Gerald Ciolek je letos v dresu Wisenhofa Akuda dobil kar nekaj dirk, zato so nanj postali pozorni pri T-Mobilu. Foto: EPA
Gerald Ciolek je letos v dresu Wisenhofa Akuda dobil kar nekaj dirk, zato so nanj postali pozorni pri T-Mobilu. Foto: EPA
Simon Špilak (prvi z desne)
Simon Špilak ni imel sreče v ubežni skupini. Foto: RTV SLO
Gerald Ciolek
Gerald Ciolek velja za naslednika Erika Zabla. Foto: EPA

Dirka je bila izjemno zanimiva, saj so se v osmih krogih okrog Mozartovega mesta vrstili številni pobegi. V enega izmed teh je bil v drugi polovici dirke udeležen tudi Simon Špilak, ki je vozil zelo napadalno, a imel v ubežni skupini premalo "somišljenikov". V ključnih trenutkih se mu ni uspelo priključiti k "pravemu vlaku". Odločilni pobeg se je zgodil na polovici zadnjega kroga.

Pred dnevi dopolnil 20 let
Za medalje se je udarila sedmerica kolesarjev, kjer je prihodnji član T-Mobila zlahka slavil. Ciolek, kolesar poljskega rodu, je pred štirimi dnevi dopolnil 20 let. Medalji sta osvojila še Francoz Romain Feillu in Rus Aleksander Hatuncev.

Med Slovenci se je v samem šprintu najbolje znašel Grega Bole, ki je osvojil 17. mesto. "Na sredini dirke smo se vzeli skupaj. Prvotni kapetan Švab se ni počutil dobro, zato je kapetanski trak prevzel Špilak. Bil je izjemno močen. Škoda, ker mu ni uspelo," je prve misli za Radio Slovenija strnil Bole.

Kljub krčem imel še veliko moči
O svojem nastopu pa je razmišljal: "Zadnja dva kroga sem imel v desni nogi krče, tako da nisem imel možnosti na klancu tik pred ciljem. V samem šprintu sem bil žal zaprt. Škoda, saj sem imel še veliko moči."

Hvastija: Ekipa se ni držala napotkov
Selektor Martin Hvastija, ki je pred dirko napovedoval celo boj za zmago, je bil razočaran: "Zadovoljen sem samo s Špilakom. Dal je svoj maksimum, od naših je dirkal le on. Bil je eden najmočnejših kolesarjev, toda danes so bili v ospredju pametnejši, presenetljivo v večji meri sami sprinterji. Očitno proga le ni bila dovolj težka. Povsem me je razočaral Švab, ki je že sredi dirke predal kapetanski trak, saj se ni dobro počutil. Že pred dirko je imel nekaj zdravstvenih težav, a jih je skrival. Ekipa se ni držala napotkov".

Pri ženskah zlato 19-letni Nizozemki
V ženski cestni dirki je slavila 19-letna Nizozemka Marianne Vos, ki je v množičnem šprintu prehitela Nemko Trixi Worrack in Britanko Nicole Cooke.


Končni vrstni red, 177,2 km:
1. G. CIOLEK NEM 4:00:49 2. R. FEILLU FRA vsi 3. A. HATUNCEV RUS 4. F. GAVAZZI ITA 5. J. VANENDERT BEL isti 6. R. GESINK NIZ 7. J. VAN EMDEN NIZ čas 8. S. KOLEŠNIKOV RUS +0:06
9. E. BOASSON HAGEN NOR
10. D. WYSS ŠVI vsi
...
17. G. BOLE SLO isti
19. J. KOCJAN SLO
54. S. ŠPILAK SLO čas
112. V. KERKEZ SLO 4:21