometaše, ki so se na svetovnem prvenstvu v Španiji prebili na četrto mesto.
"Mislim, da smo si priznanje zaslužili. Konkurenca v ekipnih športih v Sloveniji je velika. Izid je bil zelo tesen, to smo pričakovali. Katera koli ekipa bi si to priznanje zaslužila. To je velika čast za nas in nam daje nov zagon," je pojasnil 45-letni Zupančič, ki velja za enega najboljših slovenskih hokejistov obdobja po osamosvojitvi Slovenije.

Najbolj se boji poškodb
Risi že odštevajo dneve do 13. februarja, ko jih čaka zgodovinska tekma proti Rusiji. Sledili bosta še srečanji s Slovaško in ZDA in seveda repesaž za četrtfinale. "Stalno sem v stiku s fanti, spremljam njihove tekme. Najbolj me je strah kakšne poškodbe, ki se lahko zelo hitro zgodijo. Nimamo veliko možnosti za menjave. Reprezentanca je pripravljena na olimpijski izziv. Nekateri sicer ne igrajo veliko, izbira bo nehvaležna, na koncu vedno nekdo mora ostati doma," je poudaril Zupančič, ki je igral na desetih svetovnih prvenstvih.

Pritisk v Sočiju ne bo velik, saj nihče ne pričakuje čudežev. Precej težje bo aprila na svetovnem prvenstvu divizije I v Južni Koreji. "Olimpijske igre smo si priborili lani, v Rusijo lahko gremo popolnoma sproščeni. Nasprotnike poznamo in so v vrhu svetovnega hokeja. Lahko igramo na tej ravni, fantje so sposobni narediti odmeven izid. Morda nam uspe premakniti kakšen nov mejnik," je optimističen Zupančič, ki se zaveda tudi izziva v Južni Koreji: "Aprila je cilj vrnitev med elito svetovnega hokeja. Težko je reči, kateri igralci bodo na voljo. Veliko bo odvisno od razpleta posameznih prvenstev, komu se bo uspelo prebiti v končnico. Morda bo prišlo do manjše menjave igralcev v primerjavi z olimpijskimi igrami."

Ključno delo z mlajšimi selekcijami
Na svetovnem prvenstvu do 20 let na Poljskem so se mladi risi komaj obdržali v diviziji I. "Treba je pogled usmeriti v mlajše selekciji, to delamo na zvezi. Imamo pregled nad igralci, ki prihajajo. Samo z dobrim delom klubov v mlajših selekcijah bomo znova imeli igralci, ki bodo sposobni igrati na najvišji ravni."

Klubski hokej v Sloveniji je v velikih težavah, kar kaže pogled na lestvici Lige Ebel in Lige INL, kjer so slovenski klubi prikovani na dno. "Klubska scena res odstopa od reprezentančne zgodbe, tu si ne smemo metati peska v oči. Vsi se trudimo, da bi klubi igrali v dobrih tekmovanjih, vse je povezano s financami, hokej ni poceni šport. Napake so se delale že pred dvema desetletjema, treba bi bilo vprašati ljudi, ki so delovali v teh klubih," je razmišljal pomočnik selektorja Kopitarja.

Jedro reprezentance še ni prestaro
Jesenice so bile desetletja prava valilnica talentov, zdaj nimajo kluba s profesionalnim pogonom in posledice bi lahko bile zares skrb vzbujajoče. "Na Jesenicah se še vedno dela z mladimi, z novo dvorano imajo vrhunske pogoje za delo v hokeju. Nastala je neka luknja, saj Olimpija in Jesenice nista na ravni iz prejšnjih let. To se lahko pozna tudi v reprezentanci, veliko število igralcev je prišlo iz teh dveh klubov. Jedro zdajšnje reprezentance še ni prestaro, nekaj let imamo še pokritih. Generacije se bodo seveda menjale, zato čaka HZS in klube veliko dela. Vsako leto je treba pripraviti vsaj dva igralca, ki bi lahko zaigrala na reprezentančni ravni," je dejal Zupančič.

Napaka je bila narejena v začetnih letih samostojne Slovenije
Slavija, Triglav, Maribor, Celje in Bled so pri dnu Lige INL, tudi državno prvenstvo se je popolnoma razvodenelo. Manjši klubi imajo vse več težav. "Napaka je bila narejena v začetnih letih samostojne Slovenije, ko je bil hokej v razcvetu. Posvetiti bi se morali razvoju dodatnih centrov, saj sta imela tudi Bled in Celje dobro ekipo. Olimpija in Jesenice sta želela vsako leto igrati med seboj v velikem finalu, umetno se je zaviralo druge klube. Ni se gledalo na prihodnost, ampak zgolj na klubski interes iz sezone v sezono. Če bi imeli svoje močne centre, se ne bi bilo treba priključevati v Ligo Ebel in Ligo INL. Sodelovanje z Avstrijci se je pokazalo za pozitivno v danem trenutku. Počasi je treba obuditi druge centre, v prvi sezoni igranja v Ligi INL ne moremo veliko pričakovati. Tekmovanje je primerno za te klube, več ni mogoče zaradi financ," je končal Zupančič.