Julian Alaphilippe, ob Primožu Rogliču najbolj vroči kolesar prvega dela letošnje sezone, je slavil deseto zmago v sezoni. Foto: EPA
Julian Alaphilippe, ob Primožu Rogliču najbolj vroči kolesar prvega dela letošnje sezone, je slavil deseto zmago v sezoni. Foto: EPA

Po razgibani etapi je na cilju v Saint-Michel-de-Mauriennu odločal fotofiniš. Po šprintu je bil namreč Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) le za nekaj centimetrov pred Avstrijcem Gregorjem Mühlbergerjem (Bora-Hansgrohe). Francoz je tako dobil glavno nagrado za napadalno dirkanje, tvegal je res veliko, med drugim je 6,5 kilometra pred ciljem na spustu z najvišje točke etape, 1.210 m visokega prelaza Beaune, komaj zvozil ovinek.

"Vedno sem lačen uspeha, vsaka zmaga veliko pomeni meni in ekipi. Poseben občutek je, da sem zmagal na prvi domači dirki sezone. Mühlbergerja dobro poznam, vem, da je eksploziven. Moral sem biti previden, bil je tudi protiveter, zato nisem želel prehitro začeti šprinta. Zadnji trenutek sem šel mimo njega," je povedal Alaphilippe.

Alaphilippe po šestih urah do domače zmage

Tretje mesto je osvojil Alessandro De Marchi (+0:22), ki je bil dolgo del ubežne trojice. Ta je ušla že na prvem vzponu dneva. Favoriti so hranili moči za naporni gorski etapi konec tedna in so zaostali za dobrih šest minut. Šprint za četrto mesto je dobil Wout Poels. Adam Yates je zadržal rumeno majico, Dylan Teuns zaostaja štiri sekunde.

Na najdaljši etapi letošnjega kriterija Dauphine Slovenci niso bili v ospredju, najboljši je bil Jan Tratnik (Bahrain-Merida), ki je bil z zaostankom 15 minut in šest sekund 70.

Saint-Vulbas - Plaine de l'Ain -      
 Saint-Michel-de-Maurienne, 228 km:   
  1. J. ALAPHILIPPE     FRA    6:00:54
  2. G. MÜHLBERGER      AVT   isti čas
  3. A. DE MARCHI       ITA      +0:22
  4. W. POELS           NIZ        vsi
  5. G. IZAGIRRE        ŠPA       isti
  8. A. YATES            VB        čas
 ...                                  
 70. J. TRATNIK         SLO      15:06
118. L. PIBERNIK        SLO      18:49
130. L. MEZGEC          SLO      22:39
Skupni vrstni red po 6. etapi:        
  1. A. YATES            VB   23:35:04
  2. D. TEUNS           BEL      +0:04
  3. T. VAN GARDEREN    ZDA       0:06
  4. J. FUGLSANG        DAN       0:07
  5. S. KRUIJSWIJK      NIZ       0:24
  6. T. PINOT           FRA       0:25
 ...                                  
 48. J. TRATNIK         SLO      17:49