Lance Armstrong se je v zgodovino vpisal s sedmimi zmagami na sloviti kolesarski dirki Tour de France. Zaradi dopinga (EPO, testosteron, kortizon) so mu vse zmage vzeli, njegov mit je padel. Foto: EPA
Lance Armstrong se je v zgodovino vpisal s sedmimi zmagami na sloviti kolesarski dirki Tour de France. Zaradi dopinga (EPO, testosteron, kortizon) so mu vse zmage vzeli, njegov mit je padel. Foto: EPA
Lance Armstrong
Posul se je s pepelom in vse priznal. Foto: EPA

Ameriški mediji sporočajo, da je Armstrong ob gostovanju pri kraljici pogovornih oddaj Oprah Winfrey povedal, da si je do sedmih zmag na Dirki po Franciji pomagal z dopingom. Opravičil se je svojim sodelavcem, ker jim je lagal in s tem škodil dobrodelni fundaciji Livestrong. Oseba, ki je izdala glavne poudarke intervjuja, noče biti imenovana. Intervju bodo predvajali v četrtek, Winfreyjeva pa je za televizijo CBS že povedala naslednje: "Mislim, da sem ga vprašala vse, kar ljudi po vsem svetu zanima, in lahko potrdim, da je Lance odgovoril na vsa vprašanja. Bil je zelo razmišljujoč, resen, in po mojem mnenju se je zelo dobro pripravil na pogovor. Vse skupaj smo dobro izpeljali."

Vedno je trdil, da je nedolžen
Ko je 41-letni ameriški kolesar prebolel raka (zdravniki so mu dajali le 40 odstotkov možnosti za preživetje), je bila to zanj velika zmaga, ko pa je dobil sedem zaporednih Tourov, se je vse skupaj enostavno zdelo nemogoče. Vedno je bilo veliko pomislekov, da Armstrong ni "čist", vendar je sam desetletje tajil in zagotavljal, da ne jemlje prepovedanih poživil in da niti en dopinški test ni bil pozitiven.

Oprah Winfrey in Lance Armstrong sta se pogovarjala v enem od hotelov v Austinu v Teksasu. Najprej so želeli intervju posneti v Armstrongovi hiši, vendar so se že ure prej tja zgrnili številni novinarji in snemalci, zato so spremenili načrt.


USADA je zadevi prišla do dna
Ameriška protidopinška agencija USADA mu ni verjela in je pridno zbirala obremenilne dokaze, pri tem pa so ji bili v pomoč nekdanji Armstrongovi moštveni kolegi pri ekipah US Postal in Discovery. Lani poleti je USADA Armstrongu dosmrtno prepovedala ukvarjanje s športom in črtala vseh njegovih sedem zmag na Touru, vse njegove dosežke po letu 1998 pa je pozneje zbrisala še Mednarodna kolesarska zveza.

Grozijo mu milijonske tožbe
Očitno je Lance Armstrong spoznal, da je vrag odnesel šalo in se odločil da, tako kot nekdanja atletska zvezda Marion Jones, pove resnico. Grozijo mu namreč milijonske tožbe, saj se njegovi nekdanji pokrovitelji in zavezniki čutijo opeharjene. S priznanjem, da je jemal doping, želi tudi doseči, da mu bodo izbrisali dosmrtno prepoved nastopanja na športnih prireditvah.