Lance Armstrong kolesarjem svetuje, da se združijo in si vzamejo odvzeto moč. Foto: EPA
Lance Armstrong kolesarjem svetuje, da se združijo in si vzamejo odvzeto moč. Foto: EPA

Osramočeni ameriški kolesar, ki je dokazano s pomočjo dopinga sedemkrat slavil na Dirki po Franciji – naslovi so mu bili pozneje odvzeti –, se zaveda, da so številni kolesarji, ki v času karantene ne morejo trenirati, še manj pa tekmovati, v skrbeh.

Priložnost zamujena ne vrne se nobena?
"Vsem kolesarjem, ki sedite doma in ne veste, ali boste dobili plačo prihodnji mesec, oziroma ne veste, ali bo vaše moštvo preživelo to obdobje, sporočam, da imate zdaj edinstveno priložnost," je povedal na videoposnetku, objavljenem na platformi Instagram. "Zdaj imate priložnost, da ponastavite razmerje v tem športu, da dobite prostor za mizo in si vzamete moč nazaj. Če te priložnosti ne izkoristite, se vam druga najbrž nikoli ne bo več ponudila. Zato se zamislite, pogovarjajte se med seboj. Pogovorite se s pelotonom, združite se. Izkoristite priložnost in si povrnite moč. Vi ste igralci v tej predstavi. Brez vas predstave ni," je še povedal.

Sindikat pogojno za nižanje plač
Zaradi pandemije novega koronavirusa SARS-CoV-2 so v letošnji kolesarski sezoni odpovedali že kopico dirk in enodnevnih klasik. Finančne posledice trpijo tudi moštva, številna izmed njih so se že odločila za nižanje plač svojim varovancem. Mednje med drugim sodijo Bahrain McLaren, CCC Team, Mitchelton-Scott, Astana in Lotto Soudal. Sindikat profesionalnih kolesarjev je ta teden dejal, da je pripravljen sprejeti nižanje plač kolesarjem med pandemijo, a le, če ekipe lahko dokažejo izpad dohodkov zaradi svetovne zdravstvene krize.