Remco Evenepoel ima z Lefeverjevim QuickStepom sklenjeno pogodbo do leta 2026, za kolikor so sklenili dogovor tudi z glavnima dvema pokroviteljema ter opremljevalcem belgijske ekipe. Foto: EPA
Remco Evenepoel ima z Lefeverjevim QuickStepom sklenjeno pogodbo do leta 2026, za kolikor so sklenili dogovor tudi z glavnima dvema pokroviteljema ter opremljevalcem belgijske ekipe. Foto: EPA

Vrhovni šef belgijske ekipe, katere član je novopečeni svetovni prvak, je za VeloNews potrdil, da ga je milijarder Dave Braislford povprašal prek sporočila, če je mogoče Remco Evenepoel naprodaj. Patrick Lefevere je odvrnil: "Nazaj sem mu poslal sporočilo, da bi moral kupiti celotno ekipo."

Novica je razburkala Belgijce in kolesarski splet. Ali bo Braislfordova ekipa Ineos Grenadiers na lovu na zahtevano zmago na Dirki po Franciji res za bajne milijone odkupil Evenepoelovo pogodbo? V sanjski sezoni 2022 je 22-letni Belgijec osvojil svoj prvi kolesarski spomenik (Liege–Bastogne–Liege), zmagal na tritedenski dirki (Dirki po Španiji), za piko na i pa je s 15. zmago sezone v velikem slogu v Wollongongu postal še svetovni prvak v cestni vožnji.

Volčji trop oz. belgijska ekipa QuickStep že vrsto let pobere največ zmag med vsemi v svetovni seriji, zdaj pa so prišli še do prvega Grand Toura, s čimer se je zaradi fenomena Evenepoel močno dvignil tudi proračun. Foto: EPA
Volčji trop oz. belgijska ekipa QuickStep že vrsto let pobere največ zmag med vsemi v svetovni seriji, zdaj pa so prišli še do prvega Grand Toura, s čimer se je zaradi fenomena Evenepoel močno dvignil tudi proračun. Foto: EPA

Vse ključne pogodbe do leta 2026

Lefeverjev telefon je pregorel, v pogovoru za belgijski radio je bil kot običajno slikovit, a jasen: "Odvrnil sem, da ne bom prodal Remca. Mogoče, ko se bom želel upokojiti, bom prodal celotno ekipo Ineosu. Remcova pogodba ne dovoljuje prestopa. Odkup pogodbe bi ekipo stal več kot 100 milijonov."

V nadaljnjih odzivih za belgijski dnevnik Het Nieuwsblad je Lefevere še dodatno pojasnil: "Imam podpisane pogodbe za nadaljnjih pet let. Tako z Remcom kot s Soudalom, QuickStepom in Specializedom. Prav tako je Alaphilippe še tri leta pod pogodbo z nami. Nič v življenju ni zavezujoče, a se bom potrudil po najboljših močeh, da izpolnim omenjene zaveze."

Patrick Lefevere že od leta 2003 vodi belgijsko ekipo, ki je dirkala pod različnimi imeni, najbolj zvesti partner pa je QuickStep. Od naslednje sezone dalje se bo njegova ekipa imenovala Soudal QuickStep. Volčji trop je Lefevere ustanovil iz dediščine italijanskega supermoštva Mapei, pri katerem je bil v 90. letih športni direktor.

Zakaj bi milijarder prodal ekipo drugemu milijarderju?

Evenepoel je Lefeverju prinesel prvo zmago na tritedenskih dirkah, s čimer se spreminja tudi cilj ekipe, ki je zadnji dve desetletji serijsko zmagovala na enodnevnih dirkah, na Grand Tourih pa pobirala slavo zlasti s sprinterji. A zdaj gredo z Evenepoelom po slavo na tritedenskih dirkah: La Vuelta je osvojena, zdaj so v ekipi pred dilemo. Ali Giro d'Italia 2023 ali Tour de France 2023?

"Vse je na prodaj, a povejte mi razlog, da bi naš šef prodal ekipo drugemu milijarderju? To se bo zgodilo. 0,00 odstotka!" je bil jasen Lefevere. Lastnik ekipne licence je Čeh Zdenek Bakala, ki je sam milijarder, a spet ne tako bogat milijarder, kot je Dave Braislford.

Govoric okoli Rogličeve prihodnosti ne manjka. Po zavrnitvi Ineosovega povpraševanja so
Govoric okoli Rogličeve prihodnosti ne manjka. Po zavrnitvi Ineosovega povpraševanja so "čebele" pred dnevi zatrle tudi spletno govorico, da naj bi se "zasavski orel" selil v eno izmed francoskih ekip. Foto: EPA

Britanci prej povpraševali tudi po Rogliču

Ineos Grenadiers želi spet na vrh kolesarskega sveta, a po slavjih Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, je zdaj dokončno eksplodiral še belgijski čudežni deček. Grenadirjem preostajajo Egan Bernal in mladi britanski upi (Tom Pidcock, brata Hayter ...) ter veteran Geraint Thomas. A ni skrivnost, da je celotni uspeh Skyja in Ineosa temeljil na zmagah na največji kolesarski dirki na svetu.

V povezavi z razkritjem Brailsfordovega SMS-a so pri VeloNewsu potrdili govorico, da je Ineos res povprašal tudi pri Jumbo Vismi, ali je mogoče na voljo za prestop Primož Roglič, a so jih Nizozemci nemudoma zavrnili.

Giro snubi Evenepoela in upa na Rogliča

Ob predstavitvi uvodnih etap naslednje Dirke po Italiji je direktor Gira Mauro Vegni potrdil, da močno računa na prihod Remca Evenepoela, od slovenskih dveh šampionov pa se nadejajo, da bi se Primož Roglič odločil za Italijo.

"Radi bi videli Pogačarja na Giru naslednje leto, a zagotovo bo šel na Dirko po Franciji. A vseeno ne bi izključil nastopa Primoža Rogliča ali Remca Evenepoela. O njiju še nimam nobenih novic, a zagotovo bo to dirka zanju," je Vegni potrdil, da bo Giro 2023 po okusu omenjenih dveh šampionov.

Manj bo visokih gora in skupnih višinskih metrov. Uradna predstavitev celotne trase 106. Dirke po Italiji bo v ponedeljek, 17. oktobra, ko naj bi se tudi potrdil gorski kronometer na Višarje in ali bo nato cilj rožnate dirke res v Trstu.