Julian Alaphillipe proslavlja novo zmago, pred tem je slavil na dirki Strade Bianche. Foto: EPA
Julian Alaphillipe proslavlja novo zmago, pred tem je slavil na dirki Strade Bianche. Foto: EPA

V šprintu je zvezdnik Deceuninck-Quick Stepa Alaphilippe premagal Belgijca Oliverja Naesena in Poljaka Michala Kwiatkowskega. Četrti je bil Slovak Peter Sagan.

Mohorič popravil Hauptmanov dosežek
S petim mestom se je izkazal slovenski prvak Matej Mohorič. Član ekipe Bahrain-Merida je dosegel najboljši slovenski rezultat v zgodovini dirke. Do zdaj je imel rekord v lasti zdajšnji selektor Andrej Hauptman, leta 2002 je bil 13.

Naš vodja danes je bil Sonny Colbrelli. Na koncu se je izkazalo, da je bila to zanj pretežka dirka, previsok ritem na vzpon na Poggio. Ni mu uspelo biti zraven. Jaz sem v zaključku naredil napako. Ko sem videl, da je zraven še en naš kolesar, sem bil prepričan, da je to Colbrelli, ne Vincenzo Nibali. Zato sem prej začel šprint, ker sem želel pomagati Sonnyju. Vseeno peto mesto ni slab rezultat v takšni konkurenci.

Matej Mohorič

Mohorič je priključek z manjšo skupino favoritov ujel na spustu z zadnjega vzpona na Poggio, v zadnjem kilometru tudi napadel, a je na koncu čakal na kapetana ekipe, lanskega zmagovalca, Italijana Vincenza Nibalija. Na koncu se obema ni izšlo, Nibali je v šprintu zasedel osmo mesto.

Mohorič je za enega izmed ciljev spomladanskega dela sezone izpostavil dirko Milano–Sanremo, prvo od petih tako imenovanih kolesarskih spomenikov in najdaljšo enodnevno dirko v koledarju. Svoj pogum in znanje spuščanja je znova pokazal ob pravem trenutku, ko je s Poggia ujel skupino vodilnih, v igro pa vrnil tudi Nibalija.

Dva kilometra pred ciljno črto je napadel evropski prvak Italijan Matteo Trentin, na njegovo pospeševanje je odgovoril Nizozemec Wout van Aert. Sledil je poskus Mohoriča, a ker je bil za njim tudi Nibali, je skušal najprej pomagati svojemu zvezdniku v ekipi.

Mohorič napadel prehitro in v San Remu končal na 5. mestu

Šprint je najbolje izpeljal Alaphilippe, ki je dobil prvo od petih največjih klasik v koledarju, sicer pa je vpisal svojo 25. zmago v karieri in sedmo letos. "Bilo je zelo težko. Fantje v ekipi so me varovali ves dan. Tim Declercq je vlekel ves dan. V finalu smo dirko nadzorovali in jo naredili težko. Nisem imel prostora za napako. Bil sem osredotočen. Ko je Mohorič napadel, sem si rekel zdaj ali nikoli. Celotna ekipa je na cilju jokala," je v cilju razložil Alaphilippe.

Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) je bil danes 25., njegov zaostanek je znašal 27 sekund. Kristijan Koren je končal na 107. mestu, tri minute in 51 sekund za zmagovalcem.

Milano-Sanremo, 291 km:                
  1. J. ALAPHILIPPE    FRA     6:40:14 
  2. O. NAESEN         BEL             
  3. M. KWIATKOWSKI    POL         vsi 
  4. P. SAGAN          SLK             
  5. M. MOHORIČ        SLO             
  6. V. VAN AERT       BEL        isti 
  7. A. VALVERDE       ŠPA             
  8. V. NIBALI         ITA             
  9. S. CLARKE         AVS         čas 
 10. M. TRENTIN        ITA             
...                                    
 25. L. MEZGEC         SLO       +0:27 
107. K. KOREN          SLO        3:51